Jaki nowy SUV z automatem do 160tyś zł - benzyna lub hybryda

15 Cze 2023, 08:46

Witam wszystkich serdecznie.
Proszę o pomoc w wyborze nowego auta. Kwota do wydania 160000 zł. Ma to być suv z automatem benzyna lub hybryda. Mam na oku Renault Australa, Kia Spotage, Hyundai Tucson lub Nissan Qashqai.
tomsawicki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 06 1982
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Kadjar
Silnik: 1.3 140 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

15 Cze 2023, 08:58

Z tych które podałeś to moim zdaniem Kia lub Hyundai i tu przy tym drugim kupisz nawet wersję Smart 2WD bo są jakieś promocje ale z drugiej strony w tym samym budżecie kupisz wersję Platinum w benzynie więc tu warto się zastanowić co jest dla Ciebie ważniejsze i spojrzeć na wyposażenie.

Qashqai jest ciekawą propozycją ale będzie mniejszy od tych dwóch które wymieniłem.

Bardzo fajną alternatywą jest tu Toyota Corolla Hybrid Dynamic Force 2.0 4WD którą powinieneś kupić w tym budżecie na styk.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Cze 2023, 09:14

dzięki za pomoc.
Z kia jest chyba jakiś problem z filtrem cząstek stałych i to mnie trochę powstrzymuje.
tomsawicki
Nowicjusz

15 Cze 2023, 10:02

Teraz we wszystkich nowych benzynach masz GPF (po 2017 roku) który generalnie w benzynie nie powinien sprawiać żadnych problemów. Niestety w Kii i Hyundaiu potrafią się pojawiać komunikaty o wypaleniu tego filtra ale głównie w silniku 1.6 T-GDi 150KM w wersji benzynowej, co ciekawe hybryda ma taki sam silnik i tam jest cisza o tych problemach :mrgreen: . W Toyocie też on jest ale nie słyszałem żeby tam coś się z nim działo i zapalały się jakieś kontrolki .
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Cze 2023, 11:33

A co sądzisz o Renault Austral?
tomsawicki
Nowicjusz

15 Cze 2023, 12:23

tomsawicki napisał(a):A co sądzisz o Renault Austral?
To nowe dosyć auto i generalnie konkurent Qashqai dosłownie :wink: tak jak wcześniejszy Kadjar :wink: Przy twoim budżecie możesz celować w całkiem nieźle wyposażoną wersję z napędem 1.3 TCe 160KM mHEV i tiptonikiem bezstopnionym (to samo co w Qashqai). Jeżeli chodzi o sama jazdę to nie odczujesz żadnej różnicy między nowym Qashqai, a Austral poza większym kątem skrętu co ułatwia manewrowanie na parkingach. Wykończenie jest na całkiem dobrym poziomie jeżeli chodzi o materiały ale potrafi zdarzyć się jakieś trzeszczenie :shock: w Megance materiały podobne i tam tego problemu nie ma. Jeżeli chodzi o sam napęd jest sprawdzony i szeroko stosowany np. w Nissanie, Dacii i Renault, a nawet w Mercedesie (chodzi o silnik bo skrzynia tam jest inna EDC).

Moja rada przejedź się tymi autami które zostały wymienione ale nie tylko w mieście ale i na trasie, obwodnicy tak żeby przez chwilę choć doświadczyć większej prędkości i dopiero wtedy spróbuj sobie opisać swoje za i przeciw. Następnie podsumuj i zobaczysz co Ci z tego wyjdzie :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen cross up!
    Volkswagen poszerza gamę modeli w wersji Cross: latem rodzinę tych lifestylowych aut wzbogaci cross up!, dołączając do obecnych już na rynku Cross Polo, Cross Golfa oraz Cross Tourana. Fanom Volkswagena Cross kojarzy się ...

15 Cze 2023, 12:31

dzięki.
W pierwszym tygodniu wakacji wypróbuje będę miał jazdy testowe.
tomsawicki
Nowicjusz

15 Cze 2023, 12:53

Tak z ciekawości na jakich odcinkach będziesz i głównie w jakim ruchu eksploatował to auto?
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Cze 2023, 13:08

w ciągu roku szkolnego dojeżdżam do pracy 15 km w jedną stronę reszta miasto. Poza tym czasami dłuższe trasy 150-300km trasami szybkiego ruchu
tomsawicki
Nowicjusz

15 Cze 2023, 14:15

No to przy takim poruszaniu się lepiej wypadnie hybryda :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

16 Cze 2023, 10:34

A może zaproponujecie w tej kwocie coś spoza tych wymienionych?
tomsawicki
Nowicjusz

16 Cze 2023, 12:54

Siedziałem w nowej Kia Sportage...Powiem, że dla mnie to porażka. W środku bardzo mało miejsca, na miejscu kierowcy strasznie niewygodnie.
Rozważałem zakup Kia Stonic, o której Kia pisze, że to SUV....Z SUV-em to auto nie ma nic wspólnego niestety. Dlatego wsiadłem do Sportage. I też sie zawiodłem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Cze 2023, 18:42

Ja od siebie polecę mazdę cx 5 jak dolozysz parę tysięcy kupisz fajnie wyposażana w wersji hikari. Możesz też zerknąć na Hondę Crv.
W kia i Hyundaiu uważaj na skrzynie dct , sprzęgła lubią polecieć nawet przy 30 tys km.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

18 Cze 2023, 17:24

To ładnie. Nie dość, że chcą sporo kasy za auto to jeszcze loteria z awariami.
Znajomy jakieś 5 lat temu miał Mazdę cx 5 ale wiecznie miał jakieś problemy z elektroniką a może tylko serwis nie potrafił naprawić porządnie. No i Mazda nie bierze w rozliczeniu innych marek.
tomsawicki
Nowicjusz

19 Cze 2023, 09:45

MotoAlbercik napisał(a):Rozważałem zakup Kia Stonic, o której Kia pisze, że to SUV....Z SUV-em to auto nie ma nic wspólnego niestety.
Teraz to i miniSUVy nazywają SUVami jakaś masakra.

MotoAlbercik napisał(a):wsiadłem do Sportage. I też sie zawiodłem
Może kwestia wyposażenia bo patrząc na inne podobne modele to w Kii nie jest tak źle. przynajmniej Ja mam takie odczucia.

tomsawicki napisał(a):To ładnie. Nie dość, że chcą sporo kasy za auto to jeszcze loteria z awariami.
Niestety spora ilość elektroniki w nowych samochodach potrafi czasem o sobie dać znać.

tomsawicki napisał(a):Znajomy jakieś 5 lat temu miał Mazdę cx 5 ale wiecznie miał jakieś problemy z elektroniką a może tylko serwis nie potrafił naprawić porządnie.
Być może trafił nu się jakiś taki egzemplarz bo generalnie nie ma ona większych problemów niż konkurencja na rynku.

tomsawicki napisał(a):No i Mazda nie bierze w rozliczeniu innych marek.
Bardzo często oddanie samochodu w rozliczeniu przy kupnie nowego to dla Nas spora strata chyba że uda się jeszcze wynegocjować z tego tytułu jakiś dodatkowy rabat na nowe auto. W zeszłym roku znajomy kupował nowe auto i dostał ofertę z przyjęciem obecnego samochodu w ramach rozliczenia. Stwierdził że jednak spróbuje sprzedać i udało mu się praktycznie od ręki to zrobić i z więcej niż mu oferowali. Fakt więcej zachodu bo tam oddajesz obecne auto i bierzesz nowe dopłacając tylko to sporo udogodnienie. Bardzo często jeszcze jest tak że jak nie masz samochodu z Polski to również nie chcą brać w rozliczeniu tu odnoszę się do innych salonów.
Rokiko
Forumowicz VIP