Jaki olej do silnika

28 Wrz 2018, 12:21

DooD napisał(a):Znalazłem artykuł gdzie fajnie napisane, kiedy warto używać syntetyka, moim zdaniem warto zawsze
Jesteś w błędzie warto wtedy jeżeli spełnia on normy podane przez producenta i może być stosowany do danego silnika. Nie zawsze olej syntetyczny to dobre rozwiązanie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Wrz 2018, 04:51

Olej syntetyczny to czasami najgorsze rozwiazanie,moze skrocic drastycznie zywotnosc silnika jesli jest zle dobrany,nawet ten najdrozszy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Wrz 2018, 10:53

Ehhhh... Kiedyś było popularne wlewanie półsyntentyka lub mineralnego do "starych silników" bo na syntetyku ciekną, wszyscy wlewali 10W40 jak jeden mąż. Dzisiaj mamy erę płukanek i wlewania syntetyka do każdego silnika bo tak lepiej i pan na YT mówi że nic się nie rozszczelni. Zwariować idzie, co 5-10 lat zmieniają się normy co wlewać do silnika.

A odpowiedź jest prosta. Silnik szczelny? Nie leci z niego? Wlewasz to co zaleca producent. Leci z silnika? Albo lejesz gęstszy, albo go naprawiasz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Paź 2018, 15:24

galakty napisał(a):A odpowiedź jest prosta. Silnik szczelny? Nie leci z niego? Wlewasz to co zaleca producent. Leci z silnika? Albo lejesz gęstszy, albo go naprawiasz.
Ludzie nie sprawdzają co zaleca producent, a często jak oddają do mechanika to on też potrafi wlać to co akurat ma w beczce co nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem i koło zamyka się bo taki ktoś ufa mechanikowi i myśli że ma wszystko super...

Tak samo jest z okresami wymiany oleju już powinien wymienić ale co tam przecież nic się nie stanie jak jeszcze troszkę przeciągnie się czas wymiany i zrobi troszkę więcej km.

Najlepsze jest to że jak producent zaleca wymianę do 30tyś. to niektórzy będą tak jeździć i dwa trzy lata na jednym oleju. Rozumieją z reguły błędy dopiero jak się coś poważnego zaczyna dziać z silnikiem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Paź 2018, 16:05

Cichy77 napisał(a):Ludzie nie sprawdzają co zaleca producent, a często jak oddają do mechanika to on też potrafi wlać to co akurat ma w beczce co nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem i koło zamyka się bo taki ktoś ufa mechanikowi i myśli że ma wszystko super...

Jak jeździłem do niezbyt zaufanej mi osoby i zostawiałem auto, to zawoziłem części samemu, ale zgadzam się, pewnie nawet 3/4 osób oddaje auto i mówi "wymień pan oleje" i tyle. Jak kupiłem swoją to poprzednik też mówił że powymieniane, miał papiery i nalepki były. Olej owszem, zmieniony, ale świece stare a klima nabita w 70% :shock:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

30 Paź 2018, 16:50

To już kłania się kwestia odpowiedniego podejścia i fachowości w warsztatci-a dzisiaj naprawdę ciężko o mechanika który faktycznie zna się na swojej robocie. W kwestii samego oleju to ja nigdy nie bazuję na tych najtańszych lub nie pozostawiam wymiany mechanikowi, olej dobieram sam i to ten z wyższej półki.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy kupić nowe opony?
    Eksploatacja jest głównym czynnikiem wpływającym na żywotność opon – tym bardziej, jeśli jest nieprawidłowa. Niewłaściwy serwis opon, przeładowany samochód, jazda ze zbyt małym ciśnieniem w oponach oraz ...

10 Lis 2018, 13:30

To prawda, mojemu bratu chcieli wlac do tylnego mostu Mercedesa olej 75W80,profesjonalny zaklad wymiany oleju,maja nawet maszyne Liqui Moly do dynamicznej wymiany w ASB,wybilem bratu z glowy taki olej, posluchal mnie,wlano 75W90,natomiast do ASB zaproponowali wlasciwy olej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Gru 2018, 21:49

Piotrauto - bzdury takie piszesz chłopie, że się w pale nie mieści. Nie masz pojęcia o olejach.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

21 Mar 2019, 10:35

cześć, używa ktoś oleju syntetycznego K2 75W90 GL5 GL4 i mógłby napisać jak się mu sprawdza?
lipski038
Nowicjusz

10 Kwi 2019, 20:16

Nikt nie uzywa. Bo marka ta, to marka która powinna zostać przy robieniu kosmetyków a nie olejow silnikowych. Jedyne co jest na plus to cena. Ale jakość porażka.
andrzejek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 1990
Auto: BMW F30
Silnik: N53
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

14 Kwi 2019, 13:01

Nie warto nawet takim odpisywać. Ma jednego posta, widać, ze chciał zrobić reklamę marki K2. Ale nie oszukujmy się, olejów dobrych to oni nie mają i miec nie bedą.
Pawlik88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 1998
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012