Poszukuję wygodnego auta do 60k

30 Lis 2014, 10:16

Hej,

Poszukuję auta do absolutnie maksymalnie 60 tysięcy złotych. Jeżeli chodzi o rejon poszukiwań to najlepiej z województw dolnośląskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego. Myślę, że w tej cenie również nowe auto wchodzi w grę.

Auto nie będzie użytkowane w mieście, albo tak rzadko, że nie warto zwracać na to uwagi. Przede wszystkim pokonywanie podróży o średniej długości ok. 500 km po autostradzie. Dobrze byłoby gdyby samochód wykazywał się dużym komfortem podróżowania nim.
grybs
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 08 2009
Auto: Nie mam

30 Lis 2014, 11:57

W takim razie segment E lub F.
Polecam na pierwszym planie Lexusy GS i LS, bo jeśli chodzi o komfort podróży i wyciszenie kabiny ciężko coś lepszego znaleźć.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jednak jeśli chodzi o resorowanie i oryginalność to zdecydowanie Citroen C6. Ty autem się płynie!
(te akurat drogie ale spokojnie wyrwiesz coś już za 40-50tys.)

A tak w ogóle to masz preferencje co do rodzaju paliwa? I jakie przebiegi robisz?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Lis 2014, 17:32

Jeżeli chodzi o preferencje odnośnie do paliwa to zdecydowanie benzyna. Rocznie robię 13-15k km
grybs
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 08 2009
Auto: Nie mam

30 Lis 2014, 17:46

Benzyna na trasy? No okej :wink:
Zobacz na Fusiona (USA). Części trzeba sprowadzać co prawda ale myślę że warto. Silnik nie jest wysilony. Auto wygodne, robi wrażenie ale uwaga bo z USA często są po wypadkach.
Jak szukasz prestiżu to Merc
albo BMW
Z innych jeszcze Latitude
i 607 (problemy z elektroniką)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Lis 2014, 18:21

Lexus LS bardzo wygodne auto, trwałe. Można zakładać LPG. Najlepszy silnik V8 4,3. Automaty bezproblemowe.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Lis 2014, 18:45

grybs napisał(a):zdecydowanie benzyna.

w takim razie zdecydowanie podtrzymuje Lexusy, bo nie palą dużo jak na swoje pojemności, a komfortem rozpieszczają
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brytyjczycy wybrali najlepszą hybrydę
    Brytyjski portal Auto Trader przyznał Lexusowi NX 300h tytuł najlepszego samochodu hybrydowego na brytyjskim rynku. Nagroda została przyznana w ramach plebiscytu 2020 New Car Awards. Najlepszy w ogólnym rankingu W ...

01 Gru 2014, 01:34

Koniu - to, że auto ma być komfortowe przecież nie znaczy, że od razu musi być to np. s klasa w mercedesie :D Ja bym się w tym przypadku dużo bardziej składniał w kierunku np. CLS'a, myślę, że by autorowi tematu przypadł do gustu.

Plecakofil
Nowicjusz

Auto: -

01 Gru 2014, 02:10

Koniu napisał(a):Z innych jeszcze Latitude
[link do Otomoto wygasł] ... 59193.html

Eeee no proszę, ma być wygodnie i Latitude? No chyba, że to taki sabotaż ;) Z takim budżetem szukałbym juz czegoś tego typu: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (niekoniecznie akurat ta) - koniecznie 3,5 V6 i koniecznie z 4Control, odkąd jakiś czas temu zrobiłem trochę jazd testowych jak szukałem nowszej wersji mojej starej Laguny zdecydowanie wygodniej jeździło mi się tylko Lexusem GS430, ale z tym przegrać to chyba żadna porażka.
hmd
Początkujący

Prawo jazdy: 18 09 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Laguna III
Silnik: 3.5 V6
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

01 Gru 2014, 17:19

Plecakofil napisał(a):Koniu - to, że auto ma być komfortowe przecież nie znaczy, że od razu musi być to np. s klasa w mercedesie
A czemu niby nie? :shock:
hmd napisał(a):Eeee no proszę, ma być wygodnie i Latitude? No chyba, że to taki sabotaż
Co Ci niby kolego nie pasuje? Segment E więc o jeden wyżej niż Laguna którą proponujesz. Komuś tu chyba coś nie pykło.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Gru 2014, 17:30

Latidute to trochę taka tandeta w środku ale na + stosunek cena-rocznik :wink:
Lex będzie najlepszym wyborem z dotychczasowych propozycji ale jest jeszcze taka furmanka jak Honda Legend :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

01 Gru 2014, 17:43

Koniu napisał(a):Co Ci niby kolego nie pasuje? Segment E więc o jeden wyżej niż Laguna którą proponujesz. Komuś tu chyba coś nie pykło

Pyknij sobie jeszcze raz w takim razie i przejedź się nimi, to, że to niby miało zastąpić Vel Satisa kojarzę, ale piszę o praktyce, jeździło mi się tym niewiele lepiej niż nieco młodszym Megane. Fakt, że to było jakieś małe dci, może nawet 1.5, więc taka mulastość mocno obniża doznania, choćby to było wygodne jak GS430, ale mimo wszystko Laguna nawet z małym dwulitrowym silniczkiem jest wygodniejsza. Chociaż oczywiście jest też szansa, że trafiłem na jakieś felerne Latitude, bo jeździłem tylko jednym (po tej jednej jeździe nie miałem ochoty na więcej), ale choćby po przejecianiu się jedną Laguną III (fakt, że 3.5 V6...) miałem ochotę ją brać, tylko że była za mała, ale jeździło się nią fajnie. W Latitude nic taiego nie miało miejsca.
hmd
Początkujący

Prawo jazdy: 18 09 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Laguna III
Silnik: 3.5 V6
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

01 Gru 2014, 19:45

Nie rozumiem o co kaman? Jakis awaryjny badziew od Renault ma byc porównywalny z autami klasy premium jak Lexus LS, GS czy Honda Legend?
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna

01 Gru 2014, 20:16

Nawet Zientarski poużywał sobie z Latidute :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

01 Gru 2014, 20:21

a ja powiem Wam, że oglądałem Latitude w salonie i myślę, że w tej kasie to fajna opcja ale nie ma co przyrównywać do Lexusa :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika