Na LPG i Żeby mało palił.

16 Lut 2016, 16:42

Witam każdego. Otóż poszukuję auta do jazdy po mieście oraz do dojazdu do pracy 15km w jedną stronę i czasami jakieś tam trasy dłuższe,sporadycznie. Zależy mi przede-wszystkim aby autko było na gaz,przy czym paliło najmniej jak się tylko da. Na 5 miejsc zarejestrowane. Budżet do 20 tys. złoty nie więcej. Rejon może być nawet do 150km od Śląska,dajmy tu Katowice. Kolor auta oraz inne bajery bez znaczenia. Auta zazwyczaj z 2 pasażerami,sporadycznie 4 lub 5 właśnie dlatego na 5 osób mogło by być.
Prosiłbym o konkretne modele i silniki.
Z góry bardzo dziękuje.
Pozdrawiam
trustable19
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 01 1980
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiat Seicento
Silnik: 899 cm3
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

16 Lut 2016, 18:46

1l w tą czy tamtą w przypadku LPG to żadna różnica w kieszeni, więc zamiast na spalaniu skupiłbym się na dobrym modelu.
Ode mnie Toyota Corolla e12 1,6, Honda Civic VII 1,6, Mazda 3 1,6 i 2,0 i na styk może być Fiat Bravo 1,4 ale tylko w wersji 90KM
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

16 Lut 2016, 18:51

Jak do jazdy po mieście to może Grande Punto 1.4 + LPG? Powinno wystarczyć. Chociaż Civic 1.4/1.6 spali podobnie, a dynamika już całkiem zadowalająca.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Lut 2016, 19:06

Polecam Corsę D 1.2 + LPG :D
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

16 Lut 2016, 19:07

Dokładnie przy obecnych cenach litr czy dwa litry LPG różnicy nie zrobią a dynamikę lepszą na bank odczujesz. Również polecam Toyotę Corollę E12.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

18 Lut 2016, 08:21

Też bym się skłaniał w kierunku Grande Punto, bo części w rozsądnych cenach.
rimek
Nowicjusz

Auto: Opel
Silnik: 1.9
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Przyszłość należy do samochodów na wodór
    Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez KPMG pokazują, że na samochody z napędem wodorowym czeka świetlana przyszłość. Ponad połowa polskiej kadry zarządzającej uważa, że takie pojazdy są obecnie trendem numer jeden ...

18 Lut 2016, 22:50

1.Grande Punto 1.4,
2.Toyotę Corollę E12,
3.Corsę D 1.2,
4. Civic 1.4/1.6,
5.Mazda 3 1,6
6.Fiat Bravo 1.4
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Teraz widzę w jakich modelach się warto rozejrzeć. W sumie zależy mi jeszcze na jednym na czym kupiłem się teraz mając mały silnik w Fiacie Seicento. Właśnie chodzi mi tutaj o dynamikę miedzy innymi a mianowicie o to czy warto mniejszy silnik brać i auto które może spalić o 1 litr gazu mniej i trzeba w nim depnąć aby coś pojechało tak do 90 km/h czy może warto wziąć auto które spali więcej o ten jeden litr gazu i nie trzeba będzie tak gazować i może nawet właśnie dzięki temu mniej spali bo nie zmarnuje tyle gazu na rozpędzanie itd??? I już na prawdę ostatnie pytanie który z tych modeli polecacie jeśli chodzi o tanie naprawy bo nie można ukryć że będą oraz jeśli chodzi właśnie o awaryjność które z nich jest raczej najmniej awaryjne przy normalniej jeździe?I chciałbym na sam koniec w jednym zdaniu poznać wasze decyzje na jakie wy auto z tych 6-sześciu z góry byście się zdecydowali na prawdę szanuje zdanie innych i mi to pomoże. Dziękuję wszystkim z góry za szczerą pomoc.
trustable19
Nowicjusz

19 Lut 2016, 01:51

trustable19 napisał(a):Właśnie chodzi mi tutaj o dynamikę miedzy innymi a mianowicie o to czy warto mniejszy silnik brać i auto które może spalić o 1 litr gazu mniej i trzeba w nim depnąć aby coś pojechało tak do 90 km/h czy może warto wziąć auto które spali więcej o ten jeden litr gazu i nie trzeba będzie tak gazować i może nawet właśnie dzięki temu mniej spali bo nie zmarnuje tyle gazu na rozpędzanie itd?

Odpowiedź jest raczej oczywista lepiej to co nieco więcej spali a ma lepszą dynamikę niż to co spali mniej a ma gorszą bo na trasie przy potrzebie wyprzedzenia odczujesz to jak nic :)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM

28 Lut 2016, 19:55

Czyli dynamikę mamy z głowy a jeśli chodzi o konkretny model z góry to który byś polecił?
trustable19
Nowicjusz