Podejrzany kod akumulatora

08 Paź 2022, 00:15

Dzień dobry,
Przez internet zakupiłem akumulator do samochodu firmy Bosch. Chcąc sprawdzić datę produkcji akumulatora, sprawdziłem na innej stronie gdzie się ona znajduje na akumulatorze i jak się ją rozszyfrowuje (ukryta jest w kodzie alfanumerycznym). Przy odczytywaniu kodu moją uwagę zwróciło jego niechlujne wykonanie (załączam zdjęcie - niebieska obudowa). Kod wygląda jakby był wydrapany scyzorykiem, gdzie na wspomnianej wyżej stronie znalazłem starannie wykonany kod (także załączam zdjęcie - czarna obudowa). Zastanawia mnie czy przypadkiem nie jest to podróbka obudowy (aby ukryć odległa datę produkcji) albo podróbka całego akumulatora. Co o tym sądzicie? Czy potrzebnie się martwię?
Rav717
Obserwowany

08 Paź 2022, 09:27

Na to pytanie to tylko chyba producent ci może odpowiedzieć. Napisz maila, wyślij zdjęcie swojego aku i zobaczysz co ci napiszą.
Tak na marginesie, to aku raczej nie kupuje się przez internet. Najlepiej kupować w sklepach, gdzie są tylko i wyłącznie akumulatory, albo w sprawdzonych sklepach motoryzacyjnych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2022, 09:49

MotoAlbercik napisał(a):Tak na marginesie, to aku raczej nie kupuje się przez internet. Najlepiej kupować w sklepach, gdzie są tylko i wyłącznie akumulatory, albo w sprawdzonych sklepach motoryzacyjnych.

Otóż to. Podjeżdżasz do centrum aku, wymieniają za darmo na miejscu, stary zabierają. 10 minut i po kłopocie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...
    Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce
    Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce to jesienne pułapki pogody, które zwiększają niebezpieczeństwo kolizji. Trenerzy Szkoły Jazdy Renault przypominają jak prowadzić samochód w takich warunkach. ...