REKLAMA
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na wstępie chce przekazać ze moja wiedza z zakresu mechaniki pojazdu jest dość ograniczona wiec przy pisaniu podpowiedzi co do mojego problemu np. „Sprawdz czy filtr gazu nie jest zapchany” prosiłbym o naprostowanie gdzie dany podzespół się znajduje.
Moja przykra przygoda z Passatem zaczęła się 07.07.2019 kiedy wybierałem się do Holandi. Auto czesto dluuuugo kręciło ale zawsze odpaliło ,z tym ze po takim dluuugim kręceniu i odpaleniu, wyskakiwała kontrolka EPC która uniemożliwiała używanie tempomatu. Nie robiło mi to różnicy bo po zgaszeniu i ponownym zapaleniu już bez takiego dluuugiego kręcenia ,kontrolka już się nie świeciła a tempomat działał normalnie.
Po dojechaniu na miejsce wszysko działało jak powinno. Lecz 10.07.2019 podczas dojazdu do pracy na gazie. Auto lekko szarpnęło i z gazu przeskoczyło na benzynę a podczas zmiany na benzynę obroty spadły i na benzynie już wróciły do normy przy całej tej sytuacji wyskoczyła kontrolka EPC. dojechałem do pracy na benzynie ale po drodze włączałem gaz lecz auto dalej jechało na benzynie.
Kolejny dzien ta sama sytuacja. W końcu przestałem jeździł na gazie bo nie chciałem żeby autem tak szarpało ale na benzynie tez kiedy wyskakuje kontrolka to obroty spadają i auto lekko szarpie ale nie aż tak jak na gazie. Wiec jeździłem na benzynie aż do dnia 13.07.2019 kiedy wybrałem się na weekend do innej miejscowości i z ciekawości włączyłem gaz kiedy auto było już solidnie rozgrzane i jechałem po autostradzie, gaz od razu zaskoczył i tak jechałem z 40 minut na gazie, do momentu kiedy gaz znowu się wyłączył lecz tym razem zaczął również piszczeć aż do momentu kiedy ręcznie go wyłączyłem.
Auto podczas całego zajścia szarpnęło mocniej niż zwykle i dwa razy mignęła kontrolka oleju.
Prosiłbym o jakies porady co sprawdzić samemu bo nie stać mnie akurat na mechanika a w Holandi nie oszukuje mechanicy trochę się cenią (jeszcze się z nimi dogadaj)
Pacjent to PASSAT B5 FL 1.8T sprowadzony ze stanów. Mogę dodać jeszcze ze przed wyjazdem zatankowałem do pełna stuoktanową benzynę w celu zaoszczędzenia.
Instalacja gazowa BRC