Cześć. Mam problem z subwooferem BLAUPUNKT GTb 8200 A w aucie Laguna 3 z fabrycznym radiem R-Link z systemem audio Arkamys. Subwoofer jest według mnie poprawnie podłączony:
Zasilanie: bezpośrednio z akumulatora (12V).
Masa: podłączona do blachy.
Sygnał audio: podłączenie poprzez gniazda HIGH, sygnał pobierany bezpośrednio z przewodów głośnikowych tylnych głośników, zamiast wyjścia RCA.
Subwoofer się uruchamia (świeci
kontrolka POWER), ale nie wydobywa dźwięku, pozostałe głośniki działają.
Jest sposób, aby subwoofer się włączył, ale muszę wyjąć kartę, odczekać aż moduł sterujący odetnie akumulator, trwa to zazwyczaj około 120 sekund (podświetlenia gasną, zapalniczki, kamerka się wyłącza, wtedy też subwoofer się wyłącza - gaśnie dioda power). Po ponownym włożeniu karty następuje zapłon elektronika się odpala i wtedy subwoofer zaczyna działać poprawnie.
Problem w tym, że to rozwiązanie działa tylko tymczasowo – po dłuższym postoju auta problem powraca.
To co zrobiłem dodatkowo to dodanie przewodu z kostki radia 12v który wybudza radio do gniazda subwoofera remote - też nie pomogło.
Możliwe jest, że powinienem doprowadzić sygnał HIGH z głośników przednich zamiast tylnych? Może mają jakąś odcinkę na początku.