Sprinter 208D '96 problem z odpaleniem.

01 Sty 2015, 18:01

witam serdecznie.
Po pierwszych mrozach pojawił się problem z odpaleniem. Mianowicie gdy rano odpalam to silnik kreci długo i strasznie telepie, kiedy po kilku dziesięciu sekundach odpali to zakopci (trochę na czarno) i jest ok. dzieje się to tylko na zimnym silniku i zauważyłem że ma to bezpośredni związek z temperatura. Dzisiaj, kiedy było zdecydowanie cieplej niż wczoraj to odpalił szybciej i "ładniej".

Gdzieś wyczytałem że powodem mogą być świece. Jeżeli tak to czy mógłby ktoś wrzucić jakieś zdjęcie albo opisać gdzie one pod maską są, bo szukałem w necie i nic nie mogę znaleźć.

z góry dziękuje;)
damagio
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam

01 Sty 2015, 20:34

Tak jak podejrzewasz p[owodem twoich problemów może być instalacja świec. Warto zacząć od sprawdzenia samych świec oraz czy dochodzi do nich napięcie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2015, 22:18

Rozumiem, czy mógłby ktoś pokierować gdzie one znajdują się w tym silniku? Szukam w internecie i szukam ale nic nie mogę znaleźć, tak samo pod maską szukałem i nie widzę gdzie one mogą się znajdować. Czy moglibyście podpowiedzieć albo np zaznaczyć na zdjęciu? http://img07.olx.pl/images_tablicapl/18 ... -208d-.jpg

Jak sprawdzić świece już wiem, ale czy moglibyście mi powiedzieć czy w pełni bezpiecznie mogę sprawdzić świece podłączając do akumulatora ( wiem że niektóre świece są niskonapięciowe, ale słyszałem że to tylko w nowszych autach).

Z góry dziękuję, oczywiście życzę szczęśliwego nowego roku oraz nieustannie szerokiej drogi!
damagio
Nowicjusz

02 Sty 2015, 12:45

Świece masz z prawej strony pod kolektorem ssącym,najlepiej sprawdzisz czy są sprawne pocierając kabelkiem przez który jest doprowadzony prąd 12V po szczycie świecy,nie musisz jej wykręcać,jeśli będzie iskrzyć to świeca dobra,jeśli nie to spalona.Naturalnie w nowszych silnikach nie wolno tego robić,ale w tym można.Bądź ostrożny przy wykręcaniu świec jeśli,któraś okaże się spalona,możesz ukręcić a wymienia się wszystkie,pamiętaj,kupuj tylko BERU!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Sty 2015, 13:42

Witam,
Niestety mam nadal problem z lokalizacją świec,

1.to jest zdjecie prawej strony, czy w czerwonych kółkach sa świece?
Zdjęcie

2. a może to:
Zdjęcie
Zdjęcie

Pytam ponieważ na zdjęciu nr 1 te przewody dochodzące są metalowe i nie wiem czy bezpiecznie sprawdze swiece.

Z góry dziękuje:)
damagio
Nowicjusz

03 Sty 2015, 14:29

Nie mogę otworzyć linków,metalowe to są przewody biegnące do wtryskiwaczy,świece masz niżej wkręcone w głowicę,dochodzą do nich cienkie kabelki,przy twoim silniku powinno ich być 5.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Sty 2015, 15:47

dziekuje za odpowiedz;)

Odnalazłem je, dostęp do nich jest ciężki, znalazłem 4 i 5 chyba niema.
widać tylko gwint a na ten gwint jest nakręcony ten kabelek o którym pisałeś.

Podłączyłem kabel do plusa w akumulatorze i dotykałem świec. na 3 były wyraźne iskry a na 1 nic.
tak sobie teraz pomyślałem czy powinienem był odkręcić nakrętkę z kabelkiem od świecy przed sprawdzeniem ?
damagio
Nowicjusz

03 Sty 2015, 16:02

Te kabelki mają wtyczki na wcisk.Czyli ta jedna jest spalona na 100%,Jeśli masz silnik 4 cylindrowy to świece masz 4.Latem byś tak nie odczuł tej jednej spalonej.Bądź bardzo ostrożny przy wykręcaniu,musisz mieć dobry klucz,i pamiętaj ,tylko na gorącym silniku odkręcasz świece!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Sty 2015, 16:28

Dziękuję Ci Phantom, Toje rady bardzo mi pomogły:)
a czym może skutkować jeżeli jeszcze maxx2 tyg. będę tak jeździł ? czy tylko będzie ciężko odpalał czy coś więcej się może stać ?
damagio
Nowicjusz

03 Sty 2015, 16:43

Przez taki okres nic się nie stanie złego,jednak gdy spali się następna świeca, już auta nie odpalisz,(wiosną i latem odpali nawet na dwóch świecach,teraz nie ma szans),jedynie na samostarcie,warto coś takiego mieć zawsze w kabinie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Sty 2015, 17:45

Dobra więc póki co jutro kupuję samostart, a jak będzie chwila wolna w pracy to się wezmę za świecę, albo komuś to dam. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomocne odpowiedzi, jak ruszy temat ze świecami to dam znać.

Serdecznie pozdrawiam!
damagio
Nowicjusz

03 Sty 2015, 17:53

Możesz spróbować odkręcać sam,ale jeśli tylko wyczujesz,że możesz mieć problem to oddaj auto do specjalisty,inaczej wtranżolisz się w niebagatelne koszty,czasami wykręcenie jednej urwanej świecy to nawet 500 zł(sama robocizna)
PhantomASA1
Forumowicz VIP