Jakiej firmy polecacie akumulator ??

10 Wrz 2018, 14:23

Kao napisał(a):ostatecznie dostałem odpowiedz WINA UŻYTKOWNIKA
Jak użytkownik może popsuć akumulator podłączony do samochodu? Zawsze się nad tym zastanawiam bo nie raz słyszę że na reklamacji wychodzi tak jak u Ciebie. określili co było przyczyną uszkodzenia?

Generalnie jeżeli nowy akumulator po tak krótkim czasie ma problem to najczęściej jest to zwarcie na jednej z cel przez co napięcie spada do około 10V i koniec. Wtedy nawet rozrusznik nie ruszy.

Tu jeszcze dodam że trzeba kupować jak najnowszy akumulator bardzo często te na półkach w sklepie potrafią zalegać nawet rok czasu. Ogólnie ciężko jest kupić akumulator który ma do 6 m-c od daty produkcji. Niby wszyscy sprzedawcy zapewniają że przechowują je z zaleceniami producenta ale jak jest w rzeczywistości tego nie wiemy. Taki akumulator powinien raz na jakiś czas być przeładowany.
Zazwyczaj akumulatory mogą być przechowywane bez ładowania przez ok 6 miesięcy od daty produkcji, ale w tym okresie powinno się co miesiąc kontrolować stan ich naładowania i natychmiast doładowywać jeżeli zaobserwujemy spadki napięcia. Producenci różnią się trochę w tych zaleceniach dlatego zawsze zalecam kupno jak najnowszego akumulatora.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Lis 2018, 20:41

Nie warto kupować Kozaka! Kupiłem akumulator Kozak 85 Ah w LucArt przez Allegro. Po pierwsze pomimo że firma LucArt posiada wiele oddziałów w Polsce reklamowany akumulator musisz odesłać swoją firmą i na własny koszt do Mysłowic. Akumulator zdechł po roku, całkowicie stracił pojemność i prąd rozruchowy. Akumulator był eksploatowany na co dzień w garażowanym mercedesie w210 z na stałe zainstalowanym cyfrowym miernikiem napięcia, ładowanie zawsze około 14,2V. Przy kilkudniowych postojach doładowywany mikroprocesorowym prostownikiem Yato. Reklamację odrzucono nie wiem dlaczego ? Cały ten szum wokół Kozaka to jedna wielka fikcja reklamowa. Kupno akumulatora Kozak to strata czasu i pieniędzy. Nie polecam zakupu akumulatora Kozak!!! Lepiej kup dowolny inny np. na stacji benzynowej. PS jestem inżynierem elektronikiem i na akumulatorach też się trochę znam. :x
pisztu
Obserwowany

28 Sty 2019, 19:52

Rok temu kupiłem swoje S60 z Kozakiem na pokładzie.. niestety nie jestem w stanie odkryć jego prawdziwej historii i obecnie stoję przed zakupem. Mocno polecają mi polskiego Jenoxa tak jak kilka osób wcześniej. Zastanawiam się jednak nad serią EFB. Jakieś doświadczenia?
S60power
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Volvo s60
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

08 Lut 2019, 15:04

S60power napisał(a):Zastanawiam się jednak nad serią EFB
Ta seria jest polecana do systemu start-stop jak go nie masz to w sumie nie ma takiej potrzeby żeby wydawać więcej kasy ale jak już byś chciał cos lepszego kupić to może lepiej celować w AGM i tu np. z tego co wiem sprawdza się np. Varta Silver Dynamic.
Wszystko zależy od tego jaki masz budżet i wymaganych parametrów akumulatora których nie podałeś.
Cichy77
Forumowicz VIP

11 Lut 2019, 22:05

Rzeczywiście.. widać, że trochę zielony jestem ;) dzięki za informację. Nie mam takiego systemu :roll: co do budżetu to jestem w stanie się dostosować bo zależy mi na porządnej baterii. Co do parametrów to zalecane mam pomiędzy 80 a 100 Ah a prąd rozruchowy 800-830 A tyle się do tej pory doszukałem. Pytałem o Jenoxa bo polecenia mam od bliskich mi osób, które same na nich jeżdżą a z Vartą mam trochę niemiłe wspomnienia :( dzięki za odpowiedź
S60power
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Volvo s60
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Lut 2019, 15:53

S60power napisał(a): pomiędzy 80 a 100 Ah a prąd rozruchowy 800-830 A
Przy takich parametrach zastanów się nad BOSCH SILVER S5 85AH 800A. Taki akumulator kupił znajomy trochę więcej niż dwa lata temu i jak na razie jest zadowolony a jeździ raczej często na krótkich dystansach. Pamiętam że jak kupował to akumulator miał 7 m-c więc teraz będzie maiła już około 3 lat.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z pasażerem w samochodzie mniej bezpiecznie?
    Rozproszenie uwagi kierowcy może stanowić poważne zagrożenie bezpieczeństwa jazdy. Nie bez wpływu na koncentrację podczas prowadzenia pojazdu pozostaje zachowanie innych osób obecnych w samochodzie. Nawet zwykła rozmowa ...

15 Lip 2019, 08:54

Ja osobiście jeśli chodzi o akumulatory AGM polecam - varta g14. Mam go w moim aucie od dłuższego czasu i nie ma z nim żadnych problemów. Dodatkowo jak dobrze poszukasz to znajdziesz go w całkiem dobrej cenie. Tylko upewnij się, ze na pewno potrzebujesz akumulator AGM a nie EFB.
rafon1
Obserwowany

15 Lip 2019, 10:13

Jak wiadomo jaka ma być pojemność aku, jaki ma być plus, jakie mają być wymiary, to z tych aku ZAWSZE należy wybrać ten, co ma największy prąd rozruchowy oraz jest najcięższy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lip 2019, 12:14

MotoAlbercik napisał(a):oraz jest najcięższy.
Z tym będzie problem jak kupujesz online bo nie podają dokładnej wagi danego akumulatora. Ja ostatnio kupowałem aku właśnie przez sieć bo nie miałem czasu jeździć i szukać i powiem Wam że całkiem sprawnie poszło i następnego dnia kurier zabrał stary akumulator bez żadnych dodatkowych opłat itp. Oczywiście trzeba znaleźć jakiś sprawdzony sklep bo to ważne przy takich zakupach.
Cichy77
Forumowicz VIP

20 Lip 2019, 18:54

Cichy77 napisał(a):Z tym będzie problem jak kupujesz online

No niestety, są rzeczy, których nie kupuje się online. Jedną z tych rzeczy jest aku. Nie powinno się ich kupować online, chociażby ze względu na podróbki. Najpewniejsze miejsce na zakup aku jest po prostu sklep z aku.
Tam zmierzą stan starego, zmierzą stan nowego, można sobie podnieść żeby porównać wagę itp. A i z gwarancją też jest łatwiej.
Ja 3 miesiące temu kupiłem Banner-a. Zobaczymy co jest wart. Wielu ludzi sobie chwali tą firmę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2020, 19:09

Ja osobiście zakupiłem akumulator firmy centra jakieś 3 lata temu i działa bez zarzutów. Akumulatory te świetnie dają sobie radę pod dużym obciążeniem oraz są wyposażone w technologie Carbon Boost, co zapewnia przyspieszone ładowanie oraz pomaga zachować lepszą żywotność.
Wiktorrr
Obserwowany