Renault Captur II FL vs VW Taigo

15 Lis 2024, 11:07

Cześć
Może coś mi pomożecie. Waham się między Capturem nowym po FL 1,0 LPG w wersji techno a VW Taigo w 1.0 /obydwa manuale bo tak wolę/. Byłem zdecydowany na Captura, bowiem do Taigo w wersji z dodatkami jak w Capturze musiałbym dopłacić ponad 20 tys więcej/Captur 109k, Taigo 135k/. Jednak VW uruchomił teraz zniżki dla mundurowych, gdzie Taigo ma 20tys zł zniżki i prawie się zrównał z Capturem, co trochę wywróciło mi stolik. Capturem jeździłem 24 godziny z wypożyczenia salonu. Wypadł dobrze, jak na 1.0 dynamiczny, LPG, świetny nowy system multimedialny, taka mocna czwórka. Taigo jeszcze nie miałem. Wizualnie obydwa mi się podobają, mają swoje plusy i minusy jak czytam. Podobne akcje serwisowe, Na minus w Capturze to sterowanie klimą w nowej wersji ale to może kwestia przyzwyczajenia. Stając przed wyborem Taigo 1.0 czy Captur FL 1.0 LPG na co byście postawili?
Dzięki z góry za pomoc
AleNudy74
Nowicjusz

15 Lis 2024, 11:43

Za te pieniądze to yaris cross a nie jakieś psujaki

AleNudy74 napisał(a):Jednak VW uruchomił teraz zniżki dla mundurowych, gdzie Taigo ma 20tys zł zniżki i prawie się zrównał z Capturem, co trochę wywróciło mi stolik.

A oznacza to tylko tyle, że poprzednia cena zawierała kosmiczną marżę, typową zresztą dla całego koncernu a gawiedź się cieszy, że dostaje kilkanaście procent rabatu po przekroczeniu progu salonu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lis 2024, 12:03

@franccc już tylko wybór jest pomiędzy tymi dwoma, nic nie kombinuje :-)
A propos marż kosmicznych .... widziałem wywiad z jednym z dilerów który na pytanie, jak bardzo wzrosną ceny nowych samochodów od 2025 w związki z podatkiem od spalin z rozbrajającą szczerością przyznał, że chyba nie wzrosną albo symbolicznie bo marża i tak jest już wysoka na pojazdy ;-)
Ale wracamy do brzegu, Captur czy Taigo :-)
AleNudy74
Nowicjusz

15 Lis 2024, 14:59

Przecież to totalnie subiektywny wybór, nie ma co Ci doradzić. Dla mnie decydujący byłby gaz w Reno, bo dużo jeżdżę, ale nie wiem jak Ty. Nikt nie wie na czym Ci zależy, piszesz tylko o kwotach. Jak auto jest nowe i na gwarancji to bierz co Ci się bardziej podoba i lepiej Ci się jeździ - Proste.
Jeśli sam nie potrafisz zdecydować i faktycznie wybór jest między tymi dwoma modelami, to proponuję rzut monetą.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

15 Lis 2024, 15:23

Ja nie będę całkiem obiektywny, bo VW nie trawię, a sam jeżdżę 1.0 Tce LPG.
Ale spróbuję :mrgreen:
Zabezpieczenie antykorozyjne na plus w Capturze, silnik na pośrednim wtrysku też na plus. U mnie w Dusterze po 60tys km do silnika, ani gazu nikt się nie dotykał. A przy tankowaniu banan na twarzy.
Ja bym brał Captura.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

15 Lis 2024, 17:14

No tak szczerze jak napisałem wcześniej pierwszym wyborem był Captur, brałem z lpg bo jeżdzę spokojnie a w roku te 20k km robię, więc chciałem trochę też oszcżędnego paliwa. Przez 24godz jak go miałem, nie wywarł złego wrażenia na mnie, porządne autko z fajnymi multimediami. Moje niezdecydowanie to chyba efekt tej zniżki na Taigo ale już mija efekt żniżkowy, więc pozostanę przy Capturze jednak.
AleNudy74
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Odświeżone Audi RS 3 Sportback
    Nowe Audi RS 3 Sportback zajmuje poczesne miejsce wśród sportowych modeli segmentu samochodów kompaktowych oferowanych przez producenta z Ingolstadt. Po światowej premierze Audi RS 3 Limousine na wystawie Paris ...