Podwójnie zarejestrowane auto

21 Kwi 2012, 13:16

Sprowadziłem auto z Holandii do Polski jako mienie przesiedleńcze, zostałem poinformowany iż polski wydział komunikacji zajmie się zgłoszeniem faktu rejestracji auta do Holandii , tym samym samochodu nie wyrejestrowałem z Holandii. Wróciłem nim na żółtych tablicach. W Polsce samochód zarejestrowałem bez większych kłopotów 23 marca br.lecz do chwili obecnej auto nadal figuruje w holenderskim RDW i nadal płacę podatek i ubezpieczenie holenderskie. Czy obowiązek wyrejestrowania auta ciąży na mnie? Jeśli tak to jak to zrobić skoro oddałem tablice na których przyjechałem i dowód rejestracyjny. Dziwi mnie również sam fakt że zarejestrowali auto nie wyrejestrowane z Holandii.
danielekkg
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: passat

21 Kwi 2012, 19:34

danielekkg napisał(a): zostałem poinformowany iż polski wydział komunikacji zajmie się zgłoszeniem faktu rejestracji auta do Holandii ,

Zostałeś prawidlowo poinformowany....
danielekkg napisał(a): Czy obowiązek wyrejestrowania auta ciąży na mnie?

Nie...Skoro zdales wszystkie dokumenty do WK w Polsce a wynikało z nich ze samochód nie został wyrejestrowany to obowiązek ten ciązy na WK....Przeciez my sa jedna Europa... :!: :!: :!:
danielekkg napisał(a):Dziwi mnie również sam fakt że zarejestrowali auto nie wyrejestrowane z Holandii.

Niestety my są Europa ale zasciankowa... :!: :!: Pani Basia lub Zosia z okiennka WK olewa przepisy Made in Europa ... :!: :!: Ja na twoim miejscu napisabym pismo do kier.WK o wyjasnienie tego faku oraz zagroz ze zwrócisz się o zwrot $$$$$$$ z tytułu podwojnej opłaty podatku i ubezpieczenia...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...