Polonez Caro '93 Wymiana bezpiecznika

03 Sty 2007, 11:45

Spaliłem bezpiecznik pierwszy od lewej (czyli oświetlenie wnętrza, kierunkowskazy i takie tam). Z książki o Polonezie wiem, że powinien tam być bezpiecznik 25A. Tymczasem był 16A. Nie mam takich zapasowych, wiec czy mogę użyć 8A żeby dojechać gdzieś w celu zakupu. Jestem laikiem jeżli chodzi o eksploatacje auta, więc jakaś sugestia gdzie (poza sklepem motoryzacyjnym) mogę pytać o te bezpieczniki byłaby mile widziana. Wiem, że na stacjach benzynowych mają takie typowe, ale czy mają cylindryczne?

z góry dzięki :)
Carro
Nowicjusz

• 12 Sty 2007, 12:53

Nie kolego niemozesz uzyc 8A.
    hot-garage
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk

12 Sty 2007, 20:41

Jak użyjesz bezpiecznik 8A to na pewno nie wytrzyma i się od razu przepali. Tak więc proponuję kupić odpowiedni bezpiecznik i dopiero po zamontowaniu używać auto...
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

24 Sty 2007, 14:51

Ok, na szczęście nie było problemu bo mam stację benzynową pod nosem, więc kupiłem co trzeba
    Carro
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
      Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...
      Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty
      Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...