Nowy samochód do ok 130tys.

31 Sty 2025, 14:25

sisinho17 napisał(a):Ewentualnie kupujesz toyotę, Lexusa, hondę (najlepiej hybrydowe), mazdę (tu benzyna), zabezpieczasz przed korozją i jeździsz do bólu

Z mojego doświadczenia (miałem Hondę, Mazdę, mam Subaru i dwa Suzuki), jakikolwiek japończyk plus zadbanie o blachę i podwozie i tak jak piszesz. Jeździć do zajechania.
poziom
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Auto: Subaru Forester SG, Suzuki SX4

31 Sty 2025, 14:36

Kurcze a ja dzisiaj obejrzałem peugeota 408, niestety tylko mHEV mają i wersja wyposażenia gt lekko ponad budżet ale zakochałem się w tym samochodzie. 308sw w dieselku też wygląda apetycznie. Póki co mój faworyt to 408 choć będę musiał mocno przemyśleć czy chce wydać 10tys więcej niż Maxa jakiego zakładałem szczególnie że to miękka hybryda czyli oszczędności z niej niewiele pewnie. No i jeszcze przede mną Honda i Toyota...
Knaist
Nowicjusz

31 Sty 2025, 21:44

Knaist napisał(a):Kurcze a ja dzisiaj obejrzałem peugeota 408, niestety tylko mHEV mają i wersja wyposażenia gt lekko ponad budżet ale zakochałem się w tym samochodzie. 308sw w dieselku też wygląda apetycznie. Póki co mój faworyt to 408
z całym szacunkiem, ale porównywanie peżotowego pjurzdecha do czegokolwiek innego, to jak zamieszkać w kartonie na dworcu, mając alternatywę w postaci wygodnego domku z ogródkiem na cichych przedmieściach :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lut 2025, 08:41

Knaist napisał(a):miękka hybryda czyli oszczędności z niej niewiele pewnie

Sądzę że na odwrót bo po gwarancji jak rozpocznie się nowy etap przyjaźni z mechanikami to popłyniesz i to na grubo :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Lut 2025, 09:08

Z tego co patrzę to dalej jest 1.2 puretech, ta miękka hybryda i potencjalna wymiana akumulatora za 3k nic nie znaczą. Silnik będzie "nieco" droższy. Ciężko sobie wyobrazić gorszy wybór z pośród tego co jest na rynku :D
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lut 2025, 18:54

No dobrze, może źle się wyraziłem w takim razie :) chodziło mi o to, że jest on bardzo miły dla oczu i tym mnie oczarował. Na jazdy testowe będę umawiał się w przyszłym tygodniu po odsianiu tego co za małe lub się nie podoba, więc jeszcze nie wiem jak co jeździ.
W takim razie zdam się na zdrowy rozsądek i Was posłucham, 408 niestety wypada z listy :ok:
A jeszcze powiedzcie mi czy 308SW z 1.5hdi jest sens brać? Niby w salonie sprzedawca stwierdził że to wystarczy jak dwa razy w miesiącu po te 400km po trasie zrobi, ale pewnie taki to powie wszystko żeby sprzedać...

Dzisiaj oglądałem yaris cross i faktycznie troszku przymaławy, w salonie polecili mi że bardziej sensowny będzie chr 1.8, że i po mieście się sprawdzi jako hybryda i w trasie lepiej sobie poradzi niż te 1.5 z cross a i troszku większy.Choć ja tam tego akurat nie dostrzegłem i wydawało mi się że bagażnik jest podobny do cross co potwierdzają parametry katalogowe. Swego czasu chr bardzo mi się podobał ale w środku z tyłu było bardzo mało miejsca nad głową a po wejściu czułem się jak w trumnie przez te małe okienka ale teraz widzę że to poprawili i już jest znacznie lepiej pod tym kątem.

Dobra to jeszcze podpytam o te silniki 1.6 z renault symbioz, tam pełna hybryda to może ma to większy sens niż z peugeotem? Czy też się wystrzegać i jeśli hybryda to tylko japonczyki ?
Knaist
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...
    Na co zwrócić uwagę przy zakupie terenówki
    W terenówkach najważniejsze są rama, zawieszenie, napędy i silnik. Buda ma mniejsze znaczenie. Sprawdź jak samochód odpala na zimno, jaki dymek idzie z rury wydechowej i ile go jest. Po kilku sekundach dymienia ...

02 Lut 2025, 10:18

Knaist napisał(a):Dobra to jeszcze podpytam o te silniki 1.6 z renault symbioz, tam pełna hybryda to może ma to większy sens niż z peugeotem?

Pomyśl, firmy które jeszcze niedawno nie potrafiły zrobić wiązki elektrycznej albo czujnika żeby się nie wykrzaczył. Firmy których cenione są tylko opcje aut najprostszych, technologicznie powiązanych z latami 90tymi teraz biorą się za technologię której ilość i poziom skomplikowania przerasta wszystkie największe syfy w ich historii które jak widzą mechanicy to uciekają do kanału :D teraz mają dobrze jeździç, dawać uśmiech kierowcom, ich Fafikom, chomikom oraz kotu :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

02 Lut 2025, 10:31

No właśnie takie dosadne otrzeźwienie widocznie jest mi potrzebne w tym całym młynie zwiazym z poszukiwaniami samochodu :ok:
Knaist
Nowicjusz

02 Lut 2025, 10:55

Powiem Ci ogólnie, jest źle, jest naprawdę źle. Zawodowo śledzę ceny napraw oraz częstotliwość występowania usterek w nowych autach i jest srogo.

W dzisiejszych czasach jakiś podzespół eksploatacyjny typu alternator albo akumulator potrafi kosztować tyle ile kiedyś kosztował nowy silnik 5,7 v8 HEMI w pudełku !!!! kupiony nie na bazarku a w sklepie w USA i ściągnięty do Pl.
szybki
Moderator - Tuning

02 Lut 2025, 11:02

To też się musi unormować. Nie może być tak że np wymiana automatu to jest 1/3 ceny nowego auta. Czasem dochodzi do takich paradoksów że lepiej sprzedać 4-5 letnie auto i wziąć nowe. Albo za malowanie elementu 1500 zł..... Psychiatryk :D
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lut 2025, 11:10

I to jest bardzo cenna uwaga. Wychodzi na to że nie stać mnie na kupowanie samochodu jedynie kwestią 'wyglądową' a przy takich kosztach części trzeba ślizgać się pomiędzy wyglądem, prostotą i możliwie niewielka awaryjnoscią. No poprostu pięknie :shock: a potrzebuje coś wybrac jak najszybciej żeby od lutego koszty robić :roll: mission impossible im więcej wgryzam się temat
Knaist
Nowicjusz

02 Lut 2025, 19:27

sisinho17 napisał(a):To też się musi unormować. Nie może być tak że np wymiana automatu to jest 1/3 ceny nowego auta. Czasem dochodzi do takich paradoksów że lepiej sprzedać 4-5 letnie auto i wziąć nowe. Albo za malowanie elementu 1500 zł.....

Niestety, nic się nie unormuje a wręcz odwrotnie. Rynek usług wokół motoryzacyjnych podrożeje i będzie trudno dostępny w normalnej jakości. A jakość aut i ceny ich napraw mocno się przesunął w stronę w którą byśmy nie chcieli.
szybki
Moderator - Tuning