Seat Ibiza - Usterka elektryki ?

03 Lut 2013, 23:22

Witam serdecznie.

Postaram się jak najdokładniej opisać moją awarię, liczę na poradę :)

Otóż posiadam Seata Ibiza '99 silnik 1.9. Dziś po dojechaniu do celu i zatrzymaniu się, silnik samoczynnie zgasł. Po ponownym uruchomieniu go, ponownie zgasł. Spod maski zaczął wydobywać się dym. Otworzyłem ją. Dym wydobywał się z silnika, konkretnie z spod korka, gdzie wlewa się olej, więc go odkręciłem. Cały dym wyleciał, sprawdziłem poziom olej. Bagnet był prawie suchy. Ku mojemu zdziwieniu olej był sprawdzany w piątek, był w normie.

No nic, skoczyłem na stację benzynową i kupiłem litr oleju. Wlałem całość i chwilę odczekałem. Samochód bez problemu odpalił, ale zaczęła palić się kontrolka akumulatora i przestało działać wspomaganie kierownicy.

Wiecie co to może być za usterka ? Samochód zostawiłem 10 km od domu, w miejscu awarii. Zastanawiam się, czy mogę nim jakoś dojechać do domu. Nie spowoduje to większych szkód ? Nie uśmiecha mi się sprowadzać lawety, a warsztat mam zaraz przy domu.

Bardzo proszę o pomoc :)
krupek1
Obserwowany

Auto: Seat Ibiza

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Latający samochód elektryczny - czy to jest możliwe?
    Toyota opatentowała nowy projekt latającego samochodu-drona, którego koła mogą pełnić funkcję śmigieł. Pojazd ma mieć napęd elektryczny zasilany bateriami lub ogniwami paliwowymi. Projekt opracowała Toyota Engineering ...