Renault Megane I - stuki w podszybiu po wymianie nagrzewnicy

27 Kwi 2010, 19:08

Witam, mam taki problem w Renault Megane I 1,6 8V benzyna 1996r. Otóż odebrałem wczoraj z warsztatu auto, mechanik wymieniał nagrzewnicę, w tym celu trzeba było zdemontować od wała rzeczy, między innymi podszybie. Pod warsztatem było ok, ale po przejechaniu może 30km zaczęły stamtąd dochodzić dziwne, nieregularne stuknięcia i takie bzyczenie jakby silniczka elektrycznego cy cuś. Co to może być? Te stuknięcia wyraźnie dochodzą z zewnątrz, spod plastikowej listwy gdzie zamontowane są wycieraczki. I teraz tak, wykluczam dmuchawę, bo działa bez zarzutu, poza tym jak jest wyłączona, to też stuka, wycieraczki też, bo działają, a jak działają, to stukanie jest takie samo.
Dodam, że nagrzewnica działa chyba dobrze, bo grzeje aż miło.
Jest Was tu tyle tęgich głów, może macie pomysł, co to może być? Z góry dziękuję.
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze
  • 27 Kwi 2010, 23:48

Pocieszę Cię! :grin: Znajomy jak ostatnio odebrał auto po wymianie nagrzewnicy to cały kokpit był rozpierdolony! (jedyne słuszne słowo) Nie działał przycisk ogrzewania tylnej szyby, fotel od kierowcy się nie chciał przesuwać(?), kontrolki też nawaliły, kratka od nawiewów się zacieła (sama!!), wentylator ledwo co chodził i linka od prędkościomierza się odłączyła(oczywiście też sama! :roll: ) Zrobiliśmy taką awanturę, że mechanik nie miał wyjścia, naprawił wszystko i powiedział, że nie chce Nas więcej widzieć na oczy :twisted: Cieszyłem się jak małe dziecko! :cool:

A jeśli chodzi o te stukania co by nie było to musisz rozbierać kokpit żeby się tam dostać...Ty, albo Twój mechanik...jeśli nie wycieraczki i nie dmuchawa to co najwyżej zapomnieli jakiegoś plastiku dokręcić(przymocować)
    Kenji
    Początkujący

Miejscowość: Łódzkie

28 Kwi 2010, 08:20

Mówiąc szczerze kiepskie to pocieszenie, że mechanicy nie potrafią złożyć tego, co rozebrali... U mnie na szczęście JESZCZE wszystko działa (chyba, nie włączałem ogrzewania tylnej szyby, zapalniczki i kilku jeszcze rzeczy), tylko te stuki dziwne. Zastanawiam się, co oprócz dmuchawy i silniczka wycieraczek jest w tamtym miejscu, co może powodować to bzyczenie i stuki. Jadę dziś do tego warsztatu, znów odstawię auto, zobaczymy, co powie lekarz...
    Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
    qbik
    Początkujący

Miejscowość: Pomorze