Mazda 323 bg wyciek oleju z silnika

17 Lip 2018, 22:39

Witam, kolega kupił sobie mazdę 323 bg z pocącym się silnikiem, jak go trochę obczyściliśmy to kolega pojeździł jakieś 600km to oczom naszym ukazał się taki widok jak na fotkach i teraz mam dwa pytanka,
1. Skąd to może cieknąć z uszczelniacza wału, uszczelki pod głowicą, pokrywą zaworów z uszczelki miski czy czegoś jeszcze innego?
2. O co kaman z tymi wkrętami w misce olejowej, czemu ktoś taką fuszerkę przeprowadził i co to miało na celu?!

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

marcinek123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Mazda 121
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

18 Lip 2018, 10:15

marcinek123 napisał(a):1. Skąd to może cieknąć z uszczelniacza wału, uszczelki pod głowicą, pokrywą zaworów z uszczelki miski czy czegoś jeszcze innego?
Dokładnie na zdjęciach nie widać myślę że warto zajrzeć pod plastikowa pokrywę rozrządu i zobaczyć czy tam tez jest mokro? Przy pokrywie zaworów na tyle co widać ja na zdjęciach nie widać żeby coś się pociło. Jeżeli chodzi o miskę to przyjrzyjcie się w koło miski olejowej czy nie jest gdzieś bardziej mokro na zdjęciach widać że cała miska jest mokra więc wyciek może być gdzieś z przodu. obejrzyjcie wszystkie śruby mocujące miskę i rant jej przylegania.
marcinek123 napisał(a):2. O co kaman z tymi wkrętami w misce olejowej, czemu ktoś taką fuszerkę przeprowadził i co to miało na celu?!
O jakie wkręty Ci chodzi? Na ostatnim zdjęciu widać tylko śrubę mocującą miskę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Lip 2018, 12:21

Dzisiaj przyjrze się temu bliżej i zdejmę tą osłonę rozrządu, czy możliwe żeby to się pociło z uszczelki pod głowicą? Czy z niej raczej nie poci się na zewnątrz?

Jeśli chodzi o misję to chodzi mi o te jasne wkręty wystające co jakiś czas, to nie jest oryginalne mocowanie, tylko ktoś to przekręcił na wylot

[link wygasł]

[link wygasł]

[link wygasł]
marcinek123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Mazda 121
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna