Nissan Primera p10 - problemy z odpaleniem.

27 Lis 2014, 20:04

Witam. Posiadam samochód marki Nissan Primera p10 kat. 1994r 2.0 slx 115KM + lpg i mam ogromny kłopot bo od czasu do czasu ma problemy z odpaleniem. Po prostu można go uporczywie męczyć, a on i tak nie chce się uruchomić. Problem też pojawia się wtedy gdy nim jadę (najczęściej na gazie) przy ok. 3000 obrotów/s zaczyna się dusić, tak jakby brakowało mu gazu, na benzynie prawdopodobnie też jest ten problem ale ręki nie dam sobie za to uciąć bo nie jestem pewny, a nie mam jak przetestować bo teraz stoi pod przychodnią i czeka na zbawienie choć jeśli o benzynę chodzi to myślę, że jest to podobny problem ale zdarza się rzadziej. Dodam jeszcze, że ok 3 tygodnie temu było podobnie ale auto chwilę postało nieruchomo w garażu i mu przeszło - coś w stylu focha :O

Bardzo Was wszystkich proszę jeśli znajdzie się kogo kompetencje sięgają do tego tematu bądź po prostu miał już podobne doświadczenia z tą marką by odpowiedział na moje opowiadanie i dał znać co wymaga naprawy, a co ewentualnie nadaje się do wymiany. To dla mnie bardzo ważne bo zbliża się zima, a auto jest mi potrzebne do jakiegokolwiek funkcjonowania. Z góry dzięki ; )
Lojzekk5
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 02 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primera p10
Silnik: 2.0 slx 115KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994
  • 20 Gru 2014, 11:49

Musisz przez jakiś czas sprawdzić czy występują dokładnie takie objawy też na benzynie. Będzie wtedy łatwiej postawić jakąś diagnozę. Proponuję pojeździć 3-5 dni na benzynie nie przełączając w tym czasie na gaz i obserwować co się będzie działo.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Rok produkcji: 1999

20 Gru 2014, 15:10

Teraz wygląda to w ten sposób, że odpalanie jest zazwyczaj proste za pierwszym razem, później po zgaszeniu trzeba trochę odczekać 20/30min bo inaczej są dalej problemy (odpalam tylko na benzynie). Jeśli chodzi o jazdę to zdecydowanie lepiej się jezdzi właśnie na benzynie bo na gazie czesto gubi obroty i jak stoję w korku i ich nie utrzymam to gaśnie.
    Lojzekk5
    Obserwowany

Prawo jazdy: 09 02 2011
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Nissan Primera p10
    Silnik: 2.0 slx 115KM
    Rok produkcji: 1994