Polonez caro 1996

11 Maj 2008, 14:19

witam jestem tu nowy niedawno zrobilem prawo jazdy inabyłem samochod marki polonez caro ale mam z nim kilka problemow z ktorymi nie wiem co poczac a pisze bo nie chiel bym by mi mechanik wmowił cos czego niema wiadomokazdy grosz sie liczy .. prszejde do rzeczy

otoz moj samochodzik ma wyciek całą misa olejowajest spocona i nie iwem teraz gdzie szuka i jak szukac

druga ssprawa bierze mi olej tak sie zastanawiam czy mzoe wymiana na innny mam pioł syntetyk a zmianana mineralny czy by cos nire pomoglo ? dajcie znac o d czego zaczac :(
simon
simonek
Nowicjusz

Miejscowość: Chrzanów
  • 11 Maj 2008, 21:49

to tak wymiana oleju ci nic nie da a na misie pod samochodem moze masz uszczelke wydmuchana i sie leje sprawdz to pozdrawiam
    wampir1717
    Aktywny

Miejscowość: NY

12 Maj 2008, 15:15

Być może nie pali ci oleju,tylko ten olej wycieka.Musisz sprawdzić od którego miejsca od góry silnika jest mokro z oleju - zaczyna się od korka wlewu oleju,dalej uszczelka pod pokrywą zaworów i coraz niżej.
    A jeżeli okaże się,że i tak pali olej,co jest raczej pewne,to zależy ile pali ci tego oleju.Jeżeli na 1000 km dolewasz około pół litra,to normalka.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

12 Maj 2008, 16:57

ja na 300 km dolewam poł litra dlatego mnie to tak nie pokoi :(
    simon
    simonek
    Nowicjusz

13 Maj 2008, 10:16

Pół litra na 300 km to dużo za dużo.Tak więc albo ci gdzieś wycieka(musisz sprawdzić gdzie - najczęściej jest to uszczelka pod głowicą),albo ci go pali.Wówczas konieczny jest remont silnika.Są firmy,które zabierają ci twój wyeksploatowany silnik i dają już wyremontowany wraz z gwarancją oczywiście.Taka operacja kosztowała kiedyś 1000 zł.Nie wiem jak jest obecnie.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

14 Maj 2008, 18:45

umyj silnik na ręcznej myjni i przejedź jakieś 50 km, będziesz wiedział skąd olej wycieka
    może się okazać że to tylko uszczelka miski lub jakiś simmering puszcza olej
    74
    Początkujący

16 Maj 2008, 13:11

ok zrobie jak piszecie narazie musze jedzic do pracy zrbiołem tak ze dolałem liter oleju mineralnego do poł syntetyku lub syntetyka w kazdym badz razie lotos 10w 40 pomiesząłem z lotosem 15/w40 nie iwem czy zrobiłem dobrze ale tak mi w sklepie doradzili motorzyzacyjnym i dolalem uszczelniacz mzoe to cos pomzoe teraz bedzie długi weekend to bede grzebac z tym mam pistolet do ropowania i kompresor to umyje silnik pojedze bede widziec
    simon
    simonek
    Nowicjusz

17 Maj 2008, 08:50

No cóż,z tą dolewką,to raczej nie zrobiłeś mądrze.Nie miesza się oleju półsyntetycznego z mineralnym,nawet tej samej firmy.Miałeś dolać taki jaki miałeś.Nie pytaj w tym sklepie już więcej o porady.Uszczelniacz może załatwić sprawę,ale to zależy od wielkości wycieku.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

17 Maj 2008, 10:01

nook a jesli to tak zostawie to co moze sie stac?
    simon
    simonek
    Nowicjusz

17 Maj 2008, 17:30

Np. silnik może zacząć bardziej ospale pracować i wkręcać się na obroty.
    Inną sprawą jest,że na oleju półsyntetycznym,lepiej samochód uruchamia się np. w ziemie niż na oleju mineralnym.Dodatkowo,każdy producent samochodu podaje,ajki olej należy wlewać do silnika - chodzi o układ samrowania,czyli wydajność pompy smarowania jak i wielkość kanalików,co ma znaczenie przy ciśnieniu oleju.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

18 Maj 2008, 00:17

hmm tylko z tego co czytałem do silnikow juz zuzytych leje sie mineralny olej własnie bo lepiej działa niz syntetyczny czy poł syntetyczny takich olei stosuje sie w nowych samochodach chyba ze google kłamia :P swoja droga wyczytałe mze taraz oleje wszystkie sie mieszaja ze soba ale jednak wiecej tego błedu nie popełnie
    simon
    simonek
    Nowicjusz

18 Maj 2008, 13:23

Tak - do zużytych silników leje się olej mineralny(Google mają rację,ale nie do końca) - mineralne są do naprawdę zuzytych silników,czyli do takich,gdzie są problemy z ciśnieniem oleju i jest przez to słabe smarowanie lub gdy silnik spala dużo oleju i jest wiadome,że potrzebny jest remont lub producent silnika zaleca stosowanie oleju mineralnego od nowości.Natomiast jeżeli silnik jest sprawny,to jak najbardziej można stosować syntetyki i półsyntetyki.Silniki polonezowskie dobrze sprawują się na półsyntetykach Platinum czy Castrol.Na takich olejach jest lepsze smarowanie ze względu na lepsze ciśnienie w układzie,gdyż olej ten jest rzadszy od mineralnego.No i w Polozezach ważny jest rozruch w zimie - a im rzdsze olej w silniku,tym rozruch jest lżejszy.
    Co do mieszania olejów - można mieszać oleje,ale tylko między producentami - nigdy nie miesza się olejów wg klasyfikacji lepkości.Nie można do oleju np. półsyntetycznego wlać oleju mineralnego lub do mineralnego syntetycznego.A dlaczego,to już za dużo pisania.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika