Kupno samochodu, wypadek, sprzedaż

12 Sie 2010, 21:10

Witam.
Otóż kupiłem samochód. Niestety miałem wypadek zanim jeszcze zdążyłem go zarejestrować. Zamierzam teraz go sprzedać, bo nie opłaca mi się go remontować, a i czasu za bardzo nie mam na to. Jak to teraz będzie wyglądało z formalnościami. Umowę kupna sprzedaży idę jutro podbić w urzędzie skarbowym, więc to będzie załatwione. Dodam, że dowód rejestracyjny zabrała policja, jest na poprzedniego właściciela. Co w przypadku, gdy znajdę kupca. Umowę kupna sprzedaży wypisać na mnie, czy na poprzedniego właściciela ?

Z góry dzięki za pomoc
Kamiloo
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

12 Sie 2010, 21:40

Kamiloo napisał(a):. Dodam, że dowód rejestracyjny zabrała policja, jest na poprzedniego właściciela

Zaden problem.Masz przeciez pokwitowanie z policji...
Kamiloo napisał(a): Co w przypadku, gdy znajdę kupca.

Jak wspomniałeś wcześniej jutro załatwisz formalności w US a wiec będziesz juz pełnoprawnym włascicielem samochodu.W przypadku jak znajdziesz nabywcę to Ty jesteś osobą sprzedającą.Piszesz nową umowę kupna sprzedazy oraz dajesz dodatkowo kupującemu:
1/ Orginał umowy pomiędzy Tobą a włascicielem z DR
2/ Pokwitowanie z policji
3/ Na tym kończą sie formalności z sprzedaza samochodu.... :!: :!: :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Sie 2010, 22:21

W takim razie sie bardzo cieszę, myślałem że to będzie jakiś problem skoro DR jest na poprzedniego właściciela.

Co jeśli chodzi o ubezpieczenie ? To od poprzedniego właściciela jest ważne do października, dostałem list z ubezpieczalni, że mają moje dane. Jeśli sprzedam to mam im poporstu dać znać, że zmienił się właściciel ?
Kamiloo
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

12 Sie 2010, 22:29

Kamiloo napisał(a):Jeśli sprzedam to mam im poporstu dać znać, że zmienił się właściciel ?

Zgłoś sprzedaz samochodu i po zawodach... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes C 63 AMG - nowe ekskluzywne wersje "Edition 507"
    Do rodziny modeli C 63 AMG dołączają ekskluzywne wersje "Edition 507" z jeszcze potężniejszym, 6,2-litrowym silnikiem AMG V8. Dodatkowe 37 kW (50 KM) winduje jego moc do 373 kW (507 KM) przy maksymalnym momencie obrotowym ...
    Volkswagen T5 4MOTION
    Napędzane na wszystkie koła Volkswageny T5 - Transporter, Caravelle, Multivan i California cieszą się coraz większą popularnością. Dla 4MOTION z 6-biegową przekładnią manualną do wyboru są silniki TDI o mocy 103 kW/140 KM ...