Opel Astra 1,4,Lovato nie odpala gdy jest zimny

Opel Astra 1,4,Lovato nie odpala gdy jest zimny

31 Lip 2009, 13:32

Witam,
Mam taki problem że opelek nie odpala mi gdy postoi sobie przez dłuższą chwilę np,noc.
Instalacje gazowa mam od 3 miesięcy i doszliśmy do tego że jeśli rozepnie się kostkę od emulatora sondy lambda to odpala bez problemu tyle tylko że zaświeca się żółta kontrolka na desce rozdzielczej z silniczkiem.
Gazownik który zakładał mi gaz zamiast silniczka krokowego na wężu od reduktora włozył śrubę regulacyjną taką jak przy gaznikach sie montuje i powiedział żeby tak jeździć bo nie wie co powoduje zakłucenia że nie chce odpalać na zimnym,a na ciepłym wszystko jest ok.
Do tego dochodzi jeszcze szarpanie.Problem pojawia sie gdy silnik jest dogrzany i delikatnie zaczynam przyspieszać.uczucie jest takie jak by mu brakowało paliwa.
Bardzo proszę o pomoc,każdy gazownik kasuje za wizytę a żaden nie poradził sobie z problemem.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
geometer2000
Nowicjusz
 
Posty: 5
Rejestracja: 17 Kwi 2009, 15:02
Miejscowość: kobyle

31 Lip 2009, 14:39

Nie napisałeś na jakim paliwie odpalasz silnik, czy na benzynie, czy na gazie. Jęsli uruchamiasz na gazie zimny silnik to zapewne masz do remontu lub wymiany reduktor.
premier00
Początkujący
 
Posty: 89
Rejestracja: 12 Maj 2008, 08:19

Opel Astra 1,4,Lovato nie odpala gdy jest zimny

31 Lip 2009, 20:47

tzn.instalacja jest prawie nowa bo ma dopiero 3 miesiące i dzieje sie tak od początku założenia.
Natomiast jeśli chodzi o odpalanie to zawsze na benzynie a później sam sie przełancza na gaz...
Jak jest zimny silnik to nie ma różnicy czy na gazie czy na paliwie.Tak i tak nie pali.
Ciekawi mnie jeden fakt;bo do emulatora sondy lamda powinny byc podpięte silnik krokowy od gazu i sonda lambda.Sonda jest podpięta tylko że jak wtyczka od tego emulatora jest wypięta bo inaczej nie odpala to komputer chyba nie szczytuje danych od tej sondy czy tak??
geometer2000
Nowicjusz
 
Posty: 5
Rejestracja: 17 Kwi 2009, 15:02
Miejscowość: kobyle

02 Sie 2009, 13:20

Ja zacząłbym od sprawdzenia układu zapłonowego!Jaka jest iskra,może być słaba np.Wtedy występuje falowanie,tak jakby brakowało paliwa tylko że ,potem gdy silnik się rozgrzeje ten objaw mija a u ciebie nie mija!
PhantomASA1
Forumowicz VIP
 
Posty: 6943
Rejestracja: 02 Lut 2009, 11:03
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Sie 2009, 19:43

Rozpinasz emulator czy komputer???? Emulator to urządzenie tylko oszukujące sygnał z sondy i nie ma podłączenia do silniczka krokowego. Jeśli problem zaczął się po zamontowaniu instalacji, a było to zaledwie 3 miesiące temu to nie pchaj łapek pod maskę tylko zaprowadź samochód do gazownika, wręcz kluczyki i książeczkę gwarancyjną, podaj numer telefonu i poproś o informację tel. jak samochód będzie gotowy.

P.S. prawdopodobnie jest ustawiona zła emulacja, ale niech sam do tego dojdzie.
Migaz
Zaawansowany
 
Posty: 911
Rejestracja: 01 Lut 2009, 18:45
Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Koncepcyjny Opel ADAM ROCKS - miejski mini crossover Koncepcyjny Opel ADAM ROCKS - miejski mini crossover
    Opel ADAM, który oferuje 61 000 wariantów wyposażenia nadwozia i prawie 82 000 opcji wyposażenia wnętrza oraz supernowoczesny system informacyjno-rozrywkowy IntelliLink, jest nie tylko prawdziwym mistrzem personalizacji, ...
    Zimowe porządki w samochodzie Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...

  •  
    • Warto przeczytać
    • VW Passat CC
      Mercedes-Benz SLS 6,3 AMG
      8 Runda Rajdowych Mistrzostw Świata
      Autosacrum 2009