Lampka Oleju VW Polo 6N

03 Sty 2016, 19:31

Witam,
mam problem z niegasnącą lampką oleju , otóż wsiadłem dziś do auta , odpaliłem i nie zgasła kontrolka od oleju , więc pierwsze co sprawdziłem stan oleju i o dziwo jest prawie na full .
Kontrolka od oleju cały czas się pali i silnik wydaje dziwny odgłos przy 3tys obrotach .
Czy problemem mogą być duże minusowe temperatury na dworzu , które sięgają do -18 stopni ?
trwamis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Polo
Silnik: 1.0 KAT
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Sty 2016, 20:50

Ja proponuję wziąść do ręki instrukcję obsługi swojego samochodu ( jak nie masz, jest dostępna w necie ) i sprawdzić co sygnalizuje owa świecąca się kontrolka oleju. Informacje takie, można również odszukać bezproblemowo w internecie.
Zrozumiesz wtedy, że
trwamis napisał(a):sprawdziłem stan oleju i o dziwo jest prawie na full
wcale nie "o dziwo"...
I dopóki nie skorzystasz z mojej rady, nie uruchamiaj silnika, bo cię to pociągnie o wiele więcej niż prawdopodobne koszty. No chyba, że twoja podstawowa niewiedza na temat podstawowych informacji o samochodzie zanim się do niego wsiądzie i przekręci kluczyk w stacyjce, a mam na myśli wspomniane 3 tyś obrotów i dziwny dżwięk silnika ze świecącą się tą kontrolką już nie podniosło kosztów naprawy...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2016, 21:39

Już sprawdzałem ale jest kilka przyczyn .
Może to być zwykłe zwarcie albo pompa . najlepiej zaholuje do mechanika
trwamis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Polo
Silnik: 1.0 KAT
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...