Samochód klasy B za ok. 17 000

23 Gru 2013, 13:06

Witam forumowiczów.
Właśnie zdałem na prawo jazdy wiec czas zakupić jakiś samochód :D
Głównie będę jeździł po mieście, za rok trasy raz w miesiacu 100km w jedna strone, bo będę na studiach i czasami będę jeździć do domu. W wakacje jakieś wypady nad jeziora itd.
Głównie interesuje mnie segment B, benzynka.
Wymagania:
- dość dynamiczny (ok. 80km)
- mało palący
- tanie części
- tania eksploatacja
Mój tata jest mechanikiem wiec z naprawami nie będzie wiekszych problemów. Nie za bardzo przepadam za francuzami. Japończyki przeważnie mają droższe części od niemieckich konkurentów.

Patrzyłem na:
-Ford fiesta
-Fiat Grande Punto
-Opel Corsa D
-Skoda Fabia II

W przyszłości może zagazuje dlatego dobrze byłoby gdyby silnik dobrze znosił gaz.
Może ktoś wypisać mi po np. po 2 godne polecenia silniki do poszczególnych modeli?
Z góry dziękuję za pomoc.
BlackHawk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Gru 2013, 13:33

BlackHawk napisał(a):Patrzyłem na:
-Ford fiesta
-Fiat Grande Punto
-Opel Corsa D
-Skoda Fabia II

W przyszłości może zagazuje dlatego dobrze byłoby gdyby silnik dobrze znosił gaz.
Może ktoś wypisać mi po np. po 2 godne polecenia silniki do poszczególnych modeli?
Z góry dziękuję za pomoc.

Fordy Fiesta silnik 1.25 w benzynie trafił na listę najlepszych silników benzynowych. Auto godne polecenia ale słabo znoszą gaz.
Grande Punto- Dobry, dobrze znosi gaz, uważaj na auta po "L". Największy z wymienionych. Zdecydowanie mój faworyt.
Corsa D- za 17k może być problem ze znalezieniem dobrego egzemplarza. Dużo wytłuczonych poflotowców ( auta po firmach)- szczególnie kolor biały i niebieski. Jak trafisz dobry egzemplarz to nie będzie problemu. Silniki dobre pod gaz.
Fabia 2- jakość wykończenia tragiczna. Nie wart swojej ceny, również dużo aut po firmach. Silniki dobrze radzą sobie z gazem. Taki typowy "dziadkowóz"
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Gru 2013, 14:24

Dzięki wielki.
Te samochody, które napisałem jako pierwsze, czyli fiesta i punto najbardziej zwróciły moją uwagę.
Fabia najmjiej mi się podoba ale dałem jako klasyk. Polo, ibizy nie wymieniłem bo to jedno i to samo co fabia oprócz wykończenia i innych drobnostek, a w polowa rodziny jeździ vw w tym moj ojciec b6 i chcę coś innego, a nie ciągle to samo. No to szukam punciaka 1.4, fiesty oraz corsy. W koim mieście punto jeżdżą na nauce jazdy wiec jestem na to wyczulony. Z tej 3 wezmę to co się trafi w lepszym stanie. Dzięki za pomoc.
BlackHawk
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Gran Coupé 2010
    BMW Concept Gran Coupé to połączenie luksusu i elegancji z wyjątkową dynamiką. Pojazd studyjny łączy w sobie sportowy charakter sedana oraz komfort klasycznego Gran Turismo, tworząc mieszankę najlepszych cech estetycznych ...