Szarpanie na 1 i 2

01 Sie 2010, 18:38

Ostatnio gdy przejeżdżałem przez próg zwalniający miałem bieg 1 po przejechaniu przez ten próg samochód zaczął strasznie szarpać tak jakby brakowało gazu - to tylko moje zdanie. Wrzuciłem 2 i to szarpanie powoli ustępowało. Na 3 było już normalnie. Jak wróciłem do domu odkręciłem troszkę zawór który reguluje przepływ LPG pod machą, jednak to szarpanie nie ustąpiło. Ponownie jak ruszyłem z 1 potem na 2 to okazało się, że na 2 też szarpie tak jak na 1, gdy dam więcej gazu. Na innych biegach jest okej. Co może powodować te szarpanie?
Golf II, silnik 1.3 działa tylko instalacja LPG, nie chodzi na benzynie.
Ostatnio edytowany przez scheitel, 01 Sie 2010, 19:12, edytowano w sumie 1 raz
scheitel
Nowicjusz

Miejscowość: Mazury

01 Sie 2010, 19:02

Napisałeś tak,że trudno zrozumieć.Wcześniej piszesz o problemach przy jeździe na LPG a potem,że problemy masz tylko z benzynką ,to jak to jest w końcu?!.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Sie 2010, 19:09

Auto chodzi tylko i wyłącznie na gazie, odpala również na LPG.
scheitel
Nowicjusz

01 Sie 2010, 19:13

Czyli masz problem z układem benzynowym,zacznij od filtra paliwa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Sie 2010, 19:18

samochód nie chodził wogóle na benzynie więc jeździłem na gazie i było okej, nie chcę podłączać benzyny tylko żeby chodził na gazie więc mam wymieniać / przeczyścić ten filtr paliwa
scheitel
Nowicjusz

01 Sie 2010, 19:26

Tak, od tego zacznij.Najlepiej jest wymienić filterek.Odpalanie na LPG nie jest dobrym pomysłem,skrócisz sprawność instalacji gazowej i to znacznie :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w nowych wersjach
    NX, czyli jeden z najpopularniejszych modeli Lexusa doczekał się dwóch nowych wersji. Specjalne odmiany Spice & Chic oraz Cool & Bright wprowadzają w SUV-ie nowy wygląd, szersze wyposażenie standardowe i już ...

03 Sie 2010, 17:58

Kolega chyba mnie nie zrozumiał. Ja nie chcę go w chwili obecnej naprawiać by palił na benzynie, tylko na gazie.
P.S. dzisiaj znajomy mówił mi że może sprzęgło spalone (ale nie czuję żadnego smrodu o którym spora część ludzi pisze na forum).
scheitel
Nowicjusz

03 Sie 2010, 18:12

Gdybyś miał sprawny układ benzynowy to łatwiej byłoby wyłuskać co jest przyczyną szarpania.Zacznij w takim razie od wymiany filtra gazu ale powtarzam,powinieneś usprawnić auto w kierunku funkcjonowania na benzynie,prawdziwe kłopoty przez to ciebie dopiero czekają.Jeśli będziesz jeździł tylko na LPG to tak zmulisz auto,że w końcu zdechnie :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Sie 2010, 01:09

Też kiedyś miałem golfa II 1.3 i tez odpalałem na gazie benzyny od załorzenia gazu nawet nie powąchał i chodził ponad 2 lata az do sprzedania i było wszystko ok z gazem nic sie nie popsuło od odpalania na gazie!!!
adi9635
Nowicjusz

Miejscowość: Świedziebnia
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Mondeo 1.8 TD 2000r

10 Sie 2010, 01:19

a moim zdaniem to układ zapłonowy.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

12 Sie 2010, 22:26

Najpierw wymiana świec i kabli wysokiego napięcia, później regulacja analizatorem spalin i powinien hulać.
zywy
Początkujący

Miejscowość: Lubin