Jakie są objawy braku tłumika przepustnicy? Silnik VW 2.0 8v

18 Maj 2013, 00:29

Witajcie :)

Chciałbym się dowiedzieć jakie mogą być objawy braku tłumika przepustnicy? Silnik to VW 2E 2.0 8v 115KM benzyna+gaz, samochód Seat Toledo 1L. Samochód szarpie przy dodaniu oraz całkowitym zwolnieniu pedału gazu. Na wolnych obrotach po dodaniu gazu jakby na chwilę go zadusiło (pół sekundy). Przy bardzo lekkim wciśnięciu gazu obroty falują ( na wolnych i podczas jazdy) Czy winny może być tłumik przepustnicy? Czujnik przepustnicy wydaje się być w porządku (zmierzona rezystancja, napięcia)
Marian50P
Początkujący

Miejscowość: Górny Śląsk
Prawo jazdy: 01 12 2009
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG

18 Maj 2013, 01:03

Marian50P napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć jakie mogą być objawy braku tłumika przepustnicy? Silnik to VW 2.0 8v 115KM benzyna+gaz, samochód Seat Toledo 1L. Samochód szarpie przy dodaniu oraz całkowitym zwolnieniu pedału gazu. Na wolnych obrotach po dodaniu gazu jakby na chwilę go zadusiło (pół sekundy). Przy bardzo lekkim wciśnięciu gazu obroty falują ( na wolnych i podczas jazdy) Czy winny może być tłumik ? Czujnik przepustnicy wydaje się być w porządku (zmierzona rezystancja, napięcia)

Ale tego tłumika w ogóle nie ma??? Chodzi Ci o to pudło w dolocie... Ok... A dolot szczelny???

Dobrze rozumiem że wyjęty został tłumik drgań powietrza i dolot skrócony o długość tego tłumika??? Jakby - wyjąłeś pudło i połączyłeś rurę z rurą??? A to się pojawiło po jego wyjęciu??? Po co go wyjmowałeś??? Tak jest na benzynie i na gazie??? Identycznie??? Na zimnym i ciepłym silniku też jest identycznie???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

18 Maj 2013, 10:16

Dolot jest szczelny, wszystkie przewody podciśnień wyglądają na dobre, spora ich część jest nowa. Dzieje się tak jak jest zimny i jak ciepły, ale jak ciepły troszkę mniej. Zarówno na benzynie i gazie. Nic nie wyjmowałem - gry kupiłem auto tego tłumika już nie było. A chodzi mi o tłumik drgań przepustnicy. Znajduje się on przy przepustnicy - łączy ślimak na którym jest linka gazu z obudową przepustnicy. Wygląda to tak:

Jakie są objawy braku tłumika przepustnicy? Silnik VW 2.0 8v

Zauważyłem coś ciekawego i chyba to nie jest normalne: Na wolnych obrotach słychać stukanie wtryskiwaczy LPG, a w momencie dodania gazu przestają pracować na te pół sekundy. To samo na benzynie, tylko, że wtryski benzynowe pracują bardzo cicho
Ostatnio edytowany przez Marian50P, 18 Maj 2013, 13:15, edytowano w sumie 1 raz
Marian50P
Początkujący

Miejscowość: Górny Śląsk
Prawo jazdy: 01 12 2009
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...
    Niebezpieczny zakręt - jak go pokonać bezpiecznie?
    Choć jazda po łuku należy do podstawowych i niezbędnych umiejętności każdego kierowcy, to nie zawsze kończy się szczęśliwie. W 2017 r. w wypadkach w zakręcie zginęło 466 osób. Jak pokonywać zakręty oraz o czym pamiętać ...