Szarpanie samochodem

25 Wrz 2011, 18:39

Witam. Mam pewien problem z samochodem. Model to Opel Corsa B, silnik 1,4 16v. Benzyna + LPG, rocznik 1996. Od pewnego czasu podczas jazdy samochodem nie ważne na jakim biegu ale najczęściej na tych niższych szarpie mi samochodem, wygląda to tak jak by brakowało mu paliwa, ale baki mają wystarczającą jego ilość. Moc silnika straciła wydajność. Czasem szarpnięciom towarzyszy gdy trochę mu przygazuję żeby go rozpędzić takie przytykanie rury wydechowej i głośne jej (nie wiem jak to określić więc powiem w prost) pierdnięcie :) jak by ją przetykało. Działo się tak gdy miałam uszkodzony czujnik spalania stukowego, czujnik został wymieniony, osiągi silnika wzrosły i było wszystko pieknie ładnie przez jakis tydzień, ale z powrotem dzieje się to samo. Czujnik jest sprawny na pewno, więc coś innego mu musi szkodzić, ale sama nie wiem co. Proszę o pomoc.
klaudusia7
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa B

25 Wrz 2011, 22:45

Opisałaś to tak, że za bardzo nie wiem o co chodzi (nie twierdzę, że jestem lepszy). Przy niskich obrotach szarpie autem? Nie zdobędę się dziś na inteligentniejszą odpowiedź niż taka: sprzęgło do połowy, gaz do dechy. Staraj się utrzymać maksymalny moment obrotowy, jakieś 4000obr/min.
Czyli obstawiam, że nie chodzi o auto, tylko o technikę jazdy (a raczej jej brak). Dobranoc.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

26 Wrz 2011, 11:54

Myślę że co do mojej techniki jazdy nie ma żadnych zastrzeżeń bo nie jednym już samochodem jeździłam i nigdy żadnym ,,żabek,, nie robiłam. Jeśli o to Ci chodzi. Szarpie nim nawet jak jadę na 4 setkę nie ma już zależności na którym biegu i przy ilu obrotach. Dusi się samochód ale nie gaśnie zupełnie jak by brakowało mu paliwa. Jest po remoncie silnika, z wymienionym rozrządem, instalacja LPG ma niecałe dwa lata. I częściej się dzieje tak nie na zimnym silniku tylko jak sobie pochodzi dłużej.
klaudusia7
Nowicjusz

26 Wrz 2011, 15:06

Nie wiem czemu gdzieś wyczytałem jakieś info o obrotach. Sprawdź poziom oleju. Ile ma przebiegu? Może kiedy auto było nowe, było za bardzo oszczędzane? Mam na myśli jazdę na bardzo niskich obrotach. Zakładam, że ciągle jest paliwo.

Wiem! Sprawdź czy wszystkie świece pracują. Bo chyba miałem coś podobnego jak poszła jedna z nich.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Wrz 2011, 16:52

Brat właśnie mi sprawdził świece zapłonowe i powiedział, że nadają się do wymiany, przejechał się samochodem i i na niskich obrotach nim szarpie ale zdarzyło mu się też nieco podławić oczywiście tylko w jeździe na wysokich obrotach.
klaudusia7
Nowicjusz

26 Wrz 2011, 19:32

To jak masz brata mechanika, to jego się najpierw pytaj, a nie na forum od razu :P
Wymieniaj świece i daj znać czy już jest na chodzie.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    BMW Concept serii 5 Gran Turismo 2009
    BMW Concept serii 5 Gran Turismo łączy w sobie elegancję, przestronność i adaptacyjność. Atrybuty typowe dla prestiżowego sedana, nowoczesnego i wszechstronnego auta typu SAV (Sports Activity Vehicle) oraz klasycznego Gran ...

26 Wrz 2011, 20:07

do sprawdzenia układ zapłonowy,układ paliwowy,można podpytać samodiagnozę,może są jakieś błędy zapisane
piotr2273
Aktywny

27 Wrz 2011, 10:21

a nie miałaś ostatnio regulacji gazu? mój ojciec miał kiedyś podobne objawy do takich,które opisujesz po tym,jak gazownik za bardzo skręcił mu gaz,żeby miał mniejsze spalanie;]
zigiwidi
Nowicjusz

Miejscowość: Tbg/Krk

27 Wrz 2011, 11:37

Jeśli usterka ujawnia się na benzynie i na gazie to do sprawdzenia układ zapłonowy
piotr2273
Aktywny

27 Wrz 2011, 14:57

Instalacja gazowa była sprawdzana i wszystko jest u niej w porządku. Wymienię świece i zobaczy się czy dalej go będzie dławiło. A jak nie to może z wtryskami paliwa jest coś nie tak bo dawno nic się przy nich nie robiło. Pod komputer był podpinany, błędy jak jakieś były to zostały wykasowane więc to również nie to. A co do układu zapłonowego to pewnie z czymś takim do warsztatu musiała bym pojechać :/
klaudusia7
Nowicjusz

27 Wrz 2011, 20:28

świece muszą być sprawne i przewody WN też
piotr2273
Aktywny

28 Wrz 2011, 17:25

Wymieniłam świece. Wykasowałam błędy z komputera. I auto jeździ elegancko. :)
klaudusia7
Nowicjusz

28 Wrz 2011, 18:47

Ha! Wiedziałem.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika