22 Kwi 2025, 11:36
Witam
Napiszę jak było bo troszkę to pogmatwane.
Zakupiłem samochód w Niemczech. I wiem że popełniłem błąd bo przy zakupie nie podpisałem umowy kupna-sprzedaży. (Sprzedający napisał i powiedział że umowa będzie ale za tydzień bo nie ma teraz właściciela auta). Auto kupione na szybko ze względu na sytuację. Auto jak się okazało było na jakiś innych blachach (nie z tego auta) bo przy kontroli policyjnej gdzie mnie zatrzymali od razu wzięli blachy z auta, dokumenty samochodu, na szczęście samochód zostawili bo był drugi kierowca (kierowca pojechał bez blach). Mnie zawinęli na komisariat, siedziałem tam 3h, sprawdzali trzeźwość itp. Wszystko ok, okazało się że auto może być kradzione, i sprawę przejmuje drugi komisariat. Musiałem zapłacić 900€ "kaucji", żeby mnie nie zamknęli do zakończenia śledztwa... Z kolesiem od którego kupiłem samochód nie mam kontaktu ale na komisariacie pokazałem wiadomości z nim. Co mogę zrobić teraz? Auto stoi na parkingu bez blach, ja nie mam dowodu rejestracyjnego ani reszty papierów z auta. Proszę o pomoc / wskazówkę - jak mogę to załatwić. Jak dzwonię na policję to mi mówią że sprawa jest w toku...
Wiem że źle zrobiłem kupując auto bez umowy ale no taka sytuacja...
Dziękuję i pozdrawiam