Różnica między znakami

04 Mar 2010, 11:20

Witam. Miałem dzisiaj dość ciekawe wezwanie do stłuczki - zderzyły się trzy samochody na rondzie. Kierowców było aż 7, ale żaden nie wiedział, czym się różnią te znaki - A8 i C12.
Niby sprawa prosta, ale....
Dlatego też zainteresowany bezpieceństwem na drodze ciekaw jestem, czy ktoś z naszych forumowiczów wie.
Znalazłem tez inne znaki, przy których kierowcy mogą się pogubić - A16 i D6 oraz C18 i D26a.
Czy ktoś zna różnicę?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Mar 2010, 22:51

A8 to znak ostrzegawczy do niczego nie zobowiązuje tylko ostrzega, natomiast C12 to chyba nakaz, który jak sama nazwa mówi nakazuje:)
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

04 Mar 2010, 23:18

sprawa jest dość prosta :mrgreen: mozna by powiedzieć bardzo prosta, a jeśli ktoś ma z tymi znakami problem to raczej powinien zajrzeć do kodeksu :mrgreen: ja nie wiem jak można nie odróżniać znaków ostrzegawczych od znaków nakazu i informacyjnych,
choć powiem szczerze musiałem sobie nieźle wytężyć pamięć o co ci chodzi z C18 i D26a
bo o ile Nakaz jazdy z łańcuchami jest u nas dośc popularny nie skojarzyłem że ktoś go może pomylić z wulkanizacją :mrgreen:
co do 1 ostrzegawczy że ruch skrzyżowaniu odbywa się w okół wysepki (klombu łotewer :mrgreen: ) no i znak nakazu ruch okrężny, 2 to przejście dla pieszych (znak pionowy taki jak pozioma zebra na jezdni) a drugi ostrzegawczy że zbliżamy się do przejścia
hmm chyba bardziej łopatologicznie sie nie da :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Mar 2010, 11:29

A8 umieszczany jest wszędzie tam, gdzie istnieje ryzyko, że kierowca nie zda sobie sprawy, że skrzyżowanie na które wjeżdża to rondo i trzeba go przed tym faktem dodatkowo ostrzec. Dodatkowo A8 nie powinien wisieć samodzielnie. Najpierw się ostrzega "Uwaga, będzie rondo", a potem przed skrzyżowaniem daje się informacyjny C-12 - "Pamiętaj, ruch okrężny!".
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków