Renault Laguna lub coś podobnego

12 Mar 2010, 20:41

Witam jako świeżo upieczony kierowca chciałbym zakupić mój pierwszy samochód, nie ukrywam, że głównym kryterium wyboru jest stosunek ceny do jakości/wyposażenia auta oraz przewidywane koszy eksploatacji.
Ważnym aspektem jest wygląd, wiadomo młody człowiek chciałby jeździć samochodem choć po trosze przypominającym kształtami nowsze modele, mam antypatię do kanciatych wozów z lat 90tych, jednak jak wiadomo "jak się nie ma co się lubi...".

W oko wpadła mi Laguna, jako przykład podam aukcje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I tu nasuwa się moje pytanie, a mianowicie czy kupno tego modelu jest opłacalne ?
Może doświadczeni użytkownicy mogliby podsunąć podobne autko mieszczące się w moim przedziale cenowym (na chwilę obecną mogę wyłożyć maksymalnie 5 tysięcy złotych).
dziecieneo
Nowicjusz

Miejscowość: n/d

12 Mar 2010, 21:52

dziecieneo napisał(a):W oko wpadła mi Laguna,
Odpuść! W starej lagunie elektryka będzie zawodzić, naprawy francuzów są kłopotliwe i drogie.
Myślę że Ford Mondeo byłby lepszym rozwiązaniem.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

12 Mar 2010, 22:18

Własnie stara Laguna nie jest naszpikowana elektryką jak te nowsze,co do Laguny to fakt psują sie ale bodajze te z lat 2001-2003,niepamietam dokładnie,zreszta u ojca w firmie znajomy miał taką wlasnie Lagune i ojciec mi nie raz opowiadał jak na autostradzie śmigali nią bez problemu 200km/h,auto było zadbane wiec tam nie miało prawa nic sie psuć.Ja Ci jeszcze moge zaproponować Seata Cordobe,ma troche wspólnego z VW.

poglądowa oferta
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Mar 2010, 22:20

Znajomy ma lagune. Ma ja dluuugie lata. Troche przy nim porobil, ale NIE JEST ZLE ! :wink:

Ale to renault ...
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

13 Mar 2010, 00:11

krikus napisał(a): elektryka będzie zawodzić

jasnowidz?

krikus napisał(a): naprawy francuzów są kłopotliwe i drogie.

Polecam wizyte kontorolna u psychiatry , psychoza?

btw: Laguna to dobre auto, znajomy mechanik jezdzil nia pare lat , a jesli on kupuje lagune to o czyms swiadczy. W sumie do dzisiaj jezdzi laguna z 2009 roku.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

13 Mar 2010, 08:42

Poprzestań na winach francuskich.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

13 Mar 2010, 09:43

illusion napisał(a):
krikus napisał(a): elektryka będzie zawodzić

jasnowidz?

krikus napisał(a): naprawy francuzów są kłopotliwe i drogie.

Polecam wizyte kontorolna u psychiatry , psychoza?

btw: Laguna to dobre auto, znajomy mechanik jezdzil nia pare lat , a jesli on kupuje lagune to o czyms swiadczy. W sumie do dzisiaj jezdzi laguna z 2009 roku.
Your'e name is... Illusion :?: Czyzbyś dał sie ponieść iluzji i fantazji na temat laguny :lol:

Wracaj "magiku" do cyrku, nie nabijaj zbędnych postów wprowadzając ludzi w błąd :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

13 Mar 2010, 10:12

Proponuję ci Audi 80 b3 1.6td intercoler sprzęt niedozajechania ja niemam pojęcia co to jest serwis i nie bój się przebiegu żędu 300 000km dla niej to dopiero dotarcie :lol: w cenie 5tyś. można mieć Audice we wzorowym stanie.Posiada sylwetkę, dzięki której samochód nawet dziś nie wygląda na przestarzały. zbiornik paliwa (70L),pozwala na przejechanie wiele ponad 1000km bez tankowania (4,5-5 ON).
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

13 Mar 2010, 10:28

Jeżeli niestraszne mu porażki na swiatłach z trajtkiem to takie Audi by było ok. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Mar 2010, 12:57

Dzięki Panowie za liczne wypowiedzi, proszę jednak jeszcze o kilka propozycji, opinii.

Odnośnie tego co napisał Konsar008 - propozycja jak najbardziej godna uwagi ale w moim przypadku audi odpada.
dziecieneo
Nowicjusz

13 Mar 2010, 13:17

Nie wiem o czym Wy piszecie?
Drogie i kłopotliwe? akurat Laguna 1 generacji nie jest ani naszpikowana nowoczesną techniką ani elektroniką a jej budowa jest prosta.
A porównywanie takiej Laguny do Audi 80 jest dla Renault wręcz obraźliwe, te samochody dzieli przepaść.
Laguna 1 to solidne i godne polecenia auto jeśli oczywiście jest w dobrym stanie, a to ,że nie będzie całkowicie bezawaryjne? no cóż żaden samochód za te pieniądze nie będzie.
Nie popieracie swoich wypowiedzi żadnymi sensownymi argumentami.
Warto się jeszcze zastanowić nad Citorenem Xantią jeśli lubisz francuskie auta, wygląda co prawda dość archaicznie ale jest wg. statystyk dużo mniej usterkowy niż większość konkurentów(nawet japońskich) no i to zawieszenie :grin: .
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2010, 13:41

No ja to własnie napisałem kilka postów wyżej o Lagunie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Mar 2010, 17:07

Jasiek90 napisał(a):Nie wiem o czym Wy piszecie?
Drogie i kłopotliwe? akurat Laguna 1 generacji nie jest ani naszpikowana nowoczesną techniką ani elektroniką a jej budowa jest prosta.
A porównywanie takiej Laguny do Audi 80 jest dla Renault wręcz obraźliwe, te samochody dzieli przepaść.
Laguna 1 to solidne i godne polecenia auto jeśli oczywiście jest w dobrym stanie, a to ,że nie będzie całkowicie bezawaryjne? no cóż żaden samochód za te pieniądze nie będzie.
Nie popieracie swoich wypowiedzi żadnymi sensownymi argumentami.
Warto się jeszcze zastanowić nad Citorenem Xantią jeśli lubisz francuskie auta, wygląda co prawda dość archaicznie ale jest wg. statystyk dużo mniej usterkowy niż większość konkurentów(nawet japońskich) no i to zawieszenie :grin: .

Przepaść? Pod jakim względem? Chyba tylko rocznika i wyglądu, ale to kwestia gustu.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Mar 2010, 17:28

No przepraszam według mnie Laguna I ma piękna linie nadwozia ale to kwestia gustu i upodobań.
Barol
Awatar użytkownika

13 Mar 2010, 19:42

barol91 napisał(a):No przepraszam według mnie Laguna I ma piękna linie nadwozia ale to kwestia gustu i upodobań.

I tutaj w stu procentach popieram, szczególnie jeśli trafia się wersja ze standardowym (fabrycznym) małym spoilerem na klapie bagażnika, autko moim zdaniem nabiera wtedy sportowego wyglądu, na którym po trosze mi zależy a co ważne nie traci na elegancji, teoretycznie mały akcent ale cieszy, po prostu miód :)
dziecieneo
Nowicjusz