Niski olej w silniku a skrzynia biegow hyundai santa fa

09 Wrz 2010, 09:58

witam serdecznie mam problem z moim hyundaiem santa fe 2.0 diesel . wymienialem olej jakies 7 miecho temu zauwazylem ze mam go ledwo nad dolna kreske . mechanik wlal 10w40 ale nie wiem czy pol czy pelny syntetyk moje 1pytanie czy moge mieszac pol syntetyki z pelnymi syntetykami ? druga sprawa od jakiegos tygodnia mam problemy przy ruszaniu mam takie wraze ie ze sprzeglo lekko zostaje przez co ciezko mi sie rusza . zastanawiam sie czy to przez to ze w silniku jest malo oleju ? dzis po pracy jade po olej ... auto jest dbane oleje wymie iane co 6 do 10 tys km . przejechane ma 190k ale rozrzad dopiero co robiony boje sie ze bede musial skrzynie nowa kupic . dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam srdecznie
gumbas
Nowicjusz

Miejscowość: londyn

10 Wrz 2010, 11:32

Gumbas,można mieszać olej syntetyczny z półsyntetykiem,lepiej jednak w sytuacjach awaryjnych dolewać lepszy do gorszego,szkoda paprać syntetyk półsyntetykiem,rozumiesz.Ruszanie z miejsca a stan oleju w silniku?!,nie ,tutaj nie dopatrywałbym się przyczyny,przecież olej masz,trochę mało, ale stan minimalny jest.Taki stan jest niebezpieczny przy dynamicznej jeździe raczej.Gdybyś miał automata, to tak,ale chodziło by tutaj tylko o stan oleju w skrzyni.Dlaczego więc samochód rusza ospale z miejsca?!Sprawdź stan oleju w skrzyni biegów, ale baczniej przyglądnij się temu, w jakim stanie masz sprzęgło .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Wrz 2010, 12:27

witam dzieki za odpowiedz . olej dolalem wczoraj prawie litr wiec dosc troche i o dziwi skrzynia chodzi jak nowa czemu sie musze przypatrzec to dlaczego tak zezarl olej ... pozdro ps dolalem semi syntetika
gumbas
Nowicjusz

Miejscowość: londyn

10 Wrz 2010, 14:12

Może być układ zespolony,tzn .olej silnikowy może smarować także skrzynię biegów,nie jestem jednak pewien czy tutaj jest takie rozwiązanie.Jest jeszcze kwestia ruszania z miejsca.Gdy auto nie chce się zatrzymywać i czasami ochoczo ruszać z miejsca,to należy w obydwu przypadkach przyglądnąć się układowi hamulcowemu.Nic nie piszesz po jakim czasie ubyło oleju(po ilu kilometrach).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zbyt zmęczony, żeby wracać!
    Przed nami ostatnie dni wakacji i nieuniknione powroty do domów. To, jak będzie przebiegała podróż, zależy w dużej mierze od naszego przygotowania. Powroty z wakacyjnych wyjazdów mogą okazać się problematyczne, ...