Rozgrzany silnik traci moc

05 Lis 2017, 22:12

Witam
Jestem użytkownikiem c5 1,6 THP benzyna turbo 2010 r.gdy silnik jest zimny ma moc i dobrze się zbiera a gdy ROZGRZEJE się staje się ospały jak może być tego przyczyna czy ktoś może mi pomóc w tym temacie .Pozdrawiam Tomek
C5TOMASZ
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 12 1990
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Citroen c5
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Lis 2017, 22:47

Chwalone przez niektórych, silniki 1,6 THP mją kilka problemów i to niestety poważnych. Jak zaczyna brakować mocy, to częstą przyczyną w tych silnikach jest oprogramowanie - silnik "gubi" parametry. Inną przyczyną może być rozrząd, czyli lubi przeskoczyć łańcuszek, ale to wcześniej słychać, jak jest luźny. Są to głównie problemy aut z PSA ( czyli Peugeot i Citroen ). Ja bym podłączył kompa i posprawdzał dane sterownika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lis 2017, 23:22

Dziękuję za info ......w silniku nic nie stuka nic nie hałasuje silnik jak jest zimny ma kopa a jak się zagrzeje to staje się mułowaty może są jakieś inne sposoby lub metody aby temu zapobiec
C5TOMASZ
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 12 1990
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Citroen c5
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lis 2017, 16:46

No to ja bym podłączył się pod kompa i pojeżdził i posprawdzał parametry. Być może trafił ci się problem z oprogramowaniem. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Do wypadku drogowego wystarczy jeden pojazd!
    Większy wakacyjny ruch na drogach oznacza, że ryzyko wypadku jest większe. Często w niebezpiecznym zdarzeniu bierze udział tylko jeden pojazd. W takich okolicznościach zginęła co trzecia ofiara wypadków drogowych w ...