Który z wymienionych samochodów wybrać? do 8000zł beznyna minimum 00'

20 Wrz 2016, 08:47

Dzień dobry,

Szukam samochodu dla mojego teścia, nie chcę on wydać sporo na samochód po drugie ma wymagania aby była to benzyna (bez LPG) oraz oczywiście aby się mało psuł. Elementy blacharskie etc nie mają większego znaczenia. Samochód będzie służył głównie do jazdy do pracy ( około 10km po mieście ) i raz na rok jazda do rodziny jakieś 300km. Ponadto samochód musi być ładowny, najlepiej jeżeli będzie kombi. Dodam, że pracuje on jako budowlaniec zatem często będzie woził około 50kg w bagażniku, ale to nie jest chyba jakiś większy problem.

Obecnie wyszukałem dla niego dwa samochody:
Skoda Fabia 1.4 55KM 2004r [link do oferty na Allegro wygasł]

Mazda 626 1.8 90KM 2000r. [link do oferty na Allegro wygasł]

W sumie bardzo spodobała nam się ta skoda, ja jednak martwię się, że ten silnik może być zbyt mały a znów Mazda jest sprowadzana z Niemiec więc tam mogło być wszystko.

Tak czy inaczej proszę o sugestię, który z tych samochodów może być mniej awaryjny ( o ile da się taką tezę wysnuć ) jak z naprawami obu samochodów tzn. czy części są ogólnodostępne z zamienników oraz czy mechanicy zazwyczaj potrafią to zrobić.

Ewentualnie oczekuję na inne sugestię. Proszę jedynie aby były one ze śląska.
micchaleq
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Astra IV
Silnik: 1,7 CDTI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveHybrid 3
    Podwyższona sprawność, której towarzyszy lepsza dynamika samochodu BMW ActiveHybrid 3, to wynik połączenia cenionego i nagradzanego silnika spalinowego z innowacyjnym napędem elektrycznym. Technologia BMW TwinPower ...