Subwoofer - brak dźwięku po dłuższym postoju

11 Sty 2025, 21:02

Cześć. Mam problem z subwooferem BLAUPUNKT GTb 8200 A w aucie Laguna 3 z fabrycznym radiem R-Link z systemem audio Arkamys. Subwoofer jest według mnie poprawnie podłączony:
Zasilanie: bezpośrednio z akumulatora (12V).
Masa: podłączona do blachy.
Sygnał audio: podłączenie poprzez gniazda HIGH, sygnał pobierany bezpośrednio z przewodów głośnikowych tylnych głośników, zamiast wyjścia RCA.

Subwoofer się uruchamia (świeci kontrolka POWER), ale nie wydobywa dźwięku, pozostałe głośniki działają.
Jest sposób, aby subwoofer się włączył, ale muszę wyjąć kartę, odczekać aż moduł sterujący odetnie akumulator, trwa to zazwyczaj około 120 sekund (podświetlenia gasną, zapalniczki, kamerka się wyłącza, wtedy też subwoofer się wyłącza - gaśnie dioda power). Po ponownym włożeniu karty następuje zapłon elektronika się odpala i wtedy subwoofer zaczyna działać poprawnie.

Problem w tym, że to rozwiązanie działa tylko tymczasowo – po dłuższym postoju auta problem powraca.

To co zrobiłem dodatkowo to dodanie przewodu z kostki radia 12v który wybudza radio do gniazda subwoofera remote - też nie pomogło.

Możliwe jest, że powinienem doprowadzić sygnał HIGH z głośników przednich zamiast tylnych? Może mają jakąś odcinkę na początku.
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Sty 2025, 10:23

Może odłącz tylne głośniki i zobacz czy wtedy subwoofer będzie bez nich działał?

Sprawdź też napięcia zasilania na przewodach podłączonych do subwoofer wtedy kiedy działa i kiedy jest z nim problem w ten sposób wykluczysz problemy z zasilaniem.

Można jeszcze sprawdzić masę czy ona faktycznie jest dobra jak nie to zrobić test z masą podciągnięte z klemy akumulatora.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Sty 2025, 15:24

Rokiko napisał(a):Może odłącz tylne głośniki i zobacz czy wtedy subwoofer będzie bez nich działał?

Co masz na myśli? Tylne głośniki są odłączone, a przewody z nich są podłączone do gniazd high suba. Chyba, że chodzi Ci o to, aby odpiąć je z gniazd high suba - to wtedy też działa sub - świeci się dioda power, ale wiadomo, bez głosu.

Rokiko napisał(a):Sprawdź też napięcia zasilania na przewodach podłączonych do subwoofer wtedy kiedy działa i kiedy jest z nim problem w ten sposób wykluczysz problemy z zasilaniem.

Kiedy sub nie gra napięcie pomiędzy BAT i GND to ~15V, a kiedy odpalę drugi raz auto i sub zaczyna grać to napięcie wynosi ~14,5V.

To co zauwazyłem to gdy zmostkowałem REM z BAT to wyszło to samo. Jedyna zmiana jest taka, to że dioda power świeci się cały czas, nawet jak moduł klemy minusowej aku po 2 minutach się automatycznie wyłącza bez zapłonu, nie wiem skąd bierze na to prąd. Tak samo jest jak pobrałem kabelek do gniazda REM suba z kostki iso radia, a dokładnie z pinu 5 12V (schemat) - ciągle świeci dioda power, mimo wyłączonego zapłonu.

Dodatkowo w instrukcji suba to przewody high wybudzają radio w tym trybie, dlatego się zastanawiam czy nie pociągnąć ich z przednich głośników i czy w ogóle podłączone REM ma sens.

Czy gdyby masa była kiepska to byłby możliwy taki objaw, że sub odpala dopiero za drugim razem i gra normalnie? Rozkładam ręce.
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Muzeum SKODY - 117 lat historii Producenta
    W piątek 23 listopada 2012 roku odbyła się przedpremierowa prezentacja nowego Muzeum SKODY dla mediów, a trzy dni później (26 listopada) obiekt został uroczyście otwarty dla publiczności. Położone w Mladá ...