Szybkie pytanie o rozmiar opony

03 Sty 2020, 22:09

Hej wszystkim, nienawidzę robić tego rodzaju postów, ponieważ w pewnym sensie pasują one do tych, którzy nie prowadzą badań i oczekują wszystkiego na srebrnym talerzu. Ale mam konkretny scenariusz, w którym doceniłbym kilka porad.

Mam 09 328i z zapasowymi kołami / oponami - 205 / 55R16, a mój przyjaciel oferuje mi 1-letni sezon Michelin X Ice w wersji 205 / 60R16. Jest to dla mnie atrakcyjne, ponieważ potrzebuję zimy.

Wiem, że różnica w wielkości wynosi 3,1%, co stanowi najwyższy poziom „akceptowalnego”, ale nie martwię się tym. Chcę tylko sprawdzić, czy nie wystąpiłyby problemy z umieszczeniem ich na kołach OEM, czy zadziałają z jakimkolwiek czujnikiem lub będą wyglądać zauważalnie.

Dzięki!
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik 06 Sty 2020, 12:13, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Spam.
Edward11
Obserwowany

03 Sty 2020, 23:56

Ja w lancerze zrobiłem odwrotny myk :mrgreen: 205/60/16(OEM), zamieniłem letnie na właśnie 205/55/16. Czujnikom w żaden sposób to nie może przeszkadzać(przy wszystkich jednakowych oponach). Zimówki zostawiłem w oryginalnym rozmiarze i wizualnie nie było jakiejś wielkiej różnicy. Przy zakładaniu większego rozmiaru jedynym problemem(oprócz przekłamań licznika) jest potencjalne obcieranie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
    Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...