Rzeczywista wysokość OC dla pojemności od 1.3 do 1.6

01 Sie 2010, 22:56

Pytanie dotyczy głównie posiadaczy aut. Chodzi o to ile w rzeczywistości zapłacę za pojemność 1.3, 1.4 i 1.6.
Auto chciałbym zarejestrować na siebie.
Już się zdążyłem zorientować, że kalkulatory na internecie dosyć niedokładnie podają. Nie miałem jeszcze auta, mam poniżej 25 roku, życia. Pytanie 1: ile wynosi wtedy stawka?
110% czy 120%?
Pytanie 2: Ile wynosi w takiej sytuacji stawka 120% lub stawka 100% na pojemności 1.3, 1.4, 1.6?
Bardzo proszę o odpowiedź ponieważ obliczałem stawkę 100% w kalkulatorze na pojemność 1.4 i wyliczyło ok. 1400zł, po czym od kolegi dowiedziałem się, że za 1.6 płaci 1100zł. Czyżby kalkulatory zawyżały. Dlatego chciałbym się dowiedzieć ile wy płacicie. :)

PS: Założyłem nowy temat, ponieważ, mimo odświeżania poprzedniego nie chciało go przenieść na 1 stronę.
Tekaj
Nowicjusz

Auto: Subaru

01 Sie 2010, 23:50

najlepiej zarejestruj bryke na osobę majacą zniżki a ty bądż współwłaścicielem i zniżki ci będą leciały a za oc zapłacisz o wiele taniej
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław

02 Sie 2010, 01:06

No tak, ale wolałbym na sobie z tego względu, że w razie kolizji traci zniżki ktoś z rodziny. Generalnie mam przygotowane na OC do 1300zł, tylko nie wiem jaką pojemność mógłbym maksymalnie taką kwotą opłacić. Kalkulatory co innego, a znajomi co innego mówią. Dlatego bardzo proszę piszcie ile mogą kosztować pojemność 1.3; 1.4 i 1.6 ?
Tekaj
Nowicjusz

02 Sie 2010, 07:44

A nie prościej jak będziesz gdzieś w mieście podejść do biura ubezpieczeń kilku firm i porównać sobie tym samym ile zawołają za ubezpieczenie? 1400 zł za pojemność 1.4 to dość dużo. Z tego co ostatnio się orientowałem to ze wzwyżką za wiek i bez zniżek ok 1000 zł z groszami wychodzi.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

02 Sie 2010, 08:24

Kumpel ma na siebie zarejestrowanego Golfa II 1.3 (20lat,zero zniżek,prawko od roku) i płaci za niego w PZU 975zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Sie 2010, 11:14

Możesz zarejestrować z kimś z rodziny, tylko wybierz inną firmę ubezpieczeniową niż ma ten ktoś, to w razie kolizji straci on zniżki tylko w tej firmie, w której zarejestrowałeś auto na współwłasność. Przykład: wujek ma auto ubezpieczone w PZU 60% zniżek, a ty zarejestrujesz z nim na współwłasność w MTU. On przenosi zniżki z PZU do MTU i płacisz dużo mniej. W razie kolizji straci on zniżki tylko w MTU, a w PZU nadal będzie miał 60% zniżek :grin:

PS. A co do wysokości składek to 1.3 i 1.4 to tyle samo, a 1.6 to już więcej się płaci.
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

02 Sie 2010, 15:14

borek19 napisał(a):PS. A co do wysokości składek to 1.3 i 1.4 to tyle samo, a 1.6 to już więcej się płaci.
To już zależy od ubezpieczyciela. Z tego co pamiętam chyba w MTU 1,3 podpada pod niższą stawkę niż 1,4.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

02 Sie 2010, 21:49

KaczorLSM napisał(a):
borek19 napisał(a):PS. A co do wysokości składek to 1.3 i 1.4 to tyle samo, a 1.6 to już więcej się płaci.
To już zależy od ubezpieczyciela. Z tego co pamiętam chyba w MTU 1,3 podpada pod niższą stawkę niż 1,4.

Wejdź na stronę MTU kliknij sobie w kalkulator i powiedz, że za 1.3 mniej się płaci. :mrgreen:
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P

02 Sie 2010, 23:11

Dzięki wielkie za odpowiedzi i pomysły. :D Czyli w takim razie kalkulatory zawyżają. No to mam jeszcze jedno pytanie, może ktoś z Was będzie wiedział::)
Ile wynosi zwyżka dla takiego kierowcy jak ja (czyli tak jak wcześniej podawałem: 25< lat). Podejrzewam, że u każdego ubezpieczyciela wzwyżka może być inna. Ale chodzi mi o przedział jaki doliczają.

No i mam jeszcze pytanie co do pomysłu borek19 :)
Możesz zarejestrować z kimś z rodziny, tylko wybierz inną firmę ubezpieczeniową niż ma ten ktoś, to w razie kolizji straci on zniżki tylko w tej firmie, w której zarejestrowałeś auto na współwłasność. Przykład: wujek ma auto ubezpieczone w PZU 60% zniżek, a ty zarejestrujesz z nim na współwłasność w MTU. On przenosi zniżki z PZU do MTU i płacisz dużo mniej. W razie kolizji straci on zniżki tylko w MTU, a w PZU nadal będzie miał 60% zniżek

Załóżmy, że ten wujek ma 60% zniżek i zarejestruje go na współwłaściciela auta. Tak jak w przykładzie on swoje ma w PZU, a ja rejestruje z nim jak współwłaścicielem swoje auto z MTU.
Pytania są 2:
1. Czy zniżki będą leciały na moje konto?
2. Najbardziej trapiące mnie pytanie: Jeśli rozbije autom i będzie wypłata OC, wujek wtedy traci x % zniżek w MTU gdzie wykupiłem ubezpieczenie. No, tylko czy jak potem będzie się kończyć polisa wujka na jego auto z PZU i będzie przedłużał o kolejny rok, to nie będzie tak , że PZU sprawdzi, że ubezpieczone jest na niego jak tego współwłaściciela jeszcze auto w MTU i tam miał wypadek i stracił te zniżki w związku z tym PZU też mu usunie te x % zniżki.

Mam nadzieję, że niezbyt zawile to napisałem. :P Przynajmniej starałem się, aby było zrozumiałe.
Tekaj
Nowicjusz

02 Sie 2010, 23:31

Tekaj napisał(a):. Czy zniżki będą leciały na moje konto?

Tak...
Tekaj napisał(a):Mam nadzieję, że niezbyt zawile to napisałem.

Z trudem :mrgreen: ale wsio paniał.Myslę ze nic nie straci np.w PZU.Moze jedynie stracic znizki w MTU... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014