Temperatura i ogrzewanie Hyundai Getaz

28 Mar 2018, 08:26

Witam,

Piszę do was z zapytaniem.

Posiadam Hundaia Getaz 1.3 MPI 82 KM i całą zimę przejeździłem z silnikiem nie rozgrzewającym się do tepęratury roboczej. Ogrzewanie działo w minimalnym stopniu wskazówka temperatury ledwo podnoisoła się poza pierwszą kreskę albo i wcale. Raz zauważyłem ze po przejechaniu kilku kilometrów i zatrzymaniu się w miejscu (nie wyłączając silnika) po kilku minutach temperatura się podniosła trochę przed połowę i z nawiewu zaczęło lecieć już całkiem przyjemne ciepłe powietrze jednakże kiedy tylko ruszyłem wskazówka zaczęła opadać do pozycji wyjściowej. Dzisiaj jednak odpalając zimy samochód temperatura po dosłownie kilku kilometrach (2-3) doszła do połowy i z nawiewów zaczęło lecieć ciepłe powietrze. Zmartwiłem się sprawdzałem płyn chłodniczy z racji tego że ciężko było mi zobaczyć czy poziom jest odpowiedni gdyż na zbiorniczku nie widać ile jest płyny dolałem ździebko Borygo tak abym zobaczył ze jest na dnie. Po przejechaniu 40 km płyn nie uciekał a temperatura utrzymywała się na poziomie połowy (jechałem z włączonym ogrzewaniem na maksa ponieważ bałem się ze przegrzeje silnik). Czy są to powody do zmartwień ? czy to możliwe ze auto się nie nagrzewało i nagle zaczęło ?.

Przepraszam że tak chaotycznie opisałem swój problem ale mam nadzieję że go zrozumiecie.

Pozdrawiam.
Machnic
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz
Silnik: 1.3 MPI 82 KM 60 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Mar 2018, 14:03

Do wymiany najprawdopodobniej termostat. Przy okazji płyn chłodniczy, jeżeli nie był dawno wymieniany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - nowe wersje specjalne
    Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...