Kupno samochodu do około 25 tys. złotych

07 Cze 2019, 23:25

Jeżeli np. w Szwajcarii auto miało stłuczkę, to na stronie autobaza.pl pojawi mi się informacja, że był jakiś incydent? W sensie przed wykupieniem raportu czy będzie informacja, że coś było.
MW9
Początkujący

Auto: brak

08 Cze 2019, 00:24

MW9 napisał(a): np. w Szwajcarii auto miało stłuczkę, to na stronie autobaza.pl pojawi mi się informacja, że był jakiś incydent? W sensie przed wykupieniem raportu czy będzie informacja, że coś było.

Ale wyjdzie że miało stłuczkę i...co?
Bierz tego fiata do dobrego warsztatu w Rybniku albo jego okolicach i będziesz miał diagnozę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Cze 2019, 00:38

Jeśli zdarzy się tak, że będę chciał go kupić, to na pewno zabiorę. Jeżeli była jakaś niewielka szkoda parkingowa, to nie będę niewiadomo jak wybrzydzał, bo się zdarza. Mi chodzi głównie o to, żeby nie okazało się, że auto było odholowane z latarni.
MW9
Początkujący

08 Cze 2019, 01:04

MW9 napisał(a):Jeśli zdarzy się tak, że będę chciał go kupić, to na pewno zabiorę. Jeżeli była jakaś niewielka szkoda parkingowa, to nie będę niewiadomo jak wybrzydzał, bo się zdarza. Mi chodzi głównie o to, żeby nie okazało się, że auto było odholowane z latarni.

A możesz zdradzić tajemnice na jakiej zasadzie to sprawdzisz???
szybki
Moderator - Tuning

08 Cze 2019, 07:23

Niestety nie sprawdzę. W sumie to jedynie chyba mogę zmierzyć grubość lakieru i przyjrzeć się spasowaniom elementów, żeby coś takiego wykluczyć.
A, co jeśli chodzi o cenę? Ile takie bravo może być warte? Widzę, że jest dosyć duży rozstrzał cenowy. Wiadomo, że będzie tyle kosztowało za ile właściciel zgodzi się sprzedać (już nie chodzi o ten konkretny samochód z ogłoszenia), ale czy według Was jest coś podejrzanego w aucie, które jest wystawione za powiedzmy 18 tysięcy z ceną do negocjacji, ma mały przebieg i wszystko w stanie idealnym, jak to często jest opisywane? Głównie chodzi mi o handlarzy, bo raczej nie ściągają auta dla 500 złotych zysku. Mi się po prostu gdzieś utarło, że cena za dobre bravo zaczyna się od 20 tysięcy i może mam złe podejście do sprawy.
MW9
Początkujący

08 Cze 2019, 10:37

MW9 napisał(a):. W sumie to jedynie chyba mogę zmierzyć grubość lakieru i przyjrzeć się spasowaniom elementów, żeby coś takiego wykluczyć.

Niestety tu też jest problem bo pewnie miał malowanki jeszcze w ch co nie oznacza że był rozbity bo tam jest rysa na błotniku to przy okazji ktoś Ci ją zrobi i jeżeli kolor się zgadza to już jest profi. Więc na jakość nie ma co liczyć.
Jeżeli to auto warte byłoby 50k.i nie miałoby przodu to na dzisiejsze czasy miernik i przerwy nic nie wykażą bo handlarze dostosowali się do Januszy.

Jeżeli przebieg się zgadza to story było takie... miało drobne uszkodzenie blacharskie lub mechaniczne. Oczywiście trzeba zweryfikować stan tech bo naert drobne puknięcie może być upierdliwe. Co do techniki to obstawiam że było walnięte sprzęgło może skrzynia ewentualnie uszczelka gł.lub turbo.

No i jak dostaniesz raport ze szkodami to nie zwracaj uwagi na koszty napraw bo w ch są kosmiczne.

Osobiście za wersje sport czyli 150km nie dałbym więcej niż 20k.
szybki
Moderator - Tuning

09 Cze 2019, 12:51

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Panowie co myślicie? Jadę dzisiaj oglądać.
MW9
Początkujący

09 Cze 2019, 12:55

wyglada zachecajaco, polski salon, serwis do konca w aso, tylko przydalo by sie to potwierdzic
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Cze 2019, 18:17

Oglądałem samochód. Auto nie jest zdewastowane. Jakiś pijany rowerzysta uderzył kierownicą w drzwi pasażera i po wypolerowaniu została delikatna ryska, ale prawie niewidoczna. Opony w dobrym stanie, zarówno letnie jak i zimówki. Hamulce tylne powinny wystarczyć na jakieś 10 tys. kilometrów, przód wnetylowane i prawie jak nowe. Rozrząd wymieniony przy 150 tys. Ogólnie podoba mi się. Właścicielem nie jest jakiś młody, gniewny tylko taki Pan koło 60 lat. Zgodził się zejść do 19 500. Wstępnie zarezerwował dla mnie. Co myślicie? Jutro bym po niego jechał. Oczywiście jeszcze wcześniej podjedziemy na stację diagnostyczną. Autem też się przejechałem i bardzo przyjemnie się prowadzi. Właściciel mówił, że nie wyłącza trybu sport i praktycznie od nowości ma go włączonego. To jakoś negatywnie działa na silnik?
MW9
Początkujący

09 Cze 2019, 22:19

Jeśli na stacji wszystko okaże się ok, to ja bym brał
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Cze 2019, 22:46

MW9 napisał(a):To jakoś negatywnie działa na silnik?

Tak bardzo :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

09 Cze 2019, 22:56

Serio? :shock:
Według mnie głupio zapytałem, ale już nie chciało mi się edytować postu. :D
MW9
Początkujący

10 Cze 2019, 08:41

Spoko u mnie się pytają
A co to jest klimatyzacja manualna i automatyczna?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

10 Cze 2019, 08:59

MW9 napisał(a):Serio?

Najn :ok:
szybki
Moderator - Tuning

12 Cze 2019, 20:12

Nie wiem jak ze Szwajcarami ale wpisać VIN zawsze warto, portale typu autobaza.pl mają wiadomości z różnych źródeł.
Co da samego auta to jak to mawia mój kolega ze Szwajcarii na pytanie ile aut przywożona jest do Polski po dzwonach ... 100% :D
actchris
Początkujący