Młody kierowca+współwłaściciel

23 Maj 2016, 21:41

Witam
Od kilku dni co chwilę porównuję sobie ceny ubezpieczeń na porównywarkach. Mam 18 lat i prawko od października 2015, jeżeli wpisuję siebie jako właściciela to ceny są min.3500zł, jak to zrobić aby ta składka nie była tak wygórowana? Mogę użyć zniżek mamy (-60%) tylko czy ja mam być głównym właścicielem, czy ona? Jak to najlepiej połączyć, a może mnie wgl. nie wpisywać w dowód?
taczker
Nowicjusz

Auto: W planach

24 Maj 2016, 09:50

Do 22 roku życia będziesz miał zwyżki w OC. Lepiej poczekać aż ukończysz 22 lata i dopiero wtedy pisać OC na siebie.
Inna opcja, to zrobić mamę współwłaścicielem ( lub mama właściciel a ty współwłaściciel - nie ma różnicy ) i wtedy będziesz przy niej zbierał zniżki, ale OC i tak dalej będzie wysokie, ponieważ dalej jesteś traktowany jako młodociany kierowca ( do ukończenia 22 roku życia ).
Jeżeli nie chcecie płacić wysokich składek, to mama niech będzie właścicielem i niech mama płaci OC ze swoimi zniżkami, aż ty skończysz 22 lata. Dodatkowo, warto ubezpieczyć OC od utraty zniżek ( dodatkowa opłata do OC, ale o jej wysokosć mama musi zapytać ubezpieczyciela ). Wtedy ty jeździsz autem na zniżkach mamy i w razie gdybyś ty spowodował kolizję, to mama nie traci zniżek. Tak to działa przynajmniej w PZU.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Maj 2016, 11:07

Czyli nie mam wpisywać siebie w dowód rejestracyjny i czy dodatkowo w tych głupich pytaniach odpowiedzieć że NIE będzie jeździł samochodem inny kierowca poniżej "coś tam coś tam"? Czy jeżeli takiej odpowiedzi udzielę a podczas prowadzenia samochodu przeze mnie dojdzie do wypadku to czy ubezpieczyciel będzie robił jakieś problemy?
taczker
Nowicjusz

24 Maj 2016, 11:16

Dając mamę na właściciela i siebie jak współwłaściciela(Zaznaczając że będę tylko współwłaścicielem i nie będę kierował samochodem!, składka roczna wynosi od. 840zł rocznie w Allianz, potem Axa 889zł, Aviva 889zł i tak dalej.
Czy nie było by potem problemów związanych właśnie z pytaniem w poprzednim poście?
taczker
Nowicjusz

25 Maj 2016, 10:48

Jeżeli nie poda się ubezpieczycielowi, że młoda osoba też będzie użytkownikiem pojazdu, to w chwili wypadku spowodowanego przez tego młodego kierowcę, ubezpieczyciel może zakwestionować swoją całkowitą odpowiedzialność. Efektem będzie obniżenie wypłaconego odszkodowania (o ok. 20% - dokładny procent zależy od towarzystwa).
Dlatego nawet jeśli nie będziesz właścicielem auta, to lepiej podać ubezpieczycielowi, że będziesz używać samochód.
Sięgnij po nasz przewodnik po [link do Ubea wygasł], by dowiedzieć się więcej ;)
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

25 Maj 2016, 11:23

@taczker proste pytanie, prosta odpowiedź ;) wchodź śmiało na porównywarkę a nasze call center czy konsultant na LiveChat pomogą Ci momentalnie w znalezieniu najkorzystniejszej z opcji, odpowiedzą na Twoje pytania dotyczące współwłasności i dzięki temu będziesz miał jasną sytuację ;)
Zamieszczam Ci również link z naszej akademii wiedzy o ubezpieczeniach, który zawiera wskazówki do wyliczenia jak najniższej składki :naughty:
[link do mFind wygasł]
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...

25 Maj 2016, 19:11

pzu ubezpieczenie od OC od utraty zniżek 20 zł rok temu było 10 zł
a ubezpieczenie szyb to 120zł i sie zastanawiam nad tym bo mam 2 rysy na szybie od kamieni
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007