Mitsubishi Pajero Pinin Proszę o Pomoc!

13 Maj 2013, 20:30

Witam! :)

Jestem nowy na forum.
Właśnie dostałem okresową pracę w PGLP (czyt. lasach). Właśnie sprzedaję passata b5 i przymierzam się do kupna innego, bardziej wszechstronnego samochodu (coby dawał radę w lekkim terenie- kamienie, dziury, czasem lekkie błoto, ogólnie- drogi leśne słabej i dobrej jakości). Na pewno pracował będę do końca października.
Nie ma to być również auto typowo w hardkorowy teren. Chciałbym by autko nie miało problemów z jazdą w terenie, ale by również przyzwoicie zachowywało się na szosie (co 2 tyg. robię ok. 500km do szkoły).

Na wydanie mam 17 tyś. zł. Słyszałem kiepskie opinie nt. Suzuki Grand Vitary (podobno kiepskie zawieszenie i awaryjność), natomiast Pajero Pinin'em zachwycone każde forum motoryzacyjne; jedyną wadę jaką zauważyłem to korozja podwozia.

Ogólnie:
-5 dni w tyg. lekki teren
- po 15:00 jazda po szosie
-co 2 tyg. jazda po krajówkach do szkoły

Uprzejmie proszę o wszelką pomoc w wyborze auta :)

Pozdrawiam!
Paweł ( [email widoczny po zalogowaniu] )
cornick
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 05 2010
Auto: vw
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2013, 21:02

ogólny zachwyt opada jeśli masz silnik GDI czyli bezpośredni wtrysk paliwa w benzynie, wtedy nici z LPG i ogólny koszt wzrasta (taniej wychodzi normalne mitsu z 3.0V6) mało który mechanik ogarnia ten silnik, a jak ktoś w nim już grzebał to przygotuj się na problemy
dalej co do nie do końca zachwycających wieści, reduktor to nie do końca taki super select jak w zwykłym onaniście
mało rzeczy do przerobienia tego na terenówke można dostać... bardzo mało, z normalnego mitsu pasuje niewiele w sumie prawie nic,
tak szczerze to jeśli ma być to terenówka do szutrów itp to kup sobie normalne Pajer 3.0V6 (MPI) z LPG i śmigaj zadowolony albo jeśłi ekonomia ma znaczenie a terenówkanie do końca jest potrzebna poszukaj sobie Toyote Rav4 I generacj2.0
o taiej mówimy [link do autocentrum.pl wygasł]
bena z gazem działa świetnie, nie ma reduktora co prawda ale ma blokade centralnego mechanizmu i krótką jedynke co dobrzerekompensuje jego brak :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Maj 2013, 21:10

Suzuki grand vitara XL7 - nie powiem złego słowa na ten samochód. Nie rozumiem tych strasznych opinii. Ja jestem zachwycony... Myślę że nadała by się idealnie. Pajero też świetne samochody.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

14 Maj 2013, 17:14

Dzięki za info ;)

Trochę przeraziłem się opisem Pajero Pinin :D Nie chciałbym w sumie, by z naprawą były jakiekolwiek problemy, a recenzowany Mitsu jest bardzo dobrze. Co prawda nie uśmiecha mi się za bardzo ten V6 ze względu na pewnie spore spalanie :)
Kurcze, byłem soczyście przekonany do Grand Vitary II, ale po tym jak kilka osób narzekało na jakość zawieszenia (jeżdżą codziennie po dość trudnym terenie), rozmyśliłem się.

Kurczę, Pajero Pinin świetnie się prezentuje pod względem wizualnym, jak i pod kątem osiągów, ale ten silnik GDi, niby skomplikowany... sam nie wiem.

Toyotka Rav4 I, spoko, jeździłem nią dużo, i jakoś średnią nią widzę u siebie przed domem ;)

Co do Grand Vitary, przejechałem nią krótki odcinek drogi jako kierowca, ale znacznie więcej jako pasażer i mogę stwierdzić, że komfort jazdy bardzo dobry z równie dobrymi osiągami :) (chdzi o GV II :) )

Agggggrrr :twisted:

Dzięki jeszcze raz ! :ok:

Co sądzicie o Grand Vitarze 2.0 HDI? Naprawdę nie potrzebuję samochodu na off road, a do jazdy po szutrze, ew. kamieniach i zabłoconych drogach :D
cornick
Nowicjusz

16 Maj 2013, 08:28

Up!

Proszę o pomoc gdyż na dniach muszę zakupić samochód (jeżeli znajdę takowego) :mrgreen:

Pozdrawiam
Paweł
cornick
Nowicjusz

16 Maj 2013, 13:10

wersja tania
opel frontera/ jeep cherokee
wersja droższa
opel monterey/ mitsubihi pajero/ nissan terrano

to terenówki, więc spalanie mają niemałe, jeśli chcesz SUVa to w zasadzie każdy byle się nie psuł :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Yaris Hybrid-R concept
    Yaris Hybrid-R będzie pojazdem koncepcyjnym, pokazującym rozwój technologii hybrydowej w kierunku znakomitych osiągów i najwyższego poziomu przyjemności z jazdy. Model bazuje na 3-drzwiowej wersji Yarisa. Pod ...
    Renault Kangoo Z.E. - 10tyś. sprzedanych egzemplarzy
    Sieć Renault świętuje dziesięciotysięczną rejestrację modelu Kangoo Z.E. – w 100% elektrycznego samochodu dostawczego, europejskiego lidera w segmencie vanów. Klucze do samochodu wręczono panu Gerhardowi Dechowi, ...

16 Maj 2013, 13:46

pocieszny napisał(a):nissan terrano

Bardzo dobry samochód. Świetnie sobie radzi w terenie. Ale ma niestety jedną sporą wadę... Jest dosyć podatny na wywrotki.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

18 Maj 2013, 13:39

jak każde auto terenowe, da się to poprawić, jak w każdym innym
pocieszny
Forumowicz VIP