Opony letnie(asymetryczne?)

23 Kwi 2019, 15:12

Kupiłem przez pośrednika(osobę z rodziny) opony letnie, sam nie znałem dokładnego modelu ani nic. Dziś gdy przyszedłem po te nowo zakupione opony, aby je wymienić i coś mnie zadziwiło. Wyglądały one jak dwie prawe, nie wiedziałem co zrobić więc pojechałem na wulkanizację, a tam gość mi powiedział, że to opony asymetryczne. No i tutaj moje pytanie, czy jest tak jak mówiła ta osoba i wszystko jest ok, czy tam gdzie były kupowane opony i zakładane na felgi ktoś się pomylił? Opony letnie(asymetryczne?) Opony letnie(asymetryczne?)
AdisMKP
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

23 Kwi 2019, 15:41

Jest OK. Patrząc z prawego i lewego boku samochodu na boku każdej opony powinien być widoczny napis "outside". Strona opony z napisem "outside" jest stroną zewnętrzną opony.
aGradory

23 Kwi 2019, 15:42

No właśnie nie ma napisu outside.
AdisMKP
Nowicjusz

23 Kwi 2019, 15:45

Hankook optimo K406 175/50R15 nazwa opony
AdisMKP
Nowicjusz

23 Kwi 2019, 15:58

No to znaczy, że to nie jest opona asymetryczna.
aGradory

23 Kwi 2019, 16:07

Gradory napisał(a):No to znaczy, że to nie jest opona asymetryczna.
Nie do końca zobacz na zdjęciu widać że bieżnik jest asymetryczny ale jak odwrócisz oponę o 180 stopni nie robi to różnicy stąd pewnie nie ma tych oznaczeń.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM z bagażnikiem rowerowym FlexFix
    Na światowej premierze modelu ADAM podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Paryżu zaprezentowane zostanie unikalne rozwiązanie, dostępne w wyposażeniu opcjonalnym nowego, niewielkiego samochodu Opla. Odwiedzający ...
    Jazda na suwak to będzie obowiązek, a nie zalecenie!
    Zauważyłem, że rząd planuje kolejną poprawkę w przepisach regulujących jazdę na suwak. Obecnie widząc taki znak jest to jedynie zalecenie którego powinni trzymać się kierowcy. Ma to się zmienić na obowiązek i wtedy ...

23 Kwi 2019, 16:07

Czyli jak? Jest ok?
AdisMKP
Nowicjusz

23 Kwi 2019, 16:12

Czyli jak nie ma oznaczeń to nie ma znaczenia jak ją założysz. Tu w tej oponie jedna połowa bieżnika jest lustrzanym odbiciem drugiej połowy.
Możesz z ciekawości jeszcze wrzucić zdęcie tak żeby było widać cały bok opony z oznaczeniami (wrzuć jako załącznik to będzie można powiększyć) to zobaczymy dokładnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

23 Kwi 2019, 16:17

Opony letnie(asymetryczne?) Opony letnie(asymetryczne?)

Właśnie ma jakieś strzałki. Ogólnie te opony są identyczne. Z jednej strony opony strzałki idą w jedną stronę, a z drugiej strony opony idą w drugą stronę i na drugiej oponie tak samo. Wyglądają jak dwie prawe.
AdisMKP
Nowicjusz

23 Kwi 2019, 16:20

Opony letnie(asymetryczne?)
Tutaj narysowałem na czerwono te strzałki.
AdisMKP
Nowicjusz

23 Kwi 2019, 17:41

AdisMKP napisał(a):Właśnie ma jakieś strzałki. Ogólnie te opony są identyczne. Z jednej strony opony strzałki idą w jedną stronę, a z drugiej strony opony idą w drugą stronę i na drugiej oponie tak samo
Strzałka lub strzałki powinny być na boku opony a ja ich nie widzę. Opona asymetryczna nie będzie miała strzałki może mieć jedynie napis OUTSIDE, INSIDE.
Zauważ to, że w oponach które masz jak byś jej nie odwrócił (w poziomie o 180 stopni czy w pionie o 180 stopni) zawsze będzie tak samo z bieżnikiem :)
Cichy77
Forumowicz VIP

23 Kwi 2019, 18:04

Cichy77 dobrze gada, wszystko jest ok nie masz czym się martwić. Widzę że to smarcik :naughty: ja tez do Smarta założyłem te same opony ale szerokość 195 :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Kwi 2019, 18:05

Na moje oko to są opony symetryczne. Nie ma znaczenia jak je się założy.
Może źle zrozumiałeś gumolepa :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

23 Kwi 2019, 18:09

Te opony nie wyglądają na kierunkowe - nie ten kształt bieżnika. Nie widzę też na nich napisu "ROTATION" i obok niego "--->" czyli strzałki wskazującej kierunek obrotu. To są chyba opony, które można zakładać dowolnie.
aGradory