Pierwsze auto

10 Lut 2012, 12:31

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem pierwszego swojego auta.

Mam niewielki budżet, bo ok 6tyś

Zastanawiam się nad Omegą 2.5d, ale ciężko znależć z 2.5 litrowym motorem auto w mojej okolicy bo jak sa na allegro, to z drugiego końca Polski.

Więc może 2 litrowy silnik diesla + jakiś chip ?

Jeżdziłem Omegą 2.0 i powiem szczerze na dłuższą metę jazda tak mało dynamicznym autem może być denerwująca.

Następna moja myśl, to Alfa 156 2.4jtd.
Ale czy jest kupować common raila z 98/99 r ?

Główne założenia to takie, aby auto miało od 120 do 150km, spalanie nie większe niż 12l, dość tania eksploatacja.
Auto ma służyć mi 1-1.5 roku

Pozdrawiam
Shark66
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

10 Lut 2012, 12:39

o Alfie w tej cenie zapomnij silniki jtd są dobrymi silnikami ale w tej cenie to wrak będzie, z 10tyś można czegoś szukać.

No z omegą już trochę lepiej ale poleciłbym bardziej w gazie niż diesla.
W tej cenie dobrym sedanem z Przywitowem wyposażeniem okaże Mondeo II 1.8 TD powinien być dobrym rozwiązaniem za tą kase nawet wersje ghia idzie znaleźć, ewentualnie można poszukać vectry B
MotoOn92
Początkujący

Prawo jazdy: 16 12 1992
Auto: BMW e38 4.4

10 Lut 2012, 12:47

Własnie dla mnie koniecznie diesel, ponieważ mam możliwość na troche tansze paliwo niż na stacjach.
Shark66
Nowicjusz

10 Lut 2012, 12:59

Heh rozumiem:)
No to ten 1.8 Td w Fordzie będzie dobrym rozwiązaniem, alfica by była znakomita ale nie w tej kwocie, a szczerze mówiąc nie miałem okazji się spotkać z silnikami diesla w omedze, wiem tyle byś szukał po roczniku bodajże 96 wtedy blacha w ocynku była już.
MotoOn92
Początkujący

10 Lut 2012, 13:10

Silniki Fiata z tej serii były pierwszymi montowanymi seryjnie z CommonRailem na świecie.
O ile poprzedni właściciel rzeczywiście o niego dbał (co jest przy tym wieku wątpliwe z powodu kosztów takiego podejścia), to silnik jest bardzo dynamiczny, pracuje harmonijnie i jak nie trudno się domyśleć przy tej masie auta wiele potrafi. Koledze w takim aucie zaraz po kupnie zerwał się pasek - nie była to wina samochodu tylko kolegi, wiedział że jest do wymiany a olał to, bo operacja kosztowała krocie (dla niego). Skończyło się na złomowaniu silnika.
Silniki 2,5 w Omedze to o ile dobrze pamiętam konstrukcje BMW - raczej niezawodne, ale nie są to szczytowe osiągnięcia BMW w tym zakresie.
Dlatego też jeżeli takie masz oczekiwania i zdajesz sobie sprawę, że za te pieniądze takie auto i tak będzie zajeżdżone i stare , to może jednak sens jest poszukać np. BMW lub Merca? Tylko pamiętaj, że nawet po tym 1,5 roku takie auto może się nadawać do kasacji nie do sprzedania. Z drugiej strony jak skończy na drzewie (bo niby pierwsze auto, a mocy Ci zawsze mało - bez dogryzania), to mniej żal (auta, nie Ciebie).
Ciekawą opcją (bo dynamika zbliżona) jest również Audi 80 z silnikiem TDI, gdyby się postarać, można nawet wyczaić quatrro, choćby zmotane.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

10 Lut 2012, 13:16

Opłaty cię przygniotą skoro chcesz powyżej 2.o Silnik
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GR Supra
    Nowa Supra to nadal wygodne i dobrze wyposażone tylnonapędowe coupé z turbodoładowanym silnikiem R6 pod maską. W przypadku nowego modelu za napęd służy 340-konna jednostka 3.0 z turbiną twin-scroll. Taki zestaw wytwarza ...

10 Lut 2012, 13:40

Mondeo II miało ocynk :shock: przecież to lubi gnić.
Z Alfą w tych pieniądzach daj sobie spokój.
Wogóle pierwsze auto,tylny napęd i 150KM to dla mnie nie wróży nic dobrego (mówie o Omedze).
Druga sprawa to opłaty jak już poprzednik wspomniał,jak rejestrujesz na kogoś kto ma zniżki to ok ale jeśli na siebie to zapłacisz kokosy.
Od siebie dodam VW Vento 1.9TDI 90KM plus do tego jakiś chip itp.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

10 Lut 2012, 13:54

Racja,silnik 2,5 to raz: paliwożerność,a dwa bardzo wysokie opłaty więc odpowiedz sobie na pytanie,czy stać Cię na utrzymanie takiego drogiego auta. Do tego dochodzi jeszcze kupno części. Mondeo wydaje mi się lepszym zakupem niż Omega,ale decyzja należy do Ciebie.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

10 Lut 2012, 15:35

Co do opłat to byłoby zarejestrowane na osobe ze zniżkami.

Mondeo i Vento w ogóle mi się nie podobają, nawet odrzucają.

Więc definitywnie;

1. Omega 2.5d
2. Omega 2.0d
3. Vectra b 2.0d

Co do pojemności pierwszego auta, moc nie jest tragiczna no i tym autem nie będę jezdził szybko bo to auto już swój wiek ma.

Omega 2.0 ma muła te auto i może powiecie że dla świeżego kierowcy to wystarczająca moc ale dla każdego z Was zapewne byłoby ciut za mało.

Vectra to tak jakby ostateczna decyzja, jeśli nie znajdę odpowiedniej Omegi to kupię vectrę.

Czy to dobry wybór ?
Shark66
Nowicjusz

10 Lut 2012, 15:45

Nie mówiłem mondeo tylko omega po 96r.
W sumie jak ktoś ma zniżki to te 2,5 da radę przeżyć jak mówi że ma paliwo tańsze to mu się zwróci na ubezpieczanie.
MotoOn92
Początkujący

10 Lut 2012, 17:38

Może coś takiego zamiast omegi?
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Lut 2012, 18:34

MotoOn92 napisał(a):alfica by była znakomita ale nie w tej kwocie

TFSI napisał(a):Z Alfą w tych pieniądzach daj sobie spokój

Dokładnie.
stTropez77
Nowicjusz

Auto: Audi TT 1.8T Quattro 180 KM

10 Lut 2012, 19:08

Zamiast Omegi za te pieniądze wolałbym zadbaną Maree ale pewnie i tak odpadnie moja propozycja.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Lut 2012, 21:12

S3AT auto miało być w dieslu a nie benzyna a Xedos z tego co wiem nie miał diesla.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

10 Lut 2012, 21:56

fakt
[link do oferty na Allegro wygasł]

To może coś na ten temat powiedzcie
BMW jeszcze wygląda jakoś pozytywnie, a o (M) co sadzicie?
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika