Podbijam temat: Jaki nowy samochód dziś kupić? - jakbym pisał głupoty to mi powiedzcie.
Potrzebuje dobrego samochodu na lata dla rodziny 2+2. Obecnie jeżdżę "krzesełkiem", więc w co bym nie wsiadł będę zadowolony. Bardziej zależy mi na samochodzie, który będzie na lata. Moja roczna eksploatacja to mniej niż 10 tys KM i na spalaniu mi tak nie zależy co na tym żeby mieć spokój z samochodem na lata. Do pracy jeżdżę komunikacją, a samochód to do sklepu raz w tygodniu i do kościoła (no i jakieś awaryjne sytuacje - jak to z dziećmi). Choć mam nadzieję, że po zakupie nowego samochodu zacznę na weekendy gdzieś jeździć (ale wtedy pewnie się okaże, że po zakupie samochodu, trzeba będzie finanse zreperować i z podróży ch...).
Zastanawiam się nad RAV4, bo jakoś mi się podoba (po prostu), choć z 20 - 30 tys za drogi. I kolejna fanaberia to chciałbym napęd
4x4 (ale jestem w stanie odpuścić).
I teraz właściwe pytania:
1. czy jak myślę o samochodzie na lata (+- 10 albo "ile da radę") to jest sens w hybrydę się ładować? Boje się, że będzie tam tak narąbane elektroniką/inny tematem, że po 5 latach nie wyjadę już z serwisu?
2. Może jednak samochody coś potanieją? Podobno w tym roku idzie syf jakiego świat nie wiedział już nawet nasz premier o tym mówi. Może w ogóle to nie jest czas na nowy samochód? (Wiem że nie adekwatnie, ale tesle już tanieją do 17% - może na inne samochody się to rzuci?)
3. Jakaś alternatywa do RAV4? Najlepiej tańsza
![Uśmiechnięty :)]()
Myślałem o SUV bo jednak w dużym mieście żyję, tylko jak pomyślę o parkowaniu to mi się odechciewa z garażu wyjeżdżać.
4. Ogólnie, kupując samochód, czuje się jakbym popełniał przestępstwo, co znajdę jakiś samochód, zaczynam czytać to okazuje się, że producent chce mnie oszukać? Podobno RAV4 rdzewieje, aż dziury nad kołami widać. To moja schizofrenia czy też tak macie?
5. Jaki wg Was jest najlepszy nowy samochód w relacji cena/jakoś ale żeby 10 lat działał?
Poratujcie dobrzy ludzie, ta hybryda to taki plus czy jednak w dłuższej perspektywie minus? Będę wdzięczny za propozycje i jakieś uzasadnienie czemu akurat to polecacie. Niestety ta rav4 mi się podoba, ale jeżeli mnie ktoś przekona, że to bez sensu i uratuje od życiowego błędu to też będę bardzo wdzięczny.