Seat Leon - Podświetlenie tylnej rejestracji

28 Lut 2014, 14:21

Witam
Tak jak w temacie posiadam Seata Leona i mam problem jeśli chodzi o tylną rejestracje. Problem tkwi w tym, że z dnia na dzień przestały mi świecić dwie żarówki przy rejestracji. Dziś wyciągnąłem bezpiecznik patrząc po schematach tylnej tablicy rejestracyjnej i podpiąłem na jego miejsce bezpiecznik, który odpowiada za podświetlenie schowka i nie dało to żadnego rezultatu więc bezpiecznik wydaje się dobry. Następnie wyciągnąłem te dwie żarówki, oraz odpiąłem gniazda od dwóch świateł, aby je przeczyścić. Żarówki wyglądają na sprawne, tym bardziej, że jedną z nich wymieniałem 7 miesięcy temu, więc to nie jest raczej możliwe, żeby dwie ucieły w tym samym momencie. Macie jakieś pomysły? Czy to może być coś poważnego? Z góry dziękuję za rady :)

Pozdrawiam.
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2014, 15:04

magik22 napisał(a):Żarówki wyglądają na sprawne, tym bardziej, że jedną z nich wymieniałem 7 miesięcy temu, więc to nie jest raczej możliwe, żeby dwie ucieły w tym samym momencie

Wszystko jest możliwe :) w moim Yarisie dwie żarówki H4 zgasły w jednym czasie i myślałem że wysiadł jakiś moduł odpowiedzialny za oświetlenie. Okazało się że żarówki obydwie przepalone.

Najlepiej miernik do ręki i sprawdzić czy na zaciskach gdzie wkładasz żarówkę jest napięcie (tylko nie zrób zwarcia) będziesz wiedział czy to żarówki czy też trzeba szukać dalej.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

28 Lut 2014, 16:12

Jutro kupię żarówkę i sprawdzę, pewnie to nie pomoże, jeśli nie to w następnym tygodniu pojadę do mechanika, mam nadzieję, że tylko jutro mnie nie złapie policja za brak żarówek bo właśnie jadę w nocy:)
magik22
Początkujący

02 Mar 2014, 00:18

PS. Okazało się, że miałem jedną lampkę przepaloną i przez to druga nie działała(dobra). Dziwna sprawa, ale obie zaczeły dopiero działać jak tą przepaloną wymieniłem. Temat do zamknięcia, dzięki za rady :)
magik22
Początkujący

02 Mar 2014, 14:12

magik22 napisał(a):Okazało się, że miałem jedną lampkę przepaloną i przez to druga nie działała(dobra).

Czyżby te żarówki były połączone szeregowo? Chyba ktoś mało ogarnięty wcześniej grzebał w tej instalacji...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

27 Mar 2014, 15:58

MotoAlbercik napisał(a):Czyżby te żarówki były połączone szeregowo? Chyba ktoś mało ogarnięty wcześniej grzebał w tej instalacji...

Zgadzam się z powyższym. Zamiast znaleźć przerwę w obwodzie nieświecącej żarówki to ktoś podpiął ją pod drugą. Tym samym możesz mieć problemy w miejscu tych połączeń bo jak są wykonane tak samo fachowo jak cały trik z żarówką to lepiej popraw to póki się masz ochotę za to zabrać.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto części - potrzeba każdego samochodu
    Niezależnie czy korzystasz z samochodu, żeby dojeżdżać do pracy czy aby podróżować po świecie, musisz mieć świadomość, że pewnego dnia, któraś z części samochodu ulegnie awarii. Przyczyną może być wyeksploatowanie ...