Seat Leon/Audi A3 diesel - ktory?

16 Paź 2010, 10:55

Witam
Chcę kupić auto za ok 20k.

Trasy: w dni robocze około 50 km z domu do pracy (około 40 km droga ekspresowa) + co 1,5/2 miesiące trasa 600 km z północy na południe Polski.

Wymagania: musi być koniecznie diesel; ekonomiczny tj spalanie do 6litrow w trasie; w miarę dynamiczny (wolałbym kupić 110KM i podkręcić do 130KM niż kupować 130 KM - tak się chyba lepiej opłaca, prawda?); hatchback lub sedan 4/5 drzwiowy; mało awaryjny; bezpieczny

Który byłby lepszy z dwóch modeli w temacie? Może byście polecili jeszcze jakiś inny model?

Dodam, że obecnie jeżdżę Audi A4 1,9 TDI 110KM i jestem z niego zadowolony.
jkazan
jkazan
Nowicjusz

Miejscowość: Pasłęk

16 Paź 2010, 11:23

Myślę, że leon będzie młodszy rocznikiem niż a3, a te dwa auta to praktycznie to samo, tylko w innej budzie. Tak więc według mnie bierz LEONA :mrgreen:
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P

16 Paź 2010, 11:41

Dzięki za odpowiedź.

Seat w młodszej budzie ale Audi to Audi. Dylemat pozostaje.

Dodatkowo dla pewności zapytam: lepiej jak coś brać LEONA 110 KM i podkręcić do 130 KM czy kupić od razu 130 KM?

A jakie inne modele podobnego typu byście polecili?
jkazan
jkazan
Nowicjusz

16 Paź 2010, 11:55

Audi to Audi, jednak nieco lepiej wykończone wnętrze.
Co do silnika to 110 KM jest na pompie rotacyjnej a 130 na pompowtryskach więc ja wziąłbym tego pierwszego i zawirusował na jakieś 140 KM. W razie awarii układu wtryskowego różnica w cenie naprawy jest znaczna.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

16 Paź 2010, 12:50

Autka jednakowo dobre,tylko Leon należy do klasy średniej.Racja,te silniki na pompie rotacyjnej są zatrważająco niezawodne i trwałe,jeśli oczywiście śmigają na oleju silnikowym najwyższej klasy.Bus mojego brata 90KM ma już ponad 750 kkm,żadnego problemu z silnikiem!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Paź 2010, 12:54

Sprytne Polaczki...

To jak takie jest opłacalne to czipowanie to dlaczego wogóle sprzedawali 130km?
Przecież można było kupić 110 czy nawet 90 i zczipować i już mamy prawie to samo. Prawie.
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Spider
    Renault Spider to samochód sportowy, który stawiał na mocne wrażenia z jazdy. Już podczas prezentacji na salonie w Genewie w 1995 roku Spider wywołał zaskoczenie i zadziwienie. Opracowany przez Renault Sport ...

16 Paź 2010, 13:17

PhantomASA1 Leon i A3 to segment C - zwany potocznie kompaktem. Różnica jest taka, że A3 oficjalnie jest kompaktem premium. Więc Leon nie jest klasą średnią, co najwyżej klasą niższą średnią (tak niby też można nazywać kompakty)

Leon będzie młodszy i może być nie gorzej wyposażony. Niby Audi lepiej spasowane itd. Pytanie za co wolisz płacić. Jeśli chodzi o jazdę to oferują to samo, tyle że Leon robi to w niższej cenie.

Bart258 w aucie używanym kilkuletnim dużo osób zwraca uwagę na koszty serwisu. Auta mają już takie przebiegi ( w przeciwienstwie do kupowania auta nowego), że trzeba co nie co przy nich robić. A niestety w wersji 130 konnej mamy juz pompowtryski i dwumas.

Choc ja bym bral 130 konna wersje i dopiero wirusował :mrgreen:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

16 Paź 2010, 13:46

Reasumując posty:

1) lepiej kupić z silnikiem 110 KM (na pompie rotacyjnej) i podkręcić do 130 KM
2) wybierać tylko z tych dwóch modeli; inne nie są warte uwagi
3) za tą samą kasę kupimy Leona w młodszej budzie;
dodatkowo zapytam: ile chodzi średnio Audi A3 diesel 110 KM rok 2004 - ??
ile chodzi średnio Leon diesel 110 KM rok 2006 - ??
Pytam o to bo się zastanawiam czy takie roczniki dam radę kupić za około 20k PLN

Chciałbym jeszcze dopytać które auto jest bezpieczniejsze? Czy z 4 osobami na pokładzie w tych samochodach jest ciasno? W którym modelu jest tańszy serwis? Podejrzewam, że w SEAT bo Audi do tanich nie należy, prawda? Ile kosztuje średnio podkręcenie ze 110 KM do 130 KM ?
jkazan
jkazan
Nowicjusz

16 Paź 2010, 17:41

za ok 20k?
zapomnij... A3 1.9 TDI z 2004 musisz liczyc okolo 35-40 k i to wersja 105 koni na PD.

za 20 tysiecy to mysle ze leona moze 2000-2001 rok wyrwiesz w dieslu. O A3 nawet nie wspominam...
bajla
Początkujący

16 Paź 2010, 20:51

bajla,Leon jest krótszą wersją Toledo,AUTO BILD klasyfikuje generalnie obydwa w klasie średniej,patrzyłem!Ty to ująłeś precyzyjniej.Jest tylko trochę dłuższy od AUDI i szerszy,faktem jest,że z takimi gabarytami nadaje się do kompaktów!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Paź 2010, 22:28

PhantomASA1 cytuje z AUTO BILD - Der Seat Leon war ein fünftüriger Kompaktwagen.

Leon, Toledo czy A3 to wszystko płyta podłogowa ta sama co Golfa IV. Wiadomo, że będą różnice w wymiarach zewnetrznych (np Toledo) ale rozstaw osi mamy ten sam - a wiec miejsca w srodku mamy tyle samo :)
bajla
Początkujący

16 Paź 2010, 23:39

Witam

To opłaca się brać LEONA za 20-25k PLN czy lepiej wybrać inną młodszą markę za te pieniądze? Mam A4 13 letnie....teraz bym chciał kupić jakieś młodsze auto :]
jkazan
jkazan
Nowicjusz

17 Paź 2010, 08:21

bajla,ja mam wydawnictwo z 99 r,wszystkie auta są sklasyfikowane według przynależności do klas i tak Seat ToledoII/LEON klasa średnia,naturalnie zgadzam się z tym co piszesz.Już wielokrotnie zauważyłem,że to co było klasyfikowane kiedyś tak,teraz bywa inaczej.Tak jak piszesz podzielono, jeszcze klasy na podgrupy i spierać się można w nieskończoność.Jeśli LEON jest skróconą wersją TOLEDO,czyli w sumie jest to TOLEDO,to T.też powinno być w klasie Compact.

[ Dodano: 17 Październik 2010, 11:21 ]
Tzn.z 09 r,ze stycznia!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Paź 2010, 11:22

jkazan jeśli chcesz auto tej wielkosci to taki Leon/Octavia (bo rozumiem ze chcesz 1.9 TDI i Niemca) są dobrym wyborem.

Młodsze auto będzie albo mniejsze, albo z marki o gorszej sławie jak np Alfa.
bajla
Początkujący

17 Paź 2010, 17:07

Pierwsze, to nie ma najmniejszego powodu by twierdzić,że AUDI jest lepszym autem od LEONA :!: LEON słynie z ponadprzeciętnej niezawodności,o AUDI tego nie słyszałem,tylko tyle,że nie jest idealne.Jakość wnętrza LEONA predysponuje go kategorii aut luksusowych,tutaj np.taki GOLF niestety pada,AUDI pod tym względem LEONA nie pogrąża absolutnie.Jest jeszcze kwestia kosztów utrzymania,tutaj AUDI pozostaje w tyle i to zdrowo.Mechanicy oceniają obydwa te autka jednakowo,wybór według mnie jest bardzo prosty.LEON jest jednym z najlepszych aut w swej klasie :!: :!: :!: Zawieszenie tylko twardawe.
PhantomASA1
Forumowicz VIP