Kolizja drogowa

24 Paź 2016, 14:32

Witam, ostatnio spotkała mnie kolizja drogowa. Stojąc na światłach facet z przodu zaczął cofać i uderzył w mój samochód. Od razu zjechaliśmy na pobocze, obejrzeliśmy samochód i nie stało się nic. Oba samochody całe i lekka ryska u niego na zderzaku. Tutaj mam pytanie, co należy zrobić jeśli mój samochód zostałby poważnie uszkodzony. Czytałem, że przy kolizji raczej nie trzeba dzwonić na policję, ale należy spisać na osobną kartkę co i jak. Tylko nie wiem za bardzo co mam spisać, bardzo proszę o wyrozumiałość, jestem zwykłym budowlańcem :)
styxu
Obserwowany

Auto: Opel Corsa B
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

24 Paź 2016, 14:40

Przy kolizji rzeczywiście nie trzeba koniecznie dzwonić na policję, ale zawsze warto przemyśleć, czy tego lepiej nie zrobić. Generalnie jeżeli jesteśmy stroną poszkodowaną i mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy winny kierowca nie zacznie wypierać się swej odpowiedzialności, to dzwońmy na policję. Podobnie jeśli podejrzewamy, że winny kierowca jechał pod wpływem alkoholu albo też są wątpliwości, kto właściwie jest winny w danej sytuacji.

Jeżeli kierowcy decydują się nie dzwonić na policję, to muszą spisać oświadczenie sprawcy kolizji (wzór takiego oświadczenia znajdziesz choćby na naszej stronie).

W takim oświadczeniu trzeba zawrzeć przede wszystkim:
- dane obu kierowców
- nr prawa jazdy kierowców
- nr rejestracyjne samochodów
- nr polisy OC sprawcy
- opis zdarzenia
- uszkodzenia wszystkich pojazdów biorących udział w zdarzeniu
- szkic zdarzenia
- oświadczenie sprawcy, że przyznaje się do winy
- podpisy sprawcy i poszkodowanego

Oświadczenie sporządza się w dwóch jednakowych egzemplarzach (jeden dla sprawcy, jeden dla kierowcy).
Oprócz oświadczenia warto także zrobić zdjęcia dokumentujące rozmiar szkód oraz zdobyć dane kontaktowe do świadka zdarzenia (jeśli jakiś był). Tak na wszelki wypadek.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

24 Paź 2016, 21:04

Na forum mamy pełno tematów, w kórych forumowicze proszą o radę co zrobić, bo nie wzywali policji, tylko spisali oświadczenie, a potem się okazuje, że ubezpieczyciel kombinuje i bawi się w policję orzekając kto był winny...Moja rada zawsze jedna - za każdym razem, jak wiemy, że auto trzeba będzie naprawiać nalezy wzywać policję. Notatka policji jest nie do podważenia.
Ja rozumiem, że czasami szkoda tego drugiego kierowcy, bo dostanie mandat i punkty w sumie za byle nic. No ale jak nie chcecie mieć kłopotów z ubezpieczycielami, to niestety :(
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lakiernia powłok zewnętrznych
    Audi uruchomiło w swojej fabryce w Ingolstadt nową lakiernię powłok zewnętrznych. Prof. dr Hubert Waltl, członek zarządu Audi AG ds. produkcji, razem z dyrektorem fabryki Albertem Mayerem i przewodniczącym Rady Zakładowej ...