Opel Vectra Problem z alternatorem lub akumulatorem

24 Cze 2011, 14:29

Witam mój problem polega na tym żę rozładowuje mi akumulator , akumulator ma 3 tyg , sprawdzałem prąd na kablach przy odpalonym silniku powinno mieć 14.3 a ma 12i 11, a po zdjęciu klemy + ładowane jest eleganckie ma 14.20 co może być przyczyną tego problemu???
IceMEn
Nowicjusz

Miejscowość: Świat

25 Cze 2011, 20:30

Czyli nie ma ładowania. Sprawdz czy dochodzi prąd na cienki kabel po zapłonie (Lampka od ładowania na desce się zapala i po odpaleniu gaśnie?) Jeżeli tak to problem tkwi w alternatorze, najprawdopodobniej regulator napięcia.
Ps. A kto choć trochę ogarnięty zdejmuję klemę z aku podczas włączonego silnika? W ten sposób można sobie narobić ładnego bigosu i niemałych kosztów. Chodzi o elektronikę silnika.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2016
    Lubelskie Święto Motoryzacji to obowiązkowa pozycja w kalendarzu imprez w 2016 r. Już w weekend 7-8 maja zapraszamy na Moto Session. W tym roku na zwiedzających czekać będą wystawy nie tylko samochodów, ale także motocykli, ...
    Chroń środowisko! Nie wylewaj olejów gdzie bądź!
    Natknąłem się na artykuł który przedstawia kilka negatywnych aspektów wylewania olei gdzie popadnie. Wiadomo każdy z nich korzysta, ale nie każdy wie co z nimi potem robić. "Wiele ludzi, przede wszystkim właściciele ...