Tanio i nie na gaz :)

31 Mar 2011, 20:21

Witam. Planuję zakupić pierwszy samochód, a jako, że jestem jeszcze uczniem i nie posiadam za dużych środków finansowych to chciałbym wydać na nie max. 3000zł. Dodatkowo samochód najlepiej jakby miał jak najmniejszy silnik aby cena ubezpieczenia mnie nie zabiła finansowo. A skoro mały silnik to jak najmniejsze spalanie było by priorytetem. I w tym miejscu chciałbym zaznaczyć, że pod żadnym warunkiem nie chcę gazu, żeby nie wiem jak był tani. Po prostu instalacje gazowe są nie dla mnie. Chciałbym również aby samochód był w miarę mało awaryjny lub jak już do takiej dojdzie to części będą w miarę tanie.

Co do innych cech mojego przyszłego autka to wygląd nie ma dla mnie żadnego znaczenia, podobnie jak liczba drzwi, wygoda jazdy, przyspieszenie i ładowność. To będzie mój pierwszy samochód na własność więc nie wymagam bo mam nadzieję szybko go zmienić.

Poczytałem trochę w internecie i na chwilę obecną mam kilka aut na uwadze:
- Daewoo Matiz 0.8L (Tico nie chcę, bo ceny podobne więc wolę następcę)
- Fiat Uno II 1.0
- Fiesta III 1.1
- Renault Clio I 1.2i

Nie ukrywam, że najbardziej podoba mi się Renault Clio przez sentyment z dzieciństwa lecz ten silnik 1.2... Który najbardziej polecacie? Może jakieś inne ciekawe propozycje? Chciałem jeszcze zaznaczyć, że nie chcę samochodu starszego niż 1991/92...

Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam!
WildGee
Nowicjusz

Miejscowość: JZW

31 Mar 2011, 20:55

[link do oferty na Allegro wygasł] może CC za tą kasę dostaniesz w super stanie silniczek dosyć malutki spalanie też na niskim poziomie myślę że 6l to taki maks ubezpieczanie też drogie nie będzie, części to na szrotach znajdziesz mnóstwo tyle odemnie.

Oczywiście w tej cenie możesz szukać swiftów coltów itp.
Ale tu masz mały silniczek=tanie ubezpieczenie
Małe spalanie tanie części.
Nauczysz się sporo z takim łatwym w obsłudze pierwszym samochodzie.
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

31 Mar 2011, 21:03

Jednak chyba wolał bym coś co nie chodzi jak Fiat 126p i do 3000tyś. wolał bym poszukać Secento :P
WildGee
Nowicjusz

31 Mar 2011, 21:19

No to bierz clio w takim razie, ja wybrałem CC bo chciałem jak największa ekonomie pod względem spalania OC i części:)
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

31 Mar 2011, 21:44

Opel Corsa A 1.2i - silnik spokojnie mieści się w 5l PB/100 km. Od tygodnia takiego użytkuję i jestem spalaniem niezmiernie miło zaskoczony. Na dokładnie 40l zrobiłem 722 km a jeszcze rezerwa się nie świeciła. Autko kosztuje grosze, po zakupie tanim kosztem można doprowadzić je do dobrego stanu i cieszyć się ekonomicznym transportem np. do pracy czy na zakupy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - przykład.
Wygląd, komfort i osiągi może nie są mocną stroną tego samochodu ale do poruszania się we dwójkę gdzie za priorytet stawia się ekonomię myślę, że w zupełności wystarczy.
Z innych nie na gaz to może Golf II 1.3 lub 1.6 TD tyle, że tutaj to odpowiednio będzie ok 7l/100km i ok 5l ON/100 km - co przy obecnej cenie ropy jest raczej mało opłacalną inwestycją.

EDIT:

Odnośnie Corsy A jeszcze - wynik ok 6-6,5 l na standardowym ukł. przeniesienia napędu jest do osiągnięcia, poniżej 6l/100km raczej ciężko zejść skrzynią 4 biegową, w swojej mam 5 biegów z Corsy B, to tak gwoli ścisłości i jasności.
Ostatnio edytowany przez stasiowski121, 31 Mar 2011, 21:56, edytowano w sumie 1 raz
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Mar 2011, 21:48

700 ziko i śmigasz :mrgreen:
[link do oferty na Allegro wygasł]
charada 1.0d ?
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota Yaris Cross – czy to idealne auto do miasta?
    Podoba mi się to, w jaki sposób silnik benzynowy i elektryczny ze sobą współpracują. W ruchu miejskim możemy poruszać się bezgłośnie, nie eksploatować jednostki benzynowej na światłach. Auto rusza też płynnie, ...

31 Mar 2011, 21:57

Matiza i Seicento w tej kwocie sobie odpuść.Ja bym zaproponował Punto 1.2,średnie spalanie na poziomie 7l,części tanie i łatwo dostępne,blacha ocynkowana (oprócz tylnej klapy) a więc nie gnije,jest przestronne jak na tą klase samochodu,za te pieniądze znajdziesz egzemplarz w db stanie no i OC dużo Ci nie wyjdzie.

przykładowe linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Mar 2011, 23:54

Muszę przyznać, że niedawno jeździłem takim punto z kolegą i narzekał na ten samochód co nie miara, więc mam lekki uraz. Ale chyba zostanę przy tym renault clio. Ale jak u niego z ceną części i awaryjnością?
WildGee
Nowicjusz

01 Kwi 2011, 09:15

a może punto 1 ale z dieselem jaki najmniej pali?sam patrzę na taki tylko nie wiem ile pali jaka odmiana silnika w dieselu?
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

01 Kwi 2011, 10:29

Citroen AX z dieslem 1.4. W 5 litrach w mieście powinieneś się zmieścić.
Lub Peugeota 106 z tym samym silnikiem
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

01 Kwi 2011, 10:38

Peugeot 106 1.5D ;) Według autocentrum spalanie od 4l/100km do 5,6l/100km.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

01 Kwi 2011, 10:54

Zależy co sie trafi,kumpel już rok czasu ma Punto I 1.2 i sobie chwali jak narazie.
Clio I na ogól to samochód mało awaryjny i nie napakowany elektryką jak nowocześniejsze francuzy,częsci jest od cholery i są za grosze.
Wyżej padła też dobra propozycja,mianowicie Citroen AX,jedno z najoszczędniejszych aut tylko ten wygląd :roll:
Ja jeszcze dorzuce VW Polo IIfl,miałem okazje jeżdzić takim (silnik 1.3 i ponad 500tys.km przebiegu) i trzymał sie dobrze i ten silnik mu wystarczał.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Kwi 2011, 17:05

Ja w tych pieniądzach mogę polecić suzuki swift 1.0. Za 3000zł spokojnie coś znajdziesz, np:
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa