Napełnienie azotem niewykryło nieszczelności

28 Cze 2011, 19:30

Witam

Mam takie pytanko. Czy sprawdzenie szczelności klimatyzacji przez napełnienie azotem wykryje wszystkie nieszczelności, czy tylko te większe.
Gdyż przed zakupem samochodu badałem klimatyzacje w ten sposób i nic nie wykryto. Tak więc samochód owy zakupiłem. Następnie po napełnieniu klimy, przestała chłodzić po 3 tygodniach.
Tylko że gdybym wiedział wcześniej że coś jest nie tak to bym się targował przy zakupie.

A teraz po dokładniejszym badaniu jakimś płynem barwiącym wyszło że chłodnica jest nieszczelna i skasowali mnie na 840zł.
To jest to ich błąd że nie wykryli wycieku, czy nie?

Dzięki
bruno555
Obserwowany

Auto: Ford Fusion

10 Lip 2011, 10:38

Auto użytkowałeś więc możliwe ze skraplacz został uszkodzony w owym czasie(np poprzez kamień itp.), lub po prostu był w kiepskim stanie i po nabiciu i po paru godzinach pracy po obciążeniem powiedział dość .
Do wykrywania nieszczelności służy kontrast dodawany w trakcie procesu podawania czynnika, ale przy mikroskopijnych nieszczelnościach potrzeba czasu aby było dobrze widać gdzie jest nieszczelność.
Kupując auto z niedziałającą klima trzeba się liczyć że coś jest przecież niesprawne, a nie tylko wierzyć sprzedającemu na słowo że "trzeba tylko nabić" bo czynnik zszedł "
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Transport ładunków sypkich
    Do przewozu sypkich i suchych produktów luzem niezbędny jest odpowiedni sprzęt oraz wykwalifikowana kadra. Ważne jest także wieloletnie doświadczenie pozwalające odpowiednio transport przygotować oraz przewidzieć prawdopodobne ...