Pierwszy samochód dla nowicjusza. Kwota max 10tys.

28 Kwi 2015, 08:26

Diesel w mieście jeśli się nie rozgrzeje to weźmie koło dychy. :!: Ten z kompakta z 9 :!: A jak pójdzie dwumas to przy takim liczygroszu jak Ty będzie płacz i zgrzytanie zębami. Nie stać Cię to kup rower i tyle.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Kwi 2015, 09:55

Yaris jak najbardziej. Te auto potrafi naprawdę mało spalić. W gazie jeździsz na zasadzie 15 zł/100 km, czyli za darmo. Sam zastanawiam się czy nie sprzedać Astry, dołożyć trochę i kupić Yaris jako małe auto na dojazdy typu 5 - 10 km, mając w zanadrzu coś większego na trasy. 1.0 w Yaris w zupełności wystarczy, to jednostka wysokoobrotowa i do tego bardzo żwawa. Oczywiście 1.3 również jak najbardziej w porządku.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

28 Kwi 2015, 12:09

Odpuść 1.4 TDI bo po 150k km leci dół silnika a to już jest nienaprawialne - takie widzi mi się producenta. Skup się na Yarisie ale w benzynie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Kwi 2015, 14:52

Koniu tu nie chodzi o to, że liczę się z każdym groszem tylko bardziej o to, że to będzie mój pierwszy samochód i tak naprawdę dopiero jak trochę pojeżdzę to będę wiedział z czym to się je. Na kursie jarałem się jeżdząc Suzuki Swift , który miał ok. 70km więc Yaris powinien mi wystarczyć.

Ok. Dzięki Panowie. W takim razie szukam benzynki z Yarisem 1.0 lub większym, albo Astry z benzynka 1.6v 75km. Auta szukam tak na 2-3 lata max. Nie będę miał problemu z odsprzedaniem takiego Yarisa 1.0 ? Jak one trzymają cenę?

A co sądzicie o tych egzemplarzach?

[link do oferty na Olx wygasł]

Azazel87
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Kwi 2015, 15:50

Polo 1.2 to się nadaje aby na złom pojechać. Spali tyle co moja Astra zupełnie nie jadąc. Jak już to 1.4 ale mało palić też nie będzie.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Kwi 2015, 17:54

Takie Polo to było najbardziej awaryjne auto w rankingu testów długodystansowych AŚ :mrgreen: a nie chwila, wyprzedził je inny VW, czyli Touran :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia kombi
    Gama Nowej Skody Octavii została poszerzona o wersję kombi. Dopłata do wersji liftback wynosi 4000 zł, niezależnie od wersji wyposażenia i silnika. W tej cenie Klient otrzymuje wyjątkowo obszerne i funkcjonalne nadwozie oraz ...
    Instalacje gazowe III generacji
    Najmniej popularny typ instalacji LPG, będący niejako pośrednim pomiędzy II a IV generacją. Trudno obecnie spotkać nowe takie zestawy, gdyż rynek zdominowały systemy sekwencyjne. W instalacji gazowej III generacji wyeliminowano ...

28 Kwi 2015, 18:07

Odpuszczam Polo definitywnie zatem. Czy ten Yaris 1.3 jest godny uwagi ?
Azazel87
Nowicjusz

28 Kwi 2015, 18:50

Azazel87 napisał(a):Czy ten Yaris 1.3 jest godny uwagi ?
Tak.
Koniu
Forumowicz VIP

05 Maj 2015, 23:20

Widziałem w komisie Yaris i nie przypadła mi do gustu. Tak samo jak Golf IV też za mną nie przemawia. Za to bardzo fajnie prezentują się Seaty. Seat Leon I i Seat Ibiza IV. Który z tych dwóch byłby lepszy i z jakimi silnikimi ich szukać?

W innych tematach czytałem, że za zadbanego Leona trzeba dać ok 10 tys. Znalazłem coś w mojej okolicy coś takiego. Czy ten egzemplarz jest godny uwagi? [link do oferty na Olx wygasł]
Na forum czytałem, że samochody z grupy VAG polecacie od silników 1.8 poniżej to muły, Czy Seat Leon I z silnikiem 1.6 sprawdzi się w 80% miasto, 20% trasa przy przebiegach ok. 6-8k km rocznie?

Seata Ibizy IV z jakim silnikiem benzynowym najlepiej szukać?
Ile powinien kosztować zadbany egzemplarz z początków produkcji czyli 01 roku ?
Azazel87
Nowicjusz

06 Maj 2015, 01:19

Co myślicie o tej Astrze?
Azazel87
Nowicjusz

06 Maj 2015, 08:19

5900 zł. Koszt sprowadzenia samochodu z Niemczech wraz z zyskiem dla sprzedawcy, czyli pewnie kupił ją za 4900 zł minimum. Biorąc pod uwagę, że w Niemczech samochody wbrew obiegowej opinii nie są tańsze, to czemu Astra G na niezłym wypasie, z cenionym silnikiem i nawet nie z samego początku produkcji jest taka tania? Przypatrz się odcieniowi przedniego zderzaka na zdjęciu nr 4 i 5.
Jakbym miał niedaleko to bym pojechał sprawdzić, ale pierwsze co bym zrobił to miernik grubości lakieru na maskę i słupki kierowcy i pasażera, a potem na kanale sprawdził podłużnicę.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

07 Maj 2015, 17:59

Co sądzicie?
Azazel87
Nowicjusz

10 Maj 2015, 16:13

Bardzo proszę o ocenę ogłoszenia.
Azazel87
Nowicjusz

10 Maj 2015, 16:16

177000 km to on miał kiedyś spójrz na kierownicę i zobacz jak powycierana. 1,6 ma 15 sekund do setki i pali 10-12 litrów w mieście więc nie wiem czy warto. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Maj 2015, 16:25

Dzięki Krzychu, To że ma 15s do setki mi nie przeszkadza bo ja nie mam żadnego doświadczenia za kółkiem. Poza tym miał LPG więc tragedii nie ma. A któryś z tych Leonów godny uwagi? Od razu LPG bym zakładał.
Azazel87
Nowicjusz