Oszczedność - wyłączanie cylindrów.

04 Lis 2008, 17:43

witam,

to głupie, ale tak teraz na to wpadłem - dało by się może jakoś odłączyć dopływ paliwa do powiedzmy 4 z 8 cylindrów? chodzi mi o to żeby, np przełącznikiem móc "aktywować" powiedzmy pierwszą 4, drugą 4 albo wszystkie 8 cylindrów?

nie spotkałem się z czymś takim nigdy, a w przypadku dużych silników chyba nie było by to złe rozwiązanie?
w korku na 4, na torze na 8 ;)

mówię konkretnie o gaźnikowym silniku, starym amerykańskim.
gupek6872
Nowicjusz

06 Lis 2008, 21:57

Z tego co wiem to Chrysler 300C HEMI ma takie coś, ale niejestem pewnien
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

07 Lis 2008, 18:34

odłączanie cylindrów? no nie wiem, kiedyś miałem niedopały na 3 cylindrach i silnik wpadał w wibracje. To trzeba by dobrze przestudiować kolejność zapalania w cylindrach, poza tym słyszałem, że to nie dobrze dla silnika jeśli nie chodzi na wszystkich cylindrach, bo wilgoć robi swoje.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

10 Lis 2008, 18:00

Zapomnij o tym pomyśle.
otto1600
Nowicjusz

10 Lis 2008, 23:07

to prawda nowsze silniki Hemi normalnie chodzą na 4 z 8 cylindrów a jak się depnie więcej to załączają się pozostałe
Gizu
Początkujący

Miejscowość: Piotrków/Warszawa

14 Sty 2009, 18:54

Pprsche 928 z 1979 roku miało odłączane 4 cylindry .Niestety musi tym sterować komp ,wtryskami również
jurek62
Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Coupé – klasyka gatunku
    Kiedy myślimy o samochodzie sportowym, najczęściej do głowy przychodzi nam opływowe coupé. Ale nadwozie tego typu jest tak naprawdę starsze niż motoryzacja. Słowo coupé pochodzi z języka francuskiego, w dosłownym ...