Samochód do 4 tysięcy dla młodej osoby (kobiety)

20 Lip 2016, 23:27

malina1200 napisał(a):wiadomo że jak już progi ruda atakuje to reszte podłogi też
Z tym to różnie bywa ,w rodzinie mamy Fiata i najpierw poszła podłoga , a dopiero po 5 latach progi.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Lip 2016, 16:58

Jak masz możliwość to rejestruj auto na kogoś ze zniżkami.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

21 Lip 2016, 21:42

Chciałabym ale niestety u mnie w rodzinie mają prawo jazdy na inną kategorię a trzeba mieć chyba B, zresztą w razie jakiś problemów wole odpowiadać sama za siebie a nie jeszcze współwłascicielowi robić problemy. Trudno musze się z tym pogodzić, więc honda odpada, za dużo TU by chciało za OC
malina1200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 05 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 323 c
Silnik: 1.5
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

22 Lip 2016, 17:45

[link do oferty na Olx wygasł] co myślicie o tej mazdzie? tak sądzę po zdjęciach że będzie miała do wymiany opony ale to mniejszy problem, ważne by mechanicznie i blacharsko było w miarę ok, cholibka czekam za miernikiem aż przywiozą mi a jakby ktoś ocenił że ładna to bym oblukała co i jak, PS. a mazdy tak wysoko stoją czy tu ma jakoś zawieszenie zmodyfikowane?
malina1200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 01:05

Widzę że tutaj nawet nikt się nie kwapi z pomocą/doradzeniem... chyba trzeba poszukać porady na injym forum
malina1200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 10:30

No i po co te komentarze? To nie czat towarzyski, że od razu dostaniesz odpowiedź...
Ładna. Zwróć uwagę na progi, podłogę czy nie pognite i czy nie dymu na niebiesko - oznaka, że spala olej (częsty problem)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

23 Lip 2016, 11:22

Co Ty chcesz mierzyć auto miernikiem za 4k? :shock: przecież to bez sensu.. auto jest kilkuletnie więc na 100% będzie tu czy tam malowane..
OC za tą Mazdę też Cię sporo wyniesie,nie liczyłbym na mniej jak 1600-1800zł przy dobrych wiatrach.

Sama Mazda z linku ładna i można obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 12:20

Może to głupie, wiem że mogą być reperaturki na nadkolach zrobione, wiem że mazdy rdzewieją, i nadkola na bank miała poprawiane albo też progi nowe wstawione, ale nie chce przecież kupić amfibii gdzie przy lekkim obtarciu czy coś szpachla będzie płatami schodzić, wiem doskonale że nie kupuję porsche i nie mam wystarczająco pieniędzy dla innych suma którą mam na wydanie będzie mała, dla innych nie ale to źle że nie chce się na minę nadziać? Dlatego się pytam was, na pewno niektórzy siedzą w temacie aut już długo i mogą coś powiedzieć/doradzić a kto pyta nie błądzi, wiem że chcecie pomóc, a ja pierwszy raz kupuję auto i chcę wiedzieć jak najwięcej bo u mnie z rodziny nikt nie ma pojęcia o autach, dlatego muszę siedzieć po forach i czytać jak najwięcej
malina1200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 12:57

Jeśli chcesz być traktowana przez sprzedających jak wariatka to mierzenie lakieru jest całkiem niezłym sposobem :mrgreen: choć bardziej widowiskowa będzie wizyta w ASO :wink:
A tak na serio - jak Barol napisał jest to bez sensu, pewnych rzeczy lepiej nie wiedzieć. Jeśli mechanicznie i blacharsko będzie ok, a opłaty długo to bierz i nie rób cyrków z miernikami :o
mike
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 14:12

Ja teraz kupowałem Uno to jak przyjechaliśmy na miejsce to kolega zarzucił tekstem żebym wyciągał miernik i będziemy mierzyć (oczywiście nie mówił na serio) a synek który sprzedawał auto zaczął się śmiać :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 14:17

Ale wizyta u jakiegoś mechaniora przed podjęciem decyzji jest wskazana, chociażby wiedzieć na co się przygotować po zakupie co wymienić itd., nie mówię tu od razu o ASO bo takie badanie kosztuję parę stówek ale chociażby SKP by sprawdzić zbieżność geometrię itd.
malina1200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 14:29

Najlepiej to wziąść ze soba osobę która choć trochę się zna na autach no ale jeśli nie masz to lepiej własnie podjechać na stację bo w ASO skasują Cię jak za zboże.
Barol
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 15:08

Lepiej wziąć kogoś kto się zna, bo tutaj sprawa wygląda podobnie jak z miernikiem. Weźmiesz jedno auto, okaże się że coś jest do roboty i go nie kupisz. I tak 10 razy, aż w końcu z budżetu 4k zostanie... 1k

Komis w którym pracowałem miał "zaprzyjaźnionego" diagnostę, bardzo porządny człowiek, z którym można normalnie zamienić słowo :wink: no ale nevermind. Rozmawiałem z nim kiedyś przy okazji wizyty z kolejnymi klientami i strupkiem za kilka tysięcy. Gdy klienci już odeszli oburzeni, że w auto trzeba zainwestować zabójcze 400zł powiedział mi, że 80% którzy dowiadują się o tym że trzeba porobić pierdoły w takich autach po prostu ich nie kupują. W tym konkretnym aucie z tego co pamiętam do roboty były amortyzatory przód i końcówki drążków :cry:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 22:50

To i tak mały wydatek, bo wiadomo że elementy zawieszenia się zużywają, kwestią tego Barol jest znalezienie stacji która nie tylko podbija pieczątki ale potrafi chłodnym okiem spojrzeć na auto i wychwycić mankamenty, co do przedmówców to się z z wami zgadzam.
malina1200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 22:59

Odbiegając od tematu sprawdzenia samochodu, myślałaś nad Fiatem Punto MK1? Za 4k kupisz całkiem nieźle wyposażoną wersję ELX z silnikiem 1.2. Należy tylko dokładnie sprawdzić ewentualną korozję. Wygląda całkiem fajnie, młodej dziewczynie może się podobać. :wink:
Nie mam pojęcia jak wygląda to teraz, po tylu latach, ale tata miał Punciaka od nowości przez 10 lat i bardzo sobie chwalił ze względu na dynamikę i małe spalanie (w trasie można było zejść poniżej 6l/100km). Części tanie, niezbyt skomplikowany w naprawie.
M360
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Jeep Cherokee
Typ: SUV