OtoMoto - prawie 1700 osób padło ofiarą grupy oszustów!

07 Lut 2009, 14:46

Luksky ale widzisz ostatnio wydymali ludzi na Allegro!!!!Mnie to jednak nie odstraszyło,na kogo padnie na tego bęc,po prostu.Zgadzam się ,że na Allegro działają uczciwi sprzedawcy ale zawsze może znależć się plew!!!Taki z doskoku albo i nie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Lut 2009, 14:49

Wydymali na allegro ludzi bez doświadczenia, ktorzy po prostu nie potrafią robic zakupów. Nigdy bym nie powierzył złotówki komus na allegro kto budzi u mnie choc cień wątpliwości a kupuję dużo i czesto.
luksky

07 Lut 2009, 14:57

Ale oni przez dłuższy czas wywiązywali się ze zobowiązań,taka taktyka!!!Trudno się dziwić oszukanym ale racja,że trzeba byc ostroznym zwłaszcza wtedy gdy ktoś oferuje coś podejrzanie tanio w stosunku do innych sprzedawców!!!Nie chciałbym aby w nasza mentalikę wsiąkło podejście panujące na południu Włoch.Oszust człowiek Furbo,czyli mądry inteligentny a oszukany to głupek.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Lut 2009, 17:39

też często robię zakupy na allegro, ale gdy już kupuję coś za większą kwotę to raczej proszę o przesyłkę za pobraniem, trzeba być ostrożnym i tyle. Ale zakup samochodu to zupełnie co innego. To nie bluza, która ewentualnie może być o nr za duża czy też aparat fotograficzny etc Nie rozumiem jak można w góle pomyśleć o kupnie samochodu bez obejrzenia go sobie. Zakupiłam dwa samochody za POŚREDNICTWEM allegro ale za każdym razem musiałam go sobie obejrzeć, bo niestety zdarzały się różne rzeczy... miała być klima a jej nie było, miało być w super stanie a jakieś tam wgniecenia się zdarzały. Nie będę bronić tych ludzi, bo w ogóle ich nie rozumiem, jak można wpłacać kasę za coś czego się nawet nie widziało. Niestety straszna naiwność.
maurycja
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Żywiec

07 Lut 2009, 17:43

Zgadza się. Ja też wszystkie moje auta sprzedaje/kupuje przez ALLEGRO i nie mogę powiedzieć złego słowa na ten portal jak i na moich klientów czy ludzi od ktorych ja kupowałem. Po prostu dymany jest ten co się sam prosi o dymanie, ot i cała prawda......
luksky

07 Lut 2009, 18:25

True...
Fenek2
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa jakość aut poflotowych *
    Zmienia się rynek aut poflotowych i poleasingowych. I są to widoczne zmiany na lepsze. Coraz łatwiej znaleźć wśród takich aut oferty atrakcyjne pod każdym względem. Jeszcze nie tak dawno oferta samochodów pokontraktowych ...

07 Lut 2009, 20:36

PhantomASA1 napisał(a):Taki cwaniaczek ma teraz kasę więc ile posiedzi,no ile?!!!

No właśnie ile? Od niego zależy jak sąd na to spojrzy - znalazła się kasa, będzie łagodniej, nie znalazła, będzie trudniej. Myślisz, że on schował forsę do worka i czeka aż wyjdzie i zacznie żyć w luksusie? Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że kasa się znajdzie na jakimś koncie (przynajmniej część). Podobnie jest z mordercami - po co pokazuje gdzie ukrył ciało? Przecież jak nie znajdą zwłok, a on będzie się upierał, że nic nie zrobił, to mogą mu nagwizdać. Otóż na takich ludzi są sposoby i różne rzeczy szybciej się znajdują niż znikają.

PhantomASA1 napisał(a):znany piłkarz ,który po pijaku zabił na przejściu dla pieszych człowieka i nie siedział!!!Gdzie ja żyję?Żenada!!!

Na Planecie Ziemia. I jak długa i szeroka takie rzeczy mają miejsce i mieć będą. Nie ma znaczenia, że mieszkasz w Polsce, na drugim końcu świata jest tak samo.

Co do ludzi poszkodowanych, to niestety sami są sobie winni. Rozumiem, że jak się zobaczy coś upatrzonego w atrakcyjnej cenie, to ciśnienie skacze i człowiek tak się napala, że pognałby już dziś, jak stoi. Niemniej jednak przy kupnie tak wartościowej rzeczy jak samochód, trzeba ochłonąć i podejść do kupna z rozsądkiem. Ja na przykład jechałem z Warszawy do Wrocławia po samochód. Wystarczyło znaleźć ogłoszenie (co zrobiłem na wspomnianym Allegro - na którym zresztą sam sprzedaję, choć nie samochody ;) i zadzwonić do człowieka. Obejrzałem zdjęcia samochodu, wypytałem telefonicznie jak to wszystko wygląda (czy wszystkie wymienione opcje są, czy wszystko działa itp.; a były samochody np. z automatycznymi szybami, a na fotkach korbki, podobnie lusterka). Dogadałem z facetem, że będę jechał z Warszawy, to lepiej niech powie co i jak, bo mam spory kawałek, a jak coś będzie nie tak, to i tak nie wezmę (lepiej stracić te 300 zł za benzynę niż władować się w g...o). I tyle. Żadnych zaliczek, kombinacji itp. Chcesz kupić rzecz wartościową, to rusz się po to, i kup namacalny przedmiot, a nie fotkę na ekranie. A wydanie pieniędzy na benzynę czy pociąg, przy wartości jaką się wydaje na samochód, to małe miki :)
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

07 Lut 2009, 21:01

Przeczytałem ten temat i nie mogę wyjść z podziwu jak ci ludzie mogli się na to nabrać. Wpłacić 10% wartości samochodu nie widząc go nawet na oczy. Przecież to śmierdzi na kilometr. Ja kupowałem samochód przez otomoto, a mój brat 2 i nigdy nie pomyślelibyśmy o dawaniu jakichkolwiek pieniędzy bez obejrzenia samochodu.
przemek20
Nowicjusz

07 Lut 2009, 23:24

A jak w temacie o kupowaniu samochodów próbuję wyjaśnić, że za 11 tys. zł nie kupi się Astry II, to mi wyskakują ze zdaniem, że co ja wiem i jak to się nie kupi, jak na Allegro jest za 10900 zł... . A później płacz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lut 2009, 11:51

Kacper napisał(a): Dane pojazdów rzekomo wystawianych do sprzedaży były pobierane z innych stron internetowych. Od zainteresowanych oszuści żądali wpłaty zaliczki w wysokości 10 proc. wartości pojazdu.

Ja też szukałem auta na różnych portalach i czasami zdarzało się, że auto z mobile.de było wystawione np. na otomoto (np. Audi A4).

Ale jak można zapłacić 10% zaliczki, za auto którego się nie widziało... :lol:
wtct1
Nowicjusz

09 Lut 2009, 17:25

jedno mnie zastanawia... piszecie ze nie kupujecie od osob ktore maja malo komentarzy... a skad sie wziely ty komentarze ktore maja? moze maja je od poczatku? ja kupuje rowniez od osob ktore maja malo komentarzy, nie przeszkadza mi to, ale wtedy decyduje sie na osoby z mojego miasta i odbior osobisty. co do tego oszustwa... mowicie ze ludzi sa glupi... a ja wam powiem ze glupie jest nasze prawo, dla rownych i rowniejszych.
jedni moga jezdzic po pijaku i zabic czlowieka i wymyslaja im pomrocznosc jasna, inni potrafia zabic czlowieka jadac z predkoscia 200+ przy deszczu, sliskiej nawierzchni, slabej widocznosci i za to ze jest sie slawna plywaczka to wychodzi sie na wolnosc bo samo to ze sie zabilo jest dla nich wedlug lawy przysieglych wystarczajaca kara, kierowcy rajdowi potrafia wjebac sie pod pociag na niestrzezonym przejezdzie kolejowym i jest wielkie halo ze przejadz byl nie strzezony, a nikt nie zwroci uwagi na to ze taki d...l (inaczej takiej osoby nie nazwe) nie zatrzymal sie przed przejazdem i nie sprawdzil czy nic nie jedzie.
a spojrzcie co by bylo gdybyscie to wy popelnili cos takiego.
prawda jest taka ze w Polsce prawo jest do dupy, sa rowni i rowniejsi, takie osoby ktore okradly posiedza sobie ze 2-3 lata, ale potem maja te kilkaset tysiecy, co pozwoli im zyc dostatnie przez kilka lat, a jak im sie skonczy kasa to znowu wyjebia kilka osob bo po co maja sie meczyc w uczciwej robocie, jak moga zapierdolic komus kase, posiedziec 2-3 lata w cieplej celi przed tv, nie martwic sie o nic (jesc daja, spac daja, na leb sie nie leje, jeszcze szkoda ze dupy nie podetra...) a potem przez dlugi okres plawic sie w luksusach niedostepnych dla przecietnego polaka.
moze niektorym sie nie spodoba moja wypowiedz, ale w takich przypadkach bylbym za wprowadzeniem kary "zab za zab", wprowadzeniem kary smierci. gdyby prawo bylo wzorowane na islamskim, byloby mniej przestepstw. powiem szczerze ze mam gdzies taka konwencje genewska, ktora zabrania kary smierci :/ za takie rzeczy jak gwalt, zabojstwo czy przekrety na grube miliony ludzie powinni byc stracani... :twisted:
cayman9
Początkujący

09 Lut 2009, 18:03

jak nie ma chetnych na wykonywanie kar śmierci dla przestepców to ja moge nieodpłatnie ich wieszać. Takich co to potrafią czlowieka niewinnego zamordować, powinno sie strzelać albo wieszac od razu. Ponadto każdy kto ma wiecej niż 20lat wyroku automatycznie powinien byc kasowany, dla naszego tj narodu dobra. Dlaczego ja mam opłacac więźniów a dzieci nie mają co jeśc w szkołach/domach? Wogóle ten kraj to sie robi jedna wielka patologia.
luksky

09 Lut 2009, 23:23

A jak się po kilku latach okaże, że powieszona osoba nie była tą osobą? Że wyszedł na światło dzienne jakiś dowód wyraźnie poddający w wątpliwość winę straconego? Będziecie bawić się w Dr. Frankensteina?

ps. Taki mały offtopic :)
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Lut 2009, 23:31

sugerujesz że więzienia są pełne niewinnych? :lol: :lol: :lol: :lol:
luksky

09 Lut 2009, 23:49

Oczywiście, że nie, tego nie napisałem. Ale takie cuda już miały miejsce.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika